Burun kanamasına yol açan en sık etken direk buruna travmadır. Travma sonucunda burun veya nazal septumun kırılıp kırılmadığına bakılmaksızın kanama meydana gelebilir. Diğer önemli nedenler yüz travması, burunda yabancı cisim, burun veya sinüs enfeksiyonları ve kuru havanın uzun süre solunması şeklinde sıralanabilir.
Burun kanamasına travma yaratan yüze ve burna alınan darbeler, alerjik reaksiyonlar, yüksek tansiyon hastalığı, burnu karıştırmak, kan kanseri türleri, şiddetli sümkürmek, stres, aşırı sıcak veya kuru havalar ile kan sulandırıcı ilaçlar neden olur.
Stres: Aşırı stres ve anksiyete bozukluğu günümüzde kişileri olumsuz etkileyen durumların başında gelir. Stres vücut içi dolaşım sistemini olumsuz etkileyerek damarlara hasar verebilir, aşırı strese maruz kalan kişilerde burun kanaması yaşanabilir.
Burun Kanaması Ne Zaman Tehlikelidir? Kan tükürülmesi veya kusma ile ağızdan kan geliyorsa, 38,5 derece ateş ve döküntü/kızarıklık gibi ek belirtiler varsa, vakit kaybedilmeden kulak burun boğaz uzmanının bulunduğu bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.
Genellikle burnun arkasında yer alan bir atardamarla ilişkili olabilmektedir. Bu tür kanamalar çoğunlukla detaylı bir KBB muayenesini ve hekimin gerekli görmesi halinde hastane yatışını zorunlu kılabilmektedir.
İlgili 37 soru bulundu
Burun kanamaları tek taraflı olabileceği gibi burnun ön ya da arka tarafında da meydana gelebilir. Ön tarafta meydana gelen kanamalar genellikle kısa sürer ve enfeksiyon, nezle ya da tahriş olma gibi durumlara bağlı olarak gelişir.
Aşırı kanamalar: Vücutta meydana gelen aşırı kanamalar K vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. Regl kanamalarının uzun sürmesi, sebepsiz yere diş eti ve burun kanamalarının oluşması, idrarda ya da dışkıda kan görülmesi, K vitamini eksikliğini de işaret edebilmektedir.
Kullanılan ilaçlar, oda havasının kuru olması, pıhtılaşma gibi sorunlar kanamaya neden olabilmektedir. Kanama fark edildiği zaman basit tampon yöntemleri uygulanabilir. Ancak sık sık devam ediyorsa ve genze kaçan kanamalar mevcutsa doktora gitmek gerekmektedir.
Burun kanamaları, lösemi (kan kanseri) belirtisi olabilir. Lösemi terimi, kemik iliğinin kan oluşturucu hücrelerinden kaynaklanan bir grup kanser anlamına gelir. Lösemi tipine bağlı olarak, kemik iliğinde, diğer kan hücresi tiplerinin üretimi düşerken bir tür kanserli kan hücresini aşırı üretir.
Eğer burun kanaması sorunuyla karşılaştıysanız ilk olarak başınızı öne doğru eğmelisiniz. (Yukarı kaldırmak doğru değildir.) Eğdikten sonra burnun ön kısmına parmakla 5-10 dakika kadar baskı yapmalısınız. Ardından buz uygulamasıyla damaların kasılmasına yardımcı olabilirsiniz.
Aniden burun kanaması, buruna darbe gelmesi, burun karıştırmak, burunda yabancı cisim bulunması, grip gibi enfeksiyon hastalıkları, kuru hava, kanama bozuklukları gibi nedenlerin herhangi biri ile tetiklenebilir. Ancak, bazı durumlarda aniden burun kanaması ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.
Soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, akut veya kronik sinüzit ve septum deviasyonu (burun kemiğinde eğrilik) gibi görece tedavisi kolay hastalıkların bir semptomu olarak ortaya çıkabilen burun kanaması, çok daha ciddi hastalıklar ile ilişkili de olabilir.
Kuru havanın neden olduğu kurumuş burun zarları uykuda burun kanaması nedenlerinden biridir. Diğer yandan alerjiler ve burnunuzu kaplayan hassas burun zarına zarar veren üst solunum yolu enfeksiyonları da uykuda burun kanamasının başlıca nedenleri arasındadır.
Burun Kanaması Stresten Olur mu? Stres, burun kanamasında temel olarak tanımlanabilen nedenler arasında değildir. Fakat burun kanamasının tetiklenmesinde önemli bir rolü olabilir.
Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mustafa Avcu, burun kanamalarında başı geriye yaslamanın veya yatmanın doğru olmadığını, burnun uç kısmına 5 dakika sürekli baskı işlemi uygulamanın kanamayı durduracağını belirtti.
Burun kanaması rahatsız edici olabilir ama genellikle endişelenecek bir şey değildir. Bununla birlikte, doktorlar kanamalara neden olan altta yatan bir tıbbi durum olup olmadığını araştıracağından, sık veya alışılmadık derecede ağır burun kanaması mutlaka doktora gösterilmelidir.
Burun, burun boşlukları ve genzin iyi ve kötü huylu tümörleri de yoğun burun kanamalarına neden olmaktadır. Bu tür hastalarda burun kanamaları genellikle tek taraflıdır. Kanamalar yanı sıra sürekli tek taraflı kötü kokulu akıntı da görülmektedir.
Beyin tümörlerinde burun kanaması görülmez. Ancak sinüslerde görülen tümörler burun kanamasına neden olabilmektedir.
Burun kanamalarının en sık nedenlerinden biri yüksek tansiyona bağlı kanamalardır. Özellikle tansiyon yükselmesinin en sık bulgusu olan baş ağrısı sonrasında burun kanayarak rahatlama hissi verebilir. İşte bu durumda belki de burun kanaması hayatınızı kurtarır.
Ara kanama olması normal mi? Adet dönemi dışında meydana gelen ara kanamalar genellikle bir tehlike içermez ancak uzun süren kanamalar rahim için enfeksiyon ve birtakım hastalıkların habercisi olabileceği için doktora danışmak sağlıklı olacaktır.
Eğer zihinsel stresi yoğun yaşıyorsanız beynin artan stres düzeyi ile başa çıkmak için vücudun işleyişinde bazı değişiklikler meydana getirecek tepkiler verecektir. Böyle durumlarda gözlenen bir değişikte kan dolaşım artıştır. Sonuç olarak, kan damarları içindeki basınç artar. Bu yüksek kan basıncına neden olur.
Özellikle tansiyon yükselmesinin en sık bulgusu olan baş ağrısı sonrasında burun kanayarak rahatlama hissi verebilir. İşte bu durumda belki de burun kanaması hayatınızı kurtarır. Burun içindeki damarlar son derece narin ve yüzeyseldir. Bu nedenle vücudun en kolay kanayan bölgesidir.
Prof. Dr. Mehmet Kanbay KUHTV'ye hipertansiyon ile burun kanaması hakkında bilgilendirme yapıyor. Hipertansiyon hastalığı kontrol edilemez bir şekilde yükseldiğinde burun damarlarında tahrişten dolayı kanamalar görülebilir.
Burun Kanamalarında Bölgesel Nedenler
Üst solunum yolu enfeksiyonları, grip, nezle ve sinüzit gibi rahatsızlıklar sırasında da burun kanamaları yaygın olarak gözlemlenir. Burundaki, burun boşluklarındaki ve genizdeki iyi huylu tümörler de çoğu zaman yoğun burun kanamasına sebebp olmaktadır.
Yaz aylarında sıcak hava ve klimaların yarattığı kuruluk ile tansiyon artışı nedeniyle burun kanamalarında artış görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri