Durkheim'e göre din, kutsal şeylere ilişkin inanç ve uygulamalar bütünüdür3 ve toplumun temel yapı unsurlarından biridir. Din hayaletlerden söz etmez, tam tersine o "gerçek içeren şey"dir. Din ne oranda sosyal bir fenomen ise, toplum da o derecede dinî bir fenomendir.
Durkheim'e göre toplumsal dayanışmayı sağlayan en önemli unsur dindir. Ahlaki uzlaşı ve toplumsal ahlakın kaynağı dindir. Ona göre dinin kaynağı ise toplumun kendisidir, yani kutsal olan ilke kutsal olmayan üzerinde yapılan ayrım dinin belirleyicisidir.
Durkheim, sosyal gruplardaki intihar oranının, bireysel mutsuzluklarla açıklanamayacağını göstermeye çalışmıştır. İnsanlar ekonomik olarak sıkıntı çekiyorlarsa mutsuz olacaklar ve bu nedenle intihar etme oranları daha da artacaktır.
Durkheim, toplumu kendi iç mekanizmalarına sahip ve karmaşık başlı başına bir varlık olarak ele alır. Sosyal sistemi kendi bütünlüğü içinde ele alan, onu kendini meydana getiren parçalara indirgemeyen bütüncü bir yaklaşımı benimser.
Din sosyolojisinin tarihsel gelişimi
Durkheim bu eserinde dinin toplumsal hayattaki işlevini vurguluyor ve toplumun kolektifliğinin bir yansıması olarak dinin toplumsal unsurları bir arada tutan işlevine vurgu yapıyordu. Durkheim'in din anlayışının ateist veya agnostik olduğu belirtilir.
İlgili 22 soru bulundu
Durkheim'ı sosyoloji camiasında önemli kılan şeyin özellikle bu husus olduğunu söyleyebiliriz. Sosyolojiye bilimsel bir yöntem kazandırma- sı ve sosyolojiyi açıklarken ki holistik yaklaşımı, onu bu bilim alanında kurucu isimler arasına sokmuştur.
Durkheim'e göre iki türlü dayanışma vardır: 1) Mekanik daya- nışma, 2) Organik dayanışma. Mekanik dayanışma benzerlikten ileri gelen bir dayanışmadır: Böyle dayanışmalı bir toplumda, bireylerarası fark azdır; bireyler, aynı duyguları duyduklarından, aynı değerlere bağlı olduklarından 57 Page 3 birbirlerine benzerler.
Durkheim toplumu (Comte ile benzer doğrultuda) bireysel eylemlerin ya da bireylerin psikolojik bilinçlerinin bir toplamı veya sonucu olarak değil, kendine özgü (sui generis) bir gerçeklik olarak tanımlar (Durkheim, 1984: 109).
Durkheim'a göre eğitimin içeriği zamana ve topluma göre değişir, bu da onun toplumsal bir olgu olduğunu ve belli bir amaca yöneldiğini gösterir. Eğitimin öncül amacı işlevi- bireysel yetenek ve gizilin toplumun ge- reksinimleri doğrultusunda geliştirilmesidir.
Emile Durkheim – Toplumsal Olgu
“Toplumsal olgu, eyleyenlerin dışında olan ve onları zorlayıcı olan toplumsal yapılar ve kültürel normlar ve değerlerdir.”
Bunu gerçekleştirebilmek için Durkheim'ın kategorileri toplumsal olarak ele aldığı dile getirilmiştir. Ancak onun natüralistik eğilimleri nedeniyle ampirik bir araştırmacı gibi hipotezleri kullanmak yönünde eğiliminin olduğu da vurgulanmıştır.
Durkheim, sosyolojinin ayrı bir akademik disiplin olarak tanınmasını sağlamıştır. Böylelikle toplumun ve toplumsal konuların kendine has özellikleri ortaya çıkarılmış, bu konuların birey seviyesine indirilmesi önlenmiştir.
Durkheim'e göre eğitim; “Toplumsal hayata hazır olmayan genç kuşağa yetişkin kuşak tarafından uygulanan etkidir.” Buna göre eğitimin amacı “Genç nesli yöntemli bir şekilde toplumlaştırmaktır.” Yani bireyi toplumun değer ve normları ile donatmaktır (İnal, 1991).
Öz. Din sosyolojisinin bir bilim olarak gelişmesi için önemli süreçlerden geçilmiştir. Bu bağlamda özelde sistematik sosyolojinin genelde ise sistematik din sosyolojisinin kurucuları arasında gösterilen Weber, sistematik din sosyolojisinin teşekkül edip gelişmesi için çalışmalarda bulunmuştur.
Dini sosyolojik açıdan ele alan ilk düşünür sayılan, Émile Durkheim dinin 'kutsal addedilen şeylere yönelik inançlar ve uygulamalar sistemi' olarak tanımlar.
Metodolojik antipozitivizmi savunan Weber, sosyal eylemlerin sadece ampirik değil, aynı zamanda yorumlayıcı yöntemlerle de incelenmesi gerektiğini öne sürdü. Ekonomik sosyoloji, siyasi sosyoloji ve din sosyolojisi gibi alanlarda önemli katkılarda bulundu.
Organik Dayanışmacı Toplum
Durkheim'e göre işbölümünün ve farklılaşmanın gelişmiş olduğu modern toplumlarda organik dayanışma ortaya çıkar. Bu toplumların sanayisi gelişmiştir ve nüfusları da yüksektir. Geleneksel toplumlardaki benzerliğe dayalı dayanışmanın yerini, farklılaşmaya dayanan organik dayanışma alır.
Sosyoloji kelimesini ilk defa 1839 yılında Fransız sosyologu ve tarih felsefecisi Auguste Comte kullanmıştır. Daha sonra Comte'u takip eden Fransız sosyologu E. Durkheim, sosyolojinin konusu, yöntemi ve akademik yaşamda yer alması konusunda önemli çalışmalar yaparak sosyolojinin gerçek olarak kurulmasını sağlamıştır.
İş bölümü içerisinde patoloji, organik dayanışma biçimindeki toplumlarda iş bölümünün geldiği son noktanın anormal biçimini eleştirmek için ele alan Durkheim, üç anormal biçimden bahsetmektedir: Anomik iş bölümü, zorlanmış iş bölümü ve zayıf bir şekilde koordine edilen iş bölümü.
Kolektif bilinç veya kolektif şuur, Durkheim'e göre, bir toplumdaki insanların sahip oldukları ortak duygu ve kabulleri ifade eden terim. Ona göre kolektif bilinç, toplumun fertlerinin tek bir ruh ve duygu etrafında birleşmelerini sağlıyor, böylece toplumların devamında önemli bir rol oynuyordu.
Sosyolojinin babası olarak kabul edilen Auguste Comte, 1838'de sosyoloji terimini ortaya attı. Mühendis olmak için gittiği okuldan sosyal filozof Henri de Saint Simon'dan dersler aldı. Daha sonra doğa bilimlerinde kullanılan tekniklerin, sosyal bilimlerde de kullanarak toplumun incelenebileceği tezini savundu.
Toplumsal yapıyı oluşturan bileşenler, kültür, toplumsal sınıflar, statü, statüyle bağlaşık roller ve organik bütünlüğünün devam etmesi için gerekli olan kurumlardır (sağlık, eğitim, güvenlik vb.).
Siyaset sosyolojisinin önde gelen isimlerinden olan Maurice Duverger'e göre; siyaset ve toplum iç içe geçmiş iki alandır ve birbirinden ayrılamaz.
Başlıca eserleri: Toplumsal İş Bölümü (893), Sosyolojik Yöntemin Kuralları (1895), İntihar (1897), Dini Yaşamın İlkel Biçimleri (1912). Emile Durkheim 1917 yılında Paris'te öldü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri