Dürtü, bireyi eyleme iten, bedenden, duygulanımdan veya dış etmenlerden kaynaklanan gerilim yaratan bir uyarandır. Bir dürtüyü bozukluk yapan durum ise o dürtüye ve onu gerçekleştirmeye engel olunamaması durumudur. Çocuk ruh sağlığında en önemli problemlerin başında dürtü kontrol bozukluğu gelir.
Dürtü kuramı, Freud'un çalışmalarında en çok yer verilen kavram olmuş; insanı ve insanın içsel yaşamını dürtüler üzerine kurmuştur. Bu sebeple de Dürtü kavramı Freud'un çalışmalarının temeli haline gelmiştir. Çalışmasının başında Freud, libidinal yani yaşam dürtülerini tanımlar.
Freud (1905a) dürtüyü, doyumu teşvik eden bir enerji miktarı olarak tasavvur eder. Dürtü hedefine kendi vücudunda ulaşmak mümkün olsa da, dürtü genellikle hedefine harici bir nesne ile ulaşır. Dahili hedefi daima doyum olarak deneyimlenen vücut değişimidir. Dürtüde en değişken olan nesnedir.
Psikoloji sözlüğünde dürtü kavramı tepki vermeye hazır olma durumu olarak ifade edilir. Kişinin yaşadığı durumlar karşısında harekete geçmesini sağlar. Bazı durumlarda dürtüleri kontrol etmek zorlaşır ve tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlık boyutuna ulaşır.
Dürtünün tek amacı doyumdur.
İlgili 38 soru bulundu
Dürtüsel bir davranış, sonuçları düşünmeden hızlıca hareket edilen durumdur. O an dışında, aklında hiçbir şey yoktur. Neden olabileceği durumlar hakkında düşünmeden harekete geçilir. DEHB'li çocuk toplum içinde davranış bozukluklarına bağlı olarak sorun yaşadığında, anne-babalar bunu kendi hataları olarak görürler.
Dürtüsellik; kısa dönemde az yarar sağlayacak bir durumun uzun dönemde daha fazla yarar sağlayacak bir duruma tercih edilmesidir. Aslında beyin işleyiş yapısına göre zorunlu tercih olabilir. Örneğin; Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olanlar; çabuk olanı arzular, bekleyemez, erteleyemezler.
Kişinin kendisine yada başkasına zararlı olabilecek dürtülerine engel olamaması ve eylemi gerçekleştirdiği sırada da haz duygusu hissetmesi ile karakterize hastalıklardır.
Dürtü kontrol bozuklukları anksiyete, yeme ve uyku bozuklukları gibi çeşitli zihinsel bozukluklar ile ya da travmatik beyin hasarı gibi fiziksel durumlarla birlikte ortaya çıkabilir. Kişide madde bağımlılığı bulunuyorsa bu durum dürtü kontrol bozukluğunun kötüye gitmesine neden olabilir.
DÜRTÜ KONTROL BOZUKLUKLARI NELERDİR? Yeme bozukluğu, cilt yolma, nemfomani (cinsel dürtü bozukluğu), alışveriş bağımlılığı ve internet bağımlılığı da hastanın eylemi kontrol altına alma konusunda sıkıntı yaşadığı, dürtü kontrol bozukluğunun görüldüğü durumlar içerisinde yer almaktadır.
İki temel içgüdü (dürtü): Libido ve Thanatos. davranışları kapsar. Thanatos, ölüm veya saldırganlık içgüdüsü Bu iki güdü birlikte hareket eder.
Dürtü, fizyolojik ya da psikolojik dengenin değişmesi sonucu ortaya çıkan ve canlıyı türlü tepkilere sürükleyebilen, kaynağı duygulanım olan içsel gerilimdir. Herhangi bir duyguya sahip olmanın doğal bir parçasıdır.
Dürtü kontrol bozuklukları, ilaç tedavisi ve psikoterapinin aynı anda uygulanması ile tedavi edilebilir. Tedavi sürecinde hastalar çok dikkatli bir şekilde kontrol edilmelidir. Dürtü kontrol bozukluklarının tedavisinde kullanılan psikoterapi yöntemlerinden bir tanesi bilişsel davranışçı terapidir.
Dürtü kelimesi TDK sözlüğünde kaynağı duygular olan içsel gerilim, güdü olarak açıklanmaktadır. Psikolojide Dürtü Ne Demek? Genellikle psikoloji alanında gördüğümüz dürtü, içgüdü, istemsizce yapılan ve duygulanım ile ortaya çıka davranışlar ve organizmada ortaya çıkan güç anlamındadır.
İdin herhangi bir şeye ihtiyacı olduğunda bu ihtiyacı gidermek için belli bir miktar enerji ayırır.İşte bu enerjiye dürtü denir.
Süperego, davranışlarımızı mükemmelleştirmeye ve uygarlaştırmaya çalışır. İd'in kabul edilemez tüm dürtülerini bastırmaya çalışır ve egonun gerçekçi ilkeler yerine idealist standartlara göre hareket etmesini sağlamaya çalışır. Süperego bilinçli, bilinç öncesi ve bilinçdışında bulunur.
Dürtüsellik belirtileri genellikle 4-5 yaşlarında fark edilmeye başlar.Çocuğun okul dönemi geldiğinde dürtü kontrol bozukluğu belirgin hale gelir.Erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla daha sık görülebilir.
Dürtüsellik neden sonuç ilişkisini düşünmeden harekete geçmektir. İnsan doğada prematüre doğan tek canlıdır. Beyin gelişimi anne karnında başlar ve 24 yaşa kadar tamamlanır. Dürtülerimizi kontrol edebilmek bizim insan olmamızın ilk aşamasıdır.
Dürtü her bireyi eyleme geçiren bir hareket olsa da bunu kontrol edememek, kendine engel olamama raddesine gelmek dürtü kontrol bozukluğu olarak nitelendirilir. Bebeklerde dürtü; yani ağlayarak ifade etmek, acıktığında, altını ıslattığında, uykusu geldiğinde onları anlamaya çalışmamızın tek yoludur.
Dürtü durum bozukluğu, kişinin aniden ve kontrolsüz bir şekilde istekleri veya arzuları yerine getirmesi durumudur. Bu bozukluk, genellikle duygu durum bozuklukları ile birlikte görülür.
Bu hastalığa sahip olan bireyler genellikle problemli cinsel dürtü, kumar, ateş yakma, hırsızlık yapma gibi zarar veren dürtüleri kontrol altında tutamazlar. Dürtü kontrol bozukluğu ruhsal bir hastalıkla birlikte tedavi gerektiren bir bozukluktur.
1-Dürtüsel Anksiyete: Başta cinsellik ve saldırganlık olmak üzere dürtülerimiz doğrudan ya da dolaylı olarak tatmin yolu bulamadığında ruhsal yapımızda baskıya neden olur. Bu baskı, kaynağı bilinmeyen kaygılar şeklinde kendini gösterir.
Beyindeki kimyasalların eksikliğine ek olarak, çeşitli çevresel ya da ailevi faktörler nedeniyle de dürtüsellik ortaya çıkabilmektedir. Buna ek olarak, çocukluk döneminde kişiye hiç limit konulmaması ve çocuğun da buna göre çeşitli davranışları keyfi şekilde yapmaya alışması da dürtüselliği tetikleyebilir.
Çocuğunuzun dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik semptomları DEHB'ye bağlı olsun ya da olmasın, tedavi edilmezse birçok soruna neden olabilir. Odaklanamayan ve kendilerini kontrol edemeyen çocuklar okulda zorlanabilir, sık sık başını belaya sokabilir ve başkalarıyla geçinmekte veya arkadaş edinmekte zorlanabilir.
Dürtüsellik kişinin sonunu düşünmeden harekete geçmesi olarak ifade edilir. Bu durum ortaya çıktığında kişi bazen hedefli ve aletli saldırganlık ortaya koyar. Planlamadan, düşünmeden kişi harekete geçer. Bu hareketler ise kişinin olumsuz deneyimler yaşamasına neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri