Nörogelişimsel bir bozukluk olan DEHB (Dkkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu), çocuklarda hiperaktif hareketler, dikkat dağınıklığı, odaklanamama, konsantrasyon bozukluğu ve dürtüsel davranışlar ile ortaya çıkaran bir durumdur.
DÜRTÜSELLİK BELİRTİLERİ
Sonunu düşünmeden hareket etme. Fevri davranışlar sergilerler, içinden geldiği gibi davranır aklına eseni yapar. Tahrik ve kışkırtmaya müsaittirler. Tehlikeli işlere düşünmeden atlarlar.
Disipline uymaz, kuralları uygulamaz, kurallara ve otoriteye karşı gelirler. Kendi kafalarına göre hareket etmeyi yeğlerler. Kendileri ve çevresindekiler için zararlı olabilecek fevri hareketleri ve sınırları sürekli aşma çabaları davranış sorunlarının ilk habercisidir.
Dürtüsellik belirtileri genellikle 4-5 yaşlarında fark edilmeye başlar.Çocuğun okul dönemi geldiğinde dürtü kontrol bozukluğu belirgin hale gelir.Erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla daha sık görülebilir.
İlgili 15 soru bulundu
Dürtüsellik kişinin yaşantısını ciddi boyutlarda etkiler. Dürtüselliğin çözülememesi durumunda madde bağımlılığı, şiddete eğilim, kişilik bozuklukları gibi birçok riskli durum yaşanabilir. Bu nedenle dürtüselliğin nedenleri iyi araştırılmalı ve uygun profesyonel destek sağlanmalıdır.
Dürtü kontrol bozukluğuna sahip bireyler hastalığı kendi başlarına atlatabileceklerine inanırlar. Sonuna kadar direnip kendilerinde dürtüye sebep olan davranışı bir daha yapmayacaklarını düşünürler. Ancak gerçekten bir tedavi olmadıkları sürece bu dürtü kendini tekrarlamaya devam eder.
Çocuğunuzun dikkatsizlik, hiperaktivite ve dürtüsellik semptomları DEHB'ye bağlı olsun ya da olmasın, tedavi edilmezse birçok soruna neden olabilir. Odaklanamayan ve kendilerini kontrol edemeyen çocuklar okulda zorlanabilir, sık sık başını belaya sokabilir ve başkalarıyla geçinmekte veya arkadaş edinmekte zorlanabilir.
Stres Yönetimi: Stres, dürtüsel davranışların tetikleyicisi olabilir. Stres yönetimi teknikleri, rahatlama egzersizleri, spor yapma, meditasyon veya yoga gibi aktiviteleri içerebilir. Düşünce Kontrolü: Dürtülerinizi daha iyi kontrol etmek için düşünce kontrolü yapmayı deneyebilirsiniz.
Dürtüsellik, beyindeki kimyasalların eksikliği sonucu ortaya çıkabileceği gibi aile ve çevresel faktörler de sebep olabilir. Çocukluk döneminde limitleri net olarak tanımlanmaması duygu ve davranışları kontrol altına almama ve becerilerde eksiklik, yaşantıda dürtüsellik sorunlarına yol açar.
Dürtüsellik neden sonuç ilişkisini düşünmeden harekete geçmektir. İnsan doğada prematüre doğan tek canlıdır. Beyin gelişimi anne karnında başlar ve 24 yaşa kadar tamamlanır. Dürtülerimizi kontrol edebilmek bizim insan olmamızın ilk aşamasıdır.
Omega 3'ü unutmayın!
Ton balığı, somon, ceviz ve zeytin gibi Omega 3 açısından zengin besinler de günlük diyetinizde bulunması gereken besinler arasında. Omega 3'ün dürtüsellik, hiperaktivite ve konsantrasyon sorunlarını azaltan kanıtlanmış faydaları bulunuyor.
Dürtüsellik, kişinin bireysel özelliklerine, yaşam deneyimlerine ve genetik faktörlere bağlı olarak farklı yaşlarda belirginleşebilir.
Dürtü kontrol bozuklukları çoğunlukla psikoterapi ve ilaçların bir kombinasyonu ile tedavi edilmektedir. Düzenli takip sürecin iyi yönetilmesinde oldukça önemlidir. Bilişsel davranışçı terapide bireylerin davranış kalıplarını belirlemeleri ve bu davranışlarla ilişkili olumsuz sonuçları tanımaları teşvik edilir.
Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) denildiğinde nörogelişimsel ve nörodavranışsal bir bozukluktan bahsedilebilir. DEHB'nin 3 farklı belirti grubu vardır. Bunlar dikkat eksikliği, dürtüsellik ve hiperaktivitedir.
Dürtüselliğe sahip olan bireyler genel olarak dışa dönük bir karaktere sahiptir. Bunun nedeni sonucunu düşünmeden her konuda kendilerini ortaya atabilmeleridir. Genel olarak etrafındaki insanların ne hissettiğini de düşünmeyen bu kişiler, dürtüsel bozukluk nedeni ile sosyal ortamlardan dışlanmak istenir.
Davranışlarda düzelme: Ritalin kullanan bireylerin aşırı hareketlilik, dürtüsellik ve yıkıcı-saldırgan davranışlarını daha iyi kontrol ettikleri gösterilmiştir.
Dikkat eksikliğinin tedavisi için genellikle bir çocuk ve ergen psikiyatristine veya klinik psikoloğa başvurmak uygun olacaktır.
Tedavi: Bağımlılık tedavileri temelinde tedavi yaklaşımları, ortamdan uzaklaştırmak , psikoterapi( içgörü yönelimli ve davranışçı), grup terapileri, eşlik eden durumların tedavisi için uygun ilaç kullanımı ( SSRI,lityum, , pimozid, buspiron, klomipramin ..)
Kahvaltıda fındık kreması, aromalı ve şekerli sütler, şekerli meyve suları gibi gıdaların bulunması doğru değildir. Bu gıdalar çocuğun hareketliliğini artırarak dikkat süresini azaltır. Yüksek oranda yağ içeren poğaça, kruvasan, börek gibi gıdalar çocuğun DEHB tedavisi için kullandığı ilaçların emilimini geciktirir.
Dürtü, içgüdülerin topluluğa ve kişiye özgü davranışlara dönüşen türevleridir. Dürtüler, benliğin devreye girmesiyle farklılaşırlar ve kişisel geçmişin izlerini taşırlar. Bu nedenlerle özneldirler ve kişisel tavırları belirlerler.
Freud'a (1905 a) göre dürtüler vücut içindeki uyaran kaynaklarından ortaya çıkar. Dürtü sabit şekilde etkilidir ve psikolojik olaylar üzerine sürekli etki eder. Freud (1915a, 1917, 1938) dürtünün dört karakteristiğini ayırt eder. Bunlar; kaynak, nesne, hedef ve olayın fevriliğidir.
Dürtünün kaynağı, fizyolojik ve ruhsal ihtiyaçlardan gelmektedir. Bu ihtiyaçların karşılanmasının davranış yoluyla sağlanmasını sağlayan güç, dürtüdür. Dürtü, doğuştan gelir zamanla kontrol edilmesi öğrenilir.
Dikkat eksikliği tedavi edilebilir. Tedavide sistemli bir şekilde ilerlemek gerekir ve çok yönlü çalışılmalıdır. Bilişsel müdahale programları, ebeveyn eğitimleri, öğretmen eğitimleri ve ilaçsız tedavi yöntemleri kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri