Genel olarak serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur. Serim bölümünde tüm karakterler ve bu karakterlerin içlerinde bulunduğu durum anlatır.
Durum Hikâyesi: Olay anlatımına dayanmayan, kişilerin veya hayatın bir kesitinin ele alındığı hikâyelere denir. Bu tür hikâyelerde merak duygusu geri plana itilir ve bir durum veya kişi betimlenir. Durum hikâyesinin en önemli örnekleri, Rus yazar Anton Çehov tarafından verilmiştir.
Bu tür öykülerin genelinde bilinç akışı ve iç çözümleme tekniği kullanılır. Karakterin duygu ve düşünceleri yazarın değil bizzat karakterin gözünden anlatılır. Durum Hikayesi Nedir? Olaydan çok gözlemlerin ve duyguların ön plana çıktığı öykü türüne durum hikayesi denir.
Durum hikayesine, 'Çehov tarzı hikaye' de denilir. Çünkü Rus yazar, bu türün ilk örneklerine sahiptir. Sait Faik Abasıyanık, Memduh Şevket Esendal ve Tarık Buğra ise durum hikayesini temsil eden Türk yazarlardandır. Söz konusu bu isimler, bu tür ile ilgili birbirinden güzel eserler vermiştir.
Durum Öyküsü (Çehov Tarzı Öykü)
Olay öykülerinin aksine “Durum Öyküleri”, merkezlerine bir “olay” koymazlar. Bu romanlarda da olaylar konu alınabilmekle birlikte, asıl ağırlık karakterler arasındaki diyaloglar, karakterlerin hissettikleri, düşündükleri ve verdikleri tepkiler üzerindedir.
İlgili 30 soru bulundu
Hikâyeler, romana benzese de yapı olarak daha kısa ve az kişiyle yazılır. Bir olaya dayalı olarak anlatılır. Bir edebi ürüne hikâye denilebilmesi için bazı unsurlara sahip olması gerekir. Bu unsurlar; olay örgüsü, kişiler, zaman ve mekândır.
Merak ögesi ön plana çıkarılmamıştır.Serim, düğüm, çözüm planına uyulmamıştır. Durum ağırlıklıdır.Hikâyede bitmemişlik duygusu söz konusudur. Serim, düğüm, çözüm bölümlerinden oluşan düzenli bir planı vardır.Olay ağırlıklıdır. Hikâye beklenmedik bir sonla bitirilmiştir.
Serim bölümü; yer ve zamanın belirtildiği, kişilerin tanıtıldığı, olayın anlatılmaya başlandığı bölümdür. Düğüm bölümü, olayın okuyucuda merak duygusu oluşturacak şekilde işlendiği bölümdür. Çözüm bölümü, olayların düğümlerinin çözüldüğü bölümdür. Okuyucuda merak uyandıran sorular bu bölümde cevaplanır.
Durum ya da kesit hikâyesinde, olay ön planda değildir; bunun yerini durumlar ve yaşamdan kısa kesitler almıştır. Bu tarz hikâyeler, Rus yazar Anton Çehov'un (1860-1904) adıyla da anılır: “Çehov tarzı hikâye.” Durum ya da kesit hikâyelerinde, klasik anlatı düzeni söz konuş değildir.
Durum öyküsünün kuralları Rus yazar Anton Çehov tarafından belirlendiği için, bu tür öykülere Çehov Tarzı Hikaye denir. Durum Hikayesi Nedir? Günlük yaşamdan kesitler sunan, olaydan çok diyaloglara ve gözlemlere yer verilen hikayelere durum hikayesi denir.
Anton Çehov, dünya edebiyatında oldukça önemli bir isimdir. Rus yazarın verdiği eserler herkes tarafından oldukça çok beğenilmektedir. Durum hikayesi veya kesit hikayesi olarak bilinen Çehov tarzı hikayede günlük yaşamdan kesitler yer almaktadır.
Çehov tarzı hikaye 1920'li yıllarda batı dünyasında Franz Kafka tarafından kullanılmıştır. Türk edebiyatındaki ilk temsilcisi ise; Haldun Taner'dir.
b) Durum / kesit hikâyesi. Olay hikâyesi, Fransız yazar Guy de Maupassant'ın (1850-1893) adıyla da anılır: “Maupassant tarzı hikâye.” Olay hikâyesinin ana özelliği, klasik anlatı düzenine uygun olmasıdır. Bu tarz hikâyelerde olay akışı; giriş, gelişme ve sonuç bölümleri şeklinde bir düzenlenişe sahiptir.
Durum hikâyesinin özellikler: Olaylardan çok, günlük yaşamın bir kesitini ele alıp anlatan hikâye türüdür. Durum hikâyesinde ruhsal çözümlemelere ağırlık verilir, olay ikinci planda kalır. Bu tarz hikâyede serim, düğüm, çözüm bulunmaz; okuyucunun merak duygusuna seslenilmez.
Yazarın olay hikayesi türünde yaklaşık 300 eseri bulunmaktadır. Türk Edebiyatında ise olay hikayesi temsilcileri Ömer Seyfettin, Refik Halit Karay, Sabahattin Ali, Reşat Nuri Güntekin, Memduh Şevket Esendal, Sait Faik Abasıyanık ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu bu türde önemli eserler vermiştir.
Serim, düğüm, çözüm planına uyulmaz. Abartılmamış gerçekler anlatılır. Belli bir sonucu yoktur. Merak uyandırıcı, entrikaya dayalı olaylar anlatılmaz; hayattan bir kesit ve o kesitin içinde bulunan insanın duygu ve hayallerine yer verilir.
Serim bölümünde tüm karakterler ve bu karakterlerin içlerinde bulunduğu durum anlatır. Bu sırada bir de sorun anlatılabilir, bu ilerideki olaylar için bir arka plan hazırlar. Düğüm bölümünde öyküyü harekete geçiren tetikleyici bir olay meydana gelir.
Düğüm (gelişme): Düğüm bölümü hikayenin gelişme kısmını oluşturmaktadır. Bu kısımda olaylar iyice ilerlemeye başlayacaktır. Ayrıca hikayenin anlatıldığı kısım düğüm kısmıdır. Düğüm bölümünde anlatılan olaylar okuyucuda ilgi uyandırmaya başlayacaktır.
Dünya edebiyatında ilk hikaye kitabının adı Decameron Öyküleridir. 14. yüzyılda kaleme alınan bu eser toplam 100 hikayeden oluşur.
Olay hikâyesi; serim, düğüm ve çözüm bölümünden oluşur. Serim: Olayın geçtiği yeri, zamanı ve kişilerinin betimlendiği bölümdür. Düğüm: Olayın neden-sonuç ilişkisine bağlı olarak geliştiği ve merak unsurunun zirveye çıktığı bölümdür. Çözüm: Merak edilen soruların çözüm bulduğu, merak unsurunun giderildiği bölümdür.
Ömer Seyfettin, olay hikayesi yazarıdır. Bu hikaye tarzı, realizm akımından etkilenmiş hikayelerdir.
Hikayede düşündürmekten ziyade duygulandırmak ve heyecanlandırmak ön plandadır. Hikayelerin olay ve durum olmak üzere iki ayrı türü vardır. Olay hikayelerinin serim, düğüm ve çözüm bölümleri vardır.
Hikayelerin olay ve durum şeklinde iki ayrı türü vardır. Olay hikayeleri serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşmaktadır. Maupassant, olay hikayelerinin en başarılı örneklerini yazdığı için Maupassant tarzı hikayeler olarak da bilinmektedirler. Durum hikayelerinde ise olay örgüsünün önemi pek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri