Silikon, evlerde su ve nem kaçağının önlenmesi için en çok kullanılan malzemeler arasında yer almaktadır. Özellikle banyo duşakabin kenarları, küvet ve duş teknesi kenarları, lavabo kenarları, pencere altları ve bağlantı yerlerinde oluşan boşlukların kapatılmasında yoğun olarak kullanılmaktadır.
Duşakabin silikonu, duş teknesi, küvet, lavabo ve duşakabin camları arasındaki boşluklara uygulanır ve suyun sızmasını engeller. Duşakabin Montajı: Duşakabinlerin cam, seramik veya akrilik yüzeyleri arasındaki boşlukları doldurmak için duşakabin silikonu kullanılır.
Mastik ile duşakabin, küvet, lavabo kenarları sızdırmazlık için doldurulabilir. Su, hava veya böceklerin geçmesi mümkün olan boşlukların olduğu her yerde mastik kullanılabilir.
Ayrıca duşakabin su sızıntısı problemi de silikonun değiştirilmesini gerektirir. Kullanılan silikon yeterince kaliteli değilse, bir müddet sonra su sızdırma problemine sebebiyet vermesi kaçınılmazdır. Silikon çekme işlemi silikon tabancasıyla kolayca gerçekleştirilebilir.
Silikon yerine derz çimentosu en uygunudur. Kullanıldığı müddetçe, kir ve leke tutmuyor.
İlgili 40 soru bulundu
Yüzeyin ihtiyacını karşılamak için duşakabin silikonu tercih edilmelidir. Silikon su ile temasında yüksek dayanım sunar . Böylelikle silikonun suyla temasında herhangi bir küf, nem gibi olumsuz durumlar yaşanmasına engel olmaktadır. Alçıpan, duvar gibi yüzeylerde mastik tercih edilmemektedir.
Yapı ve Alan Kullanımında Silikon ve Mastik
Bu nedenle geniş alanlarda silikon yerine mastik kullanımı daha doğru olacaktır. Aynı zamanda dolgu işlemlerinde mastik tercih edilmesinin nedeni, daha yüksek performans vermesidir. Pürüzsüz bir görünüm sunar.
Banyo sırasında dökülen kıllar ve saçlar giderde birikmişse ve duşakabin su sızdırması bundan kaynaklanıyorsa onları tel yardımıyla çıkarıp tıkanıklığı açabilirsiniz. Süzgece yakın tıkanıklığı pompa ile kolayca giderebilirsiniz. Kimyasal açıcı, karbonat veya sirke kullanmak da tıkanıklığa karşı etkili bir çözümdür.
Genelde 3-4 saat içinde silikon kuruduğu için bu süre zarflarında kuruyup kurumadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer vaktiniz varsa kurumasını 10-12 saat bekleyerek garanti edebilirsiniz. Çünkü silikon tam olarak 12 saat içinde kuruma sağlar.
Peki, fitil ve silikon nedir? Fitil ve silikon, duşakabinlerin üzerinde bulunan ve siz yıkanırken dışarıya su kaçırmasını engelleyen iki ayrı materyaldir. Ve ikisinden birini tercih etmeniz gerekmektedir. Ancak fitil tercih etseniz dahi montaj işlemi için silikon kullanılmak gerekecektir.
İkisi de antibakteriyel olan bu ürünlerin kullanım süreleri ve kuruma süreleri de farklıdır. Silikon 6 saatte kururken mastik 12 ile 24 saat arasında kuruyabilir. Silikon maddi açıdan daha değerlidir ve mastik silikona göre daha uygun bir üründür.
Yüzeyde donmuş bir silikonu temizlemek istiyorsanız ısı kullanabilirsiniz. Kurutma makinesi ya da ısı tabancası yardımıyla donmuş silikonu çözülene kadar ısıtın. Sonrasında nemli, temiz bir bez yardımıyla bölgeyi iyice silin. Yüzey tamamen temizlenene kadar işlemi sürdürdükten sonra bir şey kalmadığını göreceksiniz.
Dayson Silikon Ürünlerin Avantajları
İçeriğindeki nitelikli ürün ile güneş, su, nem gibi dışsal etkilere karşı oldukça dayanıklı bir inşaat malzemesidir.
Silikon, evlerde su ve nem kaçağının önlenmesi için en çok kullanılan malzemeler arasında yer almaktadır. Özellikle banyo duşakabin kenarları, küvet ve duş teknesi kenarları, lavabo kenarları, pencere altları ve bağlantı yerlerinde oluşan boşlukların kapatılmasında yoğun olarak kullanılmaktadır.
Yüzey her türlü toz ve kirden arındırılmış, kuru, temiz ve sağlam olmalıdır. Eğer yüzeyde daha önce uygulanmış silikon varsa mutlaka temizlenmelidir. Silikon üzerine silikon uygulaması yapılamaz.
Standart Silikon:
İzolasyon, sızdırmazlık ve yapıştırma için kullanılmaktadır. Universal silikon olarak da adlandırılır. Duş kabini, küvet, lavabo kenarı gibi alanlarda sızdırmazlık olarak kullanımı tercih edilir. Aynı zamanda PVC, metal fayans gibi bölgelerde de sızdırmazlık ve yapıştırma işlemi için kullanılmaktadır.
Duşakabinin yapıştırılması için öncelikle silikon kullanılıyor. Bu süreçte silikonun belirli bir süre beklemesi ve kuruduktan sonra kullanılması gerekiyor. Bu süreçte duşakabin takıldıktan sonra en az 24 saat boyunca su değmemesi ve hiçbir şekilde silikon kuruyana kadar kullanılmaması gerekiyor.
Selsil Silikonize Akrilik mastik, tek bileşenli, akrilik dispersiyon esaslı, yüksek yapışma gücüne sahip elastiki bir dolgu ve yalıtım malzemesidir. Tek komponentlidir. Tabanca ile kolay uygulanabilir. Kuruduktan sonra su geçirmez bir tabaka oluşturur.
Genel olarak silikon sürüldüğü yer itibariyle ortalama 4 saat içerisinde kurur. Ancak tamamen kuruması ve etkin hale gelebilmesi için 12 ya da 13 saatin geçmesi önemlidir. Tabii burada silikonu ne kadar kalın sürülmesi de yine süreyi etkileyen durumlar arasında geliyor.
Duşakabin altına mermer konulmalımıdır? Duşa kabin yerleştirilecek olan duş alanında kabinin altına mermer konulması gereklimidir ve ne ölçülerde olması gerekmektedir. Su ile silikonun temas etmemesi için duşakabin altına mermer konulması gerekmektedir.
Duş Kabini Gideri Nasıl Temizlenir? Duş kabini giderinin temizlenmesi için, karbonat giderin içine dökülür ve üzerine beyaz sirke dökülür. Karışım köpürdükten sonra 15 dakika beklenir ve ardından sıcak suyla durulanır.
Karbonat ile temizlik: En etkili temizlik maddelerinden biri olan karbonat, sirke ile karıştırılıp macun kıvamına getirilir. Oluşturulan karışım kirli alanlara sürülür ve bir süre beklenir. Ardından bol su ile durulanan duşakabin pırıl pırıl hale gelir.
Kapı, pencere, cam birleşme yerleri gibi genel amaçlı kullanımlar için Akfix 100E Genel Amaçlı Silikon tercih edilmektedir.
Selsil duşakabin ve akvaryum silikonu, tek komponentli, nemle kürleşen asetoksi bazlı silikondur. Akvaryum silikonu özellikle taze ve tuzlu su akvaryum imalatı için formüle edilmiştir. Balıklar için toksik değildir . Su geçirmez uzun ömürlüdür.
Özellikle PE ve PP gibi plastiklere silikonların güçlü yapışması mümkün değildir. Ancak PVC gibi plastiklere saf silikon kullanarak yapışma sağlamak mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri