İNDİS ve KAÇINCI, DÜŞEYARA işlevinin ihtiyaçlarınızı karşılamadığı birçok durumda iyi seçeneklerdir. İNDİS/KAÇINCI işlevlerinin en önemli avantajı, arama tablosunun herhangi bir konumundaki sütununda yer alan değerleri arayabilmenizdir.
Bir veriyi belirtilen bir tablo dizisi üzerinde bulur ve istenen sütununu verir. TÜRKÇE İNGİLİZCE AÇIKLAMA = DÜŞEYARA () =VLOOKUP() Bir verinin bir diğer tablo üzerinde aranmasını ve ilgili alanlarının bulunup getirilmesini sağlar.
#YOK hatasının en yaygın nedeni, ÇAPRAZARA; DÜŞEYARA; YATAYARA, ARA veya KAÇINCI işlevlerinde formülün başvurulan değeri bulamamasıdır. Örneğin, arama değeriniz kaynak veriler arasında yer almıyordur. Bu örnekte, arama tablosunda listelenen bir “Banana” girişi yoktur, dolayısıyla DÜŞEYARA işlevi #YOK hatasını döndürür.
En basit biçimiyle, DÜŞEYARA işlevi şunu söyler: =DÜŞEYARA(Aramak istediğiniz şey, aramak istediğiniz yer, döndürülecek değeri içeren aralıktaki sütun numarası, Yaklaşık veya Tam eşleşme 1/DOĞRU veya 0/YANLIŞ olarak gösterilir) döndürür.
KAÇINCI (MATCH), İNDİS (INDEX) fonksiyonları iç içe kullanıldığında düşeyara fonksiyonunun işlevlerini yapan ve ayrıca düşeyaranın yetersiz kaldığı durumlarda yardımımıza koşacak fonksiyon tipleridir.
İlgili 28 soru bulundu
Formül Çubuğu'na = DÜŞEYARA( )yazın.
XLOOKUP işlevi, arama aralığında eşlemenin bulunduğu konuma dayalı olarak sonuç aralığındaki değerleri döndürür. Hiçbir eşleme bulunamazsa en yakın eşlemeyi döndürür.
Excel düşeyara fonksiyonu kullanımı
İngilizce karşılığıyla VLOOKUP olarak kullanılan bu işlev, Excel'in bir sütunda belirli bir değeri aramasını sağlar. Düşeyara fonksiyonunu daha iyi anlamak için meyve miktarlarını ve fiyatlarını içeren bir tabloyu örnek olarak kullanalım.
Sütun İndis Sayısı, bir eşleşme bulunursa döndürülmesini istediğiniz arama sütununun sağında yer alan sütunların sayısıdır.
ms excel'de seçtiğiniz bir alanın ilk sütununu referans alarak, alan içerisinden bir değeri çekmek istediğinizde(misal, bir sıra numarasına karşılık gelen ürünü bulmak istediğinizde) kullanılan çok güzel bir fonksiyondur 'vlookup'.
Verinin bulunduğu hücrenin türü metin olabilir ya da hücrede özel bir format olduğu için fonksiyon çalışmayabilir. Düşeyara kullanırken başlıkları taratmanın bir önemi yoktur, büyük-küçük harf duyarlı değildir, son parametre doğru seçilirse veride sıralama yapılmalıdır ve parametre sırası hep aynı şekildedir.
Bir hücre #DEĞER! hatası içeriyorsa düzenlemek için hücreye çift tıklayın. Çıkarma işlemi için eksi işareti olması gereken yerlerde virgüller varsa bunları eksi işaretleriyle değiştirin. ENTER tuşuna basın.
Bu formülü parçalayarak incelemek istersek: =İNDİS($C$3:$E$14 - ifadesi C3:E14 aralığındaki verilerde değer aradığımızı söyler. Burada hangi değeri aradığımız Kaçıncı işlevlerinden gelecek sonuca göre İndis getirecektir.
ÇAPRAZARA işlevi, bir aralığı ya da bir diziyi arar ve bulduğu ilk eşleşmeye karşılık gelen öğeyi verir.
ETOPLA işlevi, belirtilen bir koşula uygun olan hücrelerin toplamını hesaplar. Örneğin, =ETOPLA(A1:A5,B1:B5,"<5") formülü, A1'den A5'e kadar olan hücrelerden, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerleri kontrol ederek, B1'den B5'e kadar olan hücrelerdeki değerlerin 5'ten küçük olanları toplar.
alacağımız verinin bulunduğu tabloda yer alan sütun sayısından fazla bir sayı yazarsanız bu hatayı verecektir. 3- #YOK (#N/A) muhtemelen en çok karşılaşacağımız hatadır. Aradığımız değerin başvurduğumuz tabloda yer alamaması durumunda bu hatayı verecektir.
A:B==> Arama yapılacak liste. 2==> Listede veri bulunduğu zaman, kaçıncı sütündaki verinin yazdırılacağını belirtiyoruz. 0==> Formülün birebir eşleştirme yapmasını sağlar. Eğer bunu belirtmezseniz, benzer bir veriyi bulur ve karşılığında gelen veriyi döndürür.
Microsoft Excel, sütunun hücre içeriklerinin tamamını yeterince gösteremeyecek kadar geniş olmadığı durumlarda hücrelerde ##### ifadesini gösterebilir.
Belirli bir değer için tablonun en üst satırını veya bir dizi üst satırını arar ve belirlediğiniz tablo veya dizideki satır ile aynı sütundaki değeri verir. Karşılaştırma değerleriniz veri çizelgesi üzerinde bir satırda yer alıyorsa ve belirli bir sayıda aşağı satıra bakmak istediğinizde YATAYARA işlevini kullanın.
Tabloda bir değeri bulmak için DÜŞEYARA işlevini kullanırız. Bunu biraz açalım: aradığımız herhangi bir veriyi bir tabloda/veri aralığında arayıp, eğer o tabloda aradığımız veri varsa karşılığındaki bir sütundan veri almak istediğimizde DÜŞEYARA işlevini kullanırız.
İstatistiksel işlevlerden biri olan EĞERSAY işlevini, bir ölçüte uyan hücre sayısını bulmak için kullanın; örneğin, bir müşteri listesinde bir şehrin kaç kez geçtiğini bulmak için kullanabilirsiniz.
Formülün kendisini değiştirmeden formül içindeki hücre başvurusunu değiştirmek isterseniz, DOLAYLI fonksiyonunu kullanın.
Xlookup (Çaprazara) fonksiyonu Microsoft Office 365 ile gelen bir fonksiyon olduğu için önceki versiyonlarda (Office 2019, Office 2016, Office 2013, Office 2010, Office 2007...) yoktur. Bu yüzden fonksiyonu kullanabilmek için kullanmış olduğunuz Office versiyonu Microsoft Office 365 olmalıdır.
MATCH Fonksiyonu
=MATCH() fonksiyonu satır veya sütundaki bir hücrenin konumunu döndürür. Yukarıdaki görselde yer alan formül =MATCH("Blog";B2:B11;0) ile doğrudan belirtilen ifade (Blog) veya hücre içeriği (Örn. A13) seçili alanda aranır ve bulunduğu ilk hücrenin satır değerini döndürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri