Özellikle sıcak su ile banyo yapıldığında ve uzun müddet banyoda kalındığında kanın ayaklarda, bacaklarda çoğalması ve beyne giden kanın azalması söz konusu olabilir. Böyle bir durumda ayaklara soğuk su dökmek, kanın beyne daha fazla gitmesine neden olacaktır.
Ayak bileği ve baldırdaki ritmi hareketler kanın dönüşünü kolaylaştırır ve baldır kaslarını dolayısıyla da bacak pompasını güçlendirir.
Ayaklarımız vücudumuzun en çok yorulan ve strese maruz kalan kısmıdır. Ayak tabanlarımızda,vücudumuzu etkileyen çok sayıda sinir uçları bulunuyor. Bu bağlamda, ayaklarınız için buzlu su banyosu tüm sorunlarınızla mücadele edebilir.
8-Bacaklarınıza soğuk duş aldırın: Sıcak havalarda bacaklara soğuk su uygulanması, sıcaktan dolayı genişlemiş damarların daralmasını sağlayarak şikayetlerin azalmasını ve geçmesini sağlıyor. Özellikle de yoğun ve uzun bir günden sonra bacaklara soğuk su uygulamak bacaklarda belirgin rahatlama sağlıyor.
Ebû Hüreyre (ra) rivayet ediyor. Resulullah (sav) buyurdular ki: Hamamdan (banyodan) çıkarken ayakları soğuk suyla yıkamak baş ağrısına karşı güvencedir.
İlgili 44 soru bulundu
Sıcak yaz günlerinde cildimize şüphesiz en iyi gelen şey soğuk su olmaktadır. Soğuk su ile yüzü yıkamanın rahatlattığını biliyoruz. Soğuk su ile yüz yıkamanın ciltteki ölü derileri temizlediğini ve sivilceleri azalttığını biliyor muydunuz?
Ayaklarını sadece 15 saniye buzlu suda bekletenler çok faydalı sonuçlar aldığını söylüyor.
Egzersizden sonra ise sırayla sıcak ve soğuk suyu açarak kan dolaşımını hızlandırmaya ve vücudunun toksinlerden arınmasına yardımcı olabilirsin.
Soğuk su ya da ılık su saçınız için daha sağlıklı çünkü bu şekilde yıkamak saçlarınızı parlaklaştırır ve daha yumuşak olmasını sağlar. Tamamen soğuk su olmasa da ılık suda yıkamak, sıcağa oranla çok daha sağlıklı. Saçları her gün taramak, kan dolaşımını hızlandırır ve saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur.
Gerekli durumlarda ağrı kesici ilaçlar veya merhemler reçete edilebilmektedir. Ayak yorgunluğu için evde uygulanabilecek en iyi yöntem ayakları ılık suda bir süre bekletmek olacaktır. Çok sıcak veya çok soğuk su tercih edilmemelidir.
Yapılması basit ve uygulanması çok kolay. Yakmayacak derecedeki sıcak suyun içerisinde ayaklarımızı 20-40 dk kadar tutmak gerekiyor. Bu suyun soğumaması için devamlı sıcak su ile takviye yapılması lazım. Sıcak suyun içinde ayaklarımızı bekletirken biraz da terlememiz gerekiyor.
Bunun sebebi olarak ise özellikle sabahları güne sıcak su ile başlamanın sindirim sistemini uyandırdığına dikkat çekiyor. Soğuk suyun aksine ılık su içmenin vücuda kanıtlanmış herhangi bir zararı veya riskli durumu bulunmadığından, ılık su tüketmek daha güvenli ve sağlıklı bir alternatif olarak karşımıza çıkıyor.
Banyo; kişinin temizlenmesine olduğu kadar, gevşemesine ve ferahlamasına da yardımcı olur. Banyo esnasında; organlar gevşer ve kan akışı rahatlar.Bunun üzerine su içilmesi, organlarda şok etkisi yapar ve gerilmelerine sebep olur. Bu sebeple banyodan hemen sonra kesinlikle su tüketilmemelidir.
*Soğuk suyla yıkanmak metabolizmayı hızlandırır. Bunun yanı sıra erkeklerde testosteron hormonunun daha iyi çalışmasına yardımcı olur. *Zihninizi boşaltmaya yardımcı olur. Soğuk duş endorfin salgılatır ve depresyonu azaltır.
Soğuk su vücudunuzdaki kan dolaşımını artırır. Bu da organlarınıza daha fazla oksijen ve besin taşınmasını sağlar. Soğuk duş, bağışıklık sistemini uyarır ve güçlendirir. Vücut soğuk suya maruz kaldığında, beyaz kan hücrelerinin üretimi artar, böylece vücut hastalıklara karşı daha iyi korunabilir.
Şok duş kovası, kullanıcının ipi çekmesi ile üzerine bol su dökülmesi prensibi ile çalışır. Kova en fazla 15 litre su alır. Kova üzerinde bulunan ayarlama aparatı sayesinde bu miktar 10 litreye kadar ayarlanabilir. Her kullanım sonrasında kovadaki su yenilendiği için sağlıklı ve hijyenik bir şok etkisi sağlanmış olur.
Soğuk duş almanın zararları ise şunlardır:
Soğuk su, kan basıncını ve kalp atış hızını artırabilir. Bu da kalp krizi veya felç riskini yükseltebilir. -Astım veya alerji gibi solunum problemleri olanlar için zorlayıcı olabilir. Soğuk su, bronşları daraltarak nefes almayı güçleştirebilir.
Öncelikle ılık bir duş ile başlayabilirsiniz. Vücudunuzun rahat edeceği, sıcak suyun baskın olmadığı bir ısı derecesinden başlayabilirsin. Duş alırken de suyu soğuğa çevirebilirsin. Yalnız başlangıç için 30 saniye ile 2 dakika arası bir süre boyunca soğuk su altında kalman daha ideal.
Ayakların tamamını içine alacak miktarda suya eklenecek 2 kaşık kaya tuzu, sizi rahatlatacak aynı zamanda enfeksiyon risklerini azaltacaktır. Zeytinyağı ile birleşen karışım ise banyo sonrasında masaj yapılarak ayaklara uygulanırsa, cilt hem ölü deriden arınır hem de ayaklar tamamen rahatlar.
Başka atletlerin de müsabaka sonrasında vücutlarını toparlamak için buz banyosu yaptığı biliniyor. Onların başarısı bu yöntemin işe yaradığının kanıtı olarak gösteriliyor. Buz banyosunun vücut ısısını düşürerek kas dokusunda iltihap ve yangıyı azalttığına inanılıyor.
Tuz, cildinizdeki nemi azaltır. Bu sayede bakterilerin yaşayamayacağı bir ortam oluşur. Ayaklarınızı her gün 20 dakika kadar 2 hafta süreyle tuzlu suda bekletirseniz ayak kokusundan kurtulabilirsiniz.
Gece uyuduğunuzda cildinizde bakteri birikir, bu yüzden sabahları cildinizi yıkamanız gerekir.
Soğuk suyun, sivilce ile ilgili tahrişe yardımcı olabileceğini söyleniyor. Soğuk suyun ciltteki şişkinliğe iyi geldiği biliniyor.
Soğuk su cildinizi sıkılaştırarak, gözeneklerinizin daralmasına yardımcı olur. Aynı zamanda cildin kendi doğal yağlarını kaybetmesini de büyük ölçüde engeller. Daralan gözeneklere kir girmesi daha zor olduğundan, bu sayede daha sağlıklı bir cilde de kavuşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri