İneklere içerisine arpa, buğday, yulaf unları katılmış ılık tuzlu su vermek faydalıdır. Yeni doğuran dişileri hava ceryanlarından korumak gerekir, ahırlarda karşılıklı kapı ve pencerelerin açık bırakılmamasına özellikle dikkat edilir.
Döl Tutmama:
Çok yağlandırılmış ve doğum sonrası hızlı zayıflama gösteren inekler sonunu atamama, rahim iltihabı ve ovariyum kistleri gibi problemlere daha yatkın olurlar.
Süt sığırcılığında genel olarak günde iki kez 12 saat ara ile sağım uygulanır. Sağım sayısının artması ile süt veriminde de artma meydana gelir. Günde ikiden fazla sağım yüksek besleme düzeyinde ve yüksek verimli inekler de yapılmalıdır.
Desteklerin yanısıra iştahsızlığın durumuna göre ineğe sağlıklı bir inekten veya mezbahadan alınan taze işkembe suyu içirilmesinde büyük yarar vardır (Transfaunation). En az 10 litre taze işkembe sıvısı içirilmesi özellikle tavsiye edilir.
İlgili 29 soru bulundu
Çiftlik hayvanlarının beslenmesinde şeker kullanımı hayvan yemi teknolojisinde yeni bir kavramdır . Bununla birlikte, yapılan bazı çalışmalar süt sığırı rasyonlarında şeker kullanımının yüksek kaliteli et ve süt üretiminde etkili olduğunu ortaya koymuştur.
verilecek kaba yemin üçte biri (1/3) yonca, fiğ, korunga gibi baklagil kuru otlardan, üçte ikisi (2/3) ise kuru çayır otlarından oluşması en iyisidir. kaba yemin yarısı samandan, diğer yarısının 1/3 ü baklagil, 2/3 ü kuru çayır otundan karşılanmalıdır.
Ayrıca insanlarda olduğu gibi ineklere de kan testi yapılarak hamileliğini tespit edebilirsiniz. Eğer gebelik başladı ise kan testi ile çok kolay anlaşılıyor. Fakat kan testi ile yapılan muayenenin ultrason veya rektal muayene ile desteklenerek kesin bir sonuç alınması sağlanmalıdır.
Doğumdan hemen sonra olan bu dönemde hayvanın sık aralıklarla beslenmesi süt verimi açısından önemlidir. Bu dönemde inek canlı ağırlığının %2 si kadar kuru madde tüketmesi gerekir. Örneğin 500 kg canlı ağırlığı olan bir ineğe günde 10-15 kg kuru madde içeren kaba ve kesif yem verilmelidir.
Doğuma 2-8 gün kala ineklere yüksek dozda D3 vitamini enjeksiyonu doğum felcini ve dolayısıyla da sonun atılamaması durumunu önleyici rol oynar. Doğumu takip eden saatlerde ağızdan verilecek olan kalsiyum jelleri ya da bolleri yine bu yönden faydalı olacaktır.
3. Rasyonda doğuma 3-4 hafta kala süt yemi miktarı her gün 0,5 kg artırılarak verilmeye devam edilir. İnek kuruya çıkarıldığı ilk 2-3 hafta bol miktarda kaliteli kaba yem ile beslenir. Buna ilaveten günde 2-3 kg'ı geçmeyecek şekilde kesif yem verilir.
Doğum aralığı olarak ineklerde yıl içerisinde 12 aylık bir süre öne çıkıyor. Tabii bu zaman zarfı bazı durumlarda 13 ya da 14 aya kadar çıkabilmektedir. Bu doğrultuda bir buzağı için ortalama 2 tohumlama gerçekleşmesi gerekir. Yapılan işlem ile beraber 1 yıl içerisinde 280 gün sonra inekler doğum gerçekleştirir.
Holştayn ineklerin ortalama yıllık süt verimi 4000 - 7000 kg arasındadır. Esmer ırkı da yüksek verimlidir. Ortalama yıllık süt verimi 4000 - 5000 kg arasındadır.
Kapı genişliği bir inek için en az 1-1.25 m, iki inek için 1.80 m, yükseklik ise 2 m dolayında olmalıdır. Yüksek sıcaklık ve nem hayvanların verimlerini düşürmek- te ve hastalanmalarına sebep olmaktadır. Kapalı ahırlar- da süt sığırları için en uygun sıcaklık 10-15˚C ve %70-80 bağıl nem olmalıdır.
Uyarım yapıldıktan hemen sonra sağım başlatılmalı ve 6-7 dakika içinde de tamamlanmalıdır. Daha uzun süren sağımlarda sütün tamamı alınamaz ve memede kalan süt memede hastalık oluşumuna neden olur. Süt inekleri genel olarak 12 saat aralıklarla günde 2 kez sağılırlar.
Doğuma 2-8 gün kala ineklere yüksek dozda D3 vitamini enjeksiyonu doğum felcini ve dolayısıyla da sonun atılamaması durumunu önleyici rol oynar. Doğumu takip eden saatlerde ağızdan verilecek olan kalsiyum jelleri ya da bolleri, kalsiyum ve potasyum kombinasyonu karışımlar yine bu yönden faydalı olacaktır.
Gebeliğin son iki ayında günlük 3 kg kadar düve yemi ile 6-8 kg mısır silajı ve 2-4 kg saman ya da kuru ot verilmesi yeterli olacaktır. Gebeliğin son 5 haftasından itibaren alıştırılarak süt yemine geçilmelidir.
Belinin kendiliğinden çökmesi gibi davranışlar gösterir. Kızgınlık başlangıcından iki gün sonra ineğin arkasından kanlı bir akıntı gelir (sonradan tespit). İnek ve düvelerin kızgınlığını saptamak için her biri en az yarım saat olmak üzere günde üç kez gözlem yapılmalıdır.
İneklerin en sevdiği besinlerin başında yonca bitkisi gelmektedir. Bunun dışında her türlü otu yiyebilmektedirler. İneklerin yaz ve kış mevsimlerinde beslenme düzenleri farklı olmaktadır. Yazın meralarda dolaşan inekler kışın kapalı yerlerde yem yiyerek beslenmektedirler.
ayrıca verim payı olarak, vereceği her 2,5 kg süt için 1 kg kesif yem verilmelidir. 2. Her hayvanın süt ve yağ verimine göre yemleme yapılmalıdır.
Bir inek soğuk havada ısısını korumak için daha fazla enerji harcamak amacıyla daha fazla ot ve saman gibi kaba yeme ihtiyaç duyar, eğer yeterli yem yoksa ısıyı sağlamak için vücut yağlarından faydalanacaktır. Kaba yemdeki artış (ot veya saman bile) ısıyı yükseltecek ve hayvanı sıcak tutacaktır.
Tuz noksanlığında iştah azalması görülür. Tuz ihtiyacı vücut ağırlığı ve verilen rasyonun karakterine göre değişir. Canlı ağırlığı 500 kg olan bir süt ineğinin yaşama payı tuz ihtiyacı günde 20-25 g'dır. Buna, ineğin verdiği her 1 kg süt için ayrıca 2 g tuz eklemek gereklidir.
Emziren inekler buzağıya süt üretmek için mevcut sodyum, kalsiyum ve klorürü kullandıklarından, beslenmelerinde tuzla tüketilebilecek bu minerallerden daha fazlasına ihtiyaç duyarlar. Hayvanlar neden tuz yalamaya ihtiyaç duyar? Tuz, tüm çiftlik hayvanlarının sağlıklı gelişimi ve büyümesi için gereklidir.
Sıcak yaz aylarında sıcaklık stresine karşı rasyona ekstradan inek başına günlük 100 gr civarında tuz ilavesi yapılması, süt üretimini destekleyici bir rol oynamaktadır. Tuz ilavesinin daha fazla miktarlarda yapılması, hem hayvanın süt üretimi açısından faydalı olmamakta, hem de ekonomik değildir.
SİMENTAL SIĞIR IRKI (SARI ALACA)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri