Gebeliğin düşükle sonuçlanmasının ardından kişi, yaklaşık 20. gün civarında ovulasyon dönemine girer. Dolayısıyla düşük gerçekleştikten yaklaşık olarak 35 gün sonra kişi adet görür. Ancak gebelik haftasının fazla olması, adet kanamasının başlangıcını 60 güne kadar uzatabilir.
Düşük sonrası kanama miktarı, hamileliğin kaçıncı haftasında bulunulduğuna ve düşüğün türüne göre kişiden kişiye değişebilir. Kanamanın başladığı andan itibaren 3 ila 5 saat içerisinde en yoğun kanama aşaması bitebilir. Lekelenme olarak belirtilen kahverengi kan ise bir veya iki hafta boyunca sürebilir.
Kürtaj sonrası yaklaşık 30-35 günün ardından adet kanaması görmeniz beklenir.
Genellikle, düşük sonrası vajinal kanama bir hafta kadar sürebilir. Ancak, bazı durumlarda kanama daha uzun sürebilir. Kanama miktarı ve süresi, hamilelik süresi ve vücudun bireysel iyileşme hızı gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Kürtaj sonrasında 20-25 gün içinde yeniden yumurtlama faaliyeti başlar ve 30-45 gün içinde adet görülür. Eğer bu süre içerisinde adet görülmezse doktora danışmak gerekir. Eğer söz konusu gecikme yeni bir gebelik durumu değilse doktor hormon dengesini ve adeti düzenleyici tedaviye başlar.
İlgili 22 soru bulundu
Kürtajdan sonra ilk adet kanaması kahverengi renkte ya da pıhtılar halinde de görülebilir. Rahim kendini yenileme sürecine girdiği için, tüm bu semptomlar doğal kabul edilir. Ayrıca, ilk adet kanamasını takip eden ikinci ya da üçüncü döngüde bu semptomların ortadan kalkma olasılığı yüksektir.
Kürtaj operasyonunda en çok rahim etkilenir bu sebeple rahmin toparlanması için yaklaşık 1 ay veya ilk adetini görene kadar beklemek gerekir. Eğer hasta yeni bir hamilelik istiyorsa bunun içinde 3 ay beklemesi gerekmektedir.
En yaygın semptomu vajinal kanama olan düşük belirtileri şunlardır: Vajinada hafif veya şiddetli kanama: Hafif lekelenme veya kahverengimsi akıntıda dahil olmak üzere ağır kanamaya kadar değişiklik gösterebilir. Kanama birkaç gün içinde gelip gidebilir. Alt karında kramp ve ağrı
Hamilelik sırasında özellikle östrojen ve progesteron hormonları had safhada yükselir. Dolayısıyla genel olarak, kürtajdan sonra hormon düzeylerinin normale dönmesi birkaç hafta alabilir.
Kürtaj sonrası BETA HCG ne zaman sıfırlanır? Kürtajdan sonra kanda bhcg değerinin sıfırlanması 15 ile 20 gün zaman alabilir.
Dolayısıyla düşük gerçekleştikten yaklaşık olarak 35 gün sonra kişi adet görür. Ancak gebelik haftasının fazla olması, adet kanamasının başlangıcını 60 güne kadar uzatabilir. Farklı bir deyişle düşük yaptıktan sonra adet gecikmesi, gebeliğin ne kadar ilerlemiş olduğuyla bağlantılıdır.
KÜRETAJ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
2 veya 3 gün süre ile adet kanaması şeklinde kanamalar görülecektir.
Kürtaj sonrası takriben 40-45 gün içinde adet görmüş olmanız gerekir. Eğer görülmezse yumurtlamanın olmamış olması ihtimaliyle beraber, tekrar hamile kalınmış olma ihtimali de değerlendirilir.
Kürtaj; D&C
D&C dilatasyon ve kürtaj demek. Dilatasyon rahim ağzının genişletilmesi kürtaj ise rahim içinde kalan parçaların temizlenmesi. Kürtaj keskin küretler veya vakum ile yapılabilir.
Öyle ki, kürtaj sonrasında hemen gebe kalan ve hamileliğinde sorun yaşamayan birçok kadın bulunmaktadır. Fakat yine de kürtaj işlemi, kadınları hem fiziksel hem de psikolojik açıdan oldukça sarsan bir durum olduğundan, kürtaj işleminden yaklaşık 3 ay kadar sonra gebe kalınması hekimler tarafından uygun görülmektedir.
Biyolojik olarak gebelik sonlansa da hormonal dengenin tekrar kurulması biraz zaman alabilmektedir. Bu nedenle kürtaj sonrası gebelik testinde yalancı pozitif olma durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda kadınların bir sonraki âdet kanamaları geldiğinde tekrar bir gebelik testi uygulanması doğru olacaktır.
Ağrı, kramp ve hafif vajinal kanama yaşayabilirsiniz. Ayrıca bulantı, ishal, ateş, kabızlık veya şişkinlik şikayetleriniz de olabilir. Kendinizi daha iyi hissetmeniz ve hızlıca iyileşmeniz için akivitelerinizi sınırlamalısınız. Güzelce dinlenin ve yeterince uyuduğunuzdan emin olun.
Vakumlu kürtaj sonrasında doktorların genel olarak önerdiği şeyler, enfeksiyon riskinden dolayı deniz ve havuza girilmemesi, dinlenerek ağır fiziksel aktiviteden uzak durulması, en az yedi gün cinsel ilişkiye girilmemesidir.
Kürtaj sonrasında parça kalması hekimin deneyimine bağlıdır. Kürtaj sonrasında parça kalıp kalmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. Parça kalması hastada uzamış kanamalara ya da daha ileri dönemlerde kısırlığa neden olabilir.
Düşük sonrası kanama ne kadar sürer? Kanama miktarı azalarak 7-10 gün kadar sürebilir. Küretaj yapılmışsa kanama genelde 3-4 gün içinde kesilir.
Not: 6.gün içinde kanama kesilir. Estrojen verilmeye başlandığında progesteron alımı estrojen tedavisinin 2.haftasından sonra başlatılmalıdır. Progesteron, progesteron injeksiyonu sırasında kanama meydana gelirse bırakılmalıdır.
Kanama durmuştur fakat fetüs rahim içinde ölmüştür. Bu düşükten birkaç hafta sonra genellikle koyu renkli vajinal akıntı görülür.
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Regl dönemleriniz 4 – 6 hafta içerisinde düzelecek ve yumurtlama döneminizde, düşükten hemen sonra bile hamile kalabilmeniz tekrar mümkün olacaktır.
Kürtaj Sonrası İlişki Zamanı
Kürtaj sonrasında en az iki hafta cinsel ilişki yasağı uygulanmaktadır. Kürtaj sonrası ilk cinsel ilişki için hekimler tarafından önerilen süre 15 (on beş) gündür. Bu süre içerisinde cinsel ilişki perhizi uygulanmakta, sonrasında iyileşme sürecine göre cinsel ilişki serbest bırakılmaktadır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri