Deliryum, kişinin düşünce, algı ve davranışlarını etkileyen ve hızla gelişebilen tabloya verilen isimdir. Hastalıklar, çevresel koşullar veya çeşitli risk faktörlerinin beyin fonksiyonlarını etkilemesi sonucu ortaya çıkan bir tür kafa karışıklığıdır.
Deliryum, zihinsel yeteneklerde görülen ciddi bir rahatsızlıktır. Bilinçte bulanıklık, kendini bir şeylere odaklamada sorun yaşama, garip hayaller görme, etraftaki eşyaların şekil, yer değiştirdiğini görme ya da anlamsız öfkelenme, çevre bilincinin azalması ve kafa karışıklığı ile kendini gösteren geçici bir durumdur.
Konsantrasyon ve dikkatin odaklanması zor olabilir veya düşüncelerinin dağınık olabilir. Beyin sisine, çeşitli vitamin-mineral yetersizlikleri, yetersiz veya dengesiz beslenme düzeni, yetersiz uyku ve uygun olmayan yaşam tarzı faktörleri de neden olabilmektedir.
Deliryum Belirtileri Nelerdir? Deliryum, zihinsel karışıklık, dikkat eksikliği, hafıza kaybı, odaklanma güçlüğü, zihinsel ve duygusal dalgalanmalar, uyku bozuklukları, halüsinasyonlar ve ajitasyon gibi belirtilerle karakterizedir.
İlgili 31 soru bulundu
Özellikle yaşla beraber arttığını fark edeceğiniz zihin bulanıklığı durumudur! Beyin sisi, unutkanlık, zihin berraklığının olmaması, kafa karışıklığı ve odaklanmada zorluk gibi birtakım bulguların bir arada bulunması durumudur. Bilinç dumanlanması, zihin sisi ve bilişsel yetmezlik gibi isimlerle de anılabilir.
Örneğin, deliryumun nedeni olarak görülen bir infeksiyon tedavi edilerek deliryum geçirme olasılığı azaltılabilir. İlaçlar: Deliryum tedavisinde kullanılan ilaçlar arasında antipsikotikler, antidepresanlar ve bazı anksiyolitikler sayılabilir. Bu ilaçlar deliryum belirtilerini azaltmak için kullanılır.
Aslında psikiyatrik bir hastalık olmayan deliryum tablosu, diğer tıbbi sorunların neden olduğu, ani başlangıçlı zihin işlevlerindeki bozulmadır. Deliryum, çoğunlukla hastanelerin yataklı servisleri ile yoğun bakım ünitelerinde yatan 65 yaş üstü ve demans gibi unutkanlık rahatsızlığı olan kişilerde gözlenir.
Deliryuma neden olan ilaçların başında psikoaktif etkiye sahip olan sedatif-hipnotikler, narkotikler, H2-blokerler, antikolinerjik etkili ilaçlar, analjezikler, antihistaminikler, gastrointestinal sistem ajanları, florokinolonlar başta olmak üzere antibiyotikler, antidepresanlar, bazı antiaritmikler, bazı ...
Bunların yanında B,C ve E vitaminleri desteği ya da bu vitaminleri içeren belinlerin tüketilmesi ihmal edilmemelidir. Sporun da beyin yorgunluğuna iyi geldiği bilinen bir gerçektir. Günlük yapılan egzersizler özellikle unutkanlık yaşanmasının önüne geçebilmektedir.
Belirtiler; olayları tam hatırlayamama, cümleleri tamamlamak için doğru kelimeleri bulma güçlüğü veya genellikle kişinin düşüncelerini toplayamama şeklinde bir kafa karışıklığı ve yönelim bozukluğunu içerir.
1.D Vitamini
D vitamini seviyesinin düşük olması, bilişsel sağlığı olumsuz etkileyebiliyor ve beyin sisi belirtilerinin şiddetlenmesine neden olabiliyor. Depresyon belirtileri olan insanlarda genellikle konsantrasyonda zayıflama ve hafıza sorunları gibi beyin sisi belirtileri görülebiliyor.
Kafa karışıklığı insanlarda oluşan karmaşıklık hissi veren bir duygudur. Kafa karışıklığı birçok durumda ortaya çıkabilir. Örneğin; insanların kafasında oluşan birden fazla soruya yanıt verememe ve çıkmazda olduğu hissine kapılma duygusu olarak da karşımıza çıkabilir.
Zihinsel bulanıklık, hafıza sorunları, irritabilite, yorgunluk hissi ve duygusal dalgalanmalar beyin yorgunluğunun belirtilerindendir.
Beynin normal faaliyetlerindeki bir aksama nedeni ile uyku halinden başlayarak (=bilinç bozukluğu), hiçbir uyarıya cevap vermeme haline kadar giden (=bilinç kaybı) bilincin kısmen yada tamamen kaybolması halidir.
Duygudurum bozukluğu, kişinin duygusal durumunu etkileyen bir akıl sağlığı sorunudur. Bir kişinin uzun süreli aşırı coşkunluk (mani), aşırı üzgünlük (depresyon) veya her ikisini birden (bipolar; yani iki uçlu) deneyimlediği bir bozukluktur.
Ruh sağlığı sorunları biyolojik ve çevresel çok çeşitli faktörlerin sonucu olarak ortaya çıkabilmektedir. Genetik yatkınlık, kişilik özellikleri, travmalar, savaş, ekonomik sıkıntılar ve çevresel sorunlar gibi birçok etmen insanlarda ruhsal sıkıntılara ve sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
Psikiyatri hastalıklarının tanısı için kişinin davranış ve duygudurum bozukluklarının bir süre gözlemlenmesi gerekmektedir. Tanı aşamasında görüşme, teşhis muayeneleri ve psikometrik testlerden oluşur. Görüşme sırasında hastaların şikayetleri sözlü olarak uzman ile paylaşılır.
İlk kez 2500 yıl önce Hipokrat tarafından tanımlanan delirium, nörobilişsel bir bozukluktur. Genellikle bilinç, bellek, düşünce, algı, davranış, dikkat ve uyku bozukluklarıyla birlikte, duygularda dalgalanmalar gözlemlenen delirium hastalığı, aniden ortaya çıkan ve çoğu zaman geçici olarak etki eden bir hastalıktır.
Deliryum onkolojide palyatif bakım alan hastalarda sık görülen, morbidite ve mortalitede artmaya neden olan, bakım maliyetini arttıran, bakım evinde kalma süresini uzatan, hasta ve aile üyelerine önemli bir stres kaynağı olan bir sendromdur.
Manik deliryum, iki uçlu bozukluğun antipsikotik ve mizaç denge- leyicilerine yanıt veren akut şiddetli formu gibi gözükmek- tedir. Deliryum tablosu ile başvuran ve organik nedenin bulunamadığı hastalarda manik deliryum akla gelmesi gereken durumlardan biri olabilir.
Akut beyin yetmezliği ya da akut konfüzyonel durum olarak da adlandırılan deliryum, dikkati yönlendirme, sürdürme, odaklama, algı, yönelim, farkındalık (bilinç) gibi işlevlerde eksilme ve bozulmayla karakterizedir.
Deliryum, artan ve azalan semptomlarla zihinsel durumdaki akut bir değişikliktir ve hiperaktif, hipoaktif veya karışık semptomlarla ortaya çıkabilir. Delirium, acil servislerde sıklıkla fark edilmez ve 6 aylık mortalitenin bağımsız bir habercisidir.
Deliryum tremens veya kısaca DT, fizyolojik olarak alkol bağımlılığı gelişmiş bir kişide alkol yoksunluğuna bağlı olarak gelişebilen deliriyum halidir. Alkol dışında benzodiazepin ve barbitürat yoksunluğuna bağlı olarak da gelişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri