Hayatımızın akışını da bu düşünce ve deneyimler şekillendirecektir. Düşüncelerimiz güçlü bir enerji kaynağıdır. Somut yaşantılar büyük ölçüde düşüncelerimizden oluşacaktır. Yorumlama, yargılama, değerlendirme yeteneği olmayan bilinçdışımız olumlu ya da olumsuz, aldığı her düşünceyi gerçekleştirmek için çabalar.
İnsan çabasının belirli bir amaca ve sonuca doğru yönlendirilmesini sağlar. Yeterince bilgi toplamadan yanlış kararlar vermek yerine, düzen ve sistem içerisinde toplanan bilgiler yardımıyla kararlarına yön vermesini sağlar.
Düşünce ise, nesne, yani öznenin yaptığı iş, eylemden etkilenen öğedir. Kısaca düşünce, düşünme eylemlerinin sonunda ortaya çıkan, başkaları için de varlık bulan üründür. Sistematik ifadeyle, düşünme; kişinin kendi içerisinde bir faaliyet iken, düşünce ise düşünmenin başka bilinçlere ulaşmış halidir.
Düşünce gücü kendi gerçekliğinizi yaratmanız için kilit bir role sahiptir. Fiziksel dünyada algıladığınız her şeyin, düşünce ve inanışların görünmez dünyasında bir kaynağı vardır. Bu yüzden bireyin düşüncelerini kontrol edebilmeyi öğrenmesi oldukça önemlidir.
Bu işlem kısaca şöyle özetlenebilir: Somut nesne -> Algılama -> Soyut nesne -> Düşünce. Yani arada algılama adımı gerekir. Özetle, düşünce soyut bir nesnesin zihinde oluşturduğu faaliyettir. Algı ise somut bir nesnenin zihindeki yansımasıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Aşırı düşünme; stres, kaygı veya depresyon belirtisi olabilir. Ayrıca başlı başına bir zihinsel bozukluk olmasa da yaygın anksiyete bozukluğu ile de ilişkili olabilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu olanlar aşırı derecede endişelenme eğilimindedir.
Mantıklı düşünme-mantıksız düşünme. Somut düşünme-soyut düşünme. Tümdengelimsel düşünme-tümevarımsal düşünme. Bilinçli düşünme-bilinçsiz düşünme.
Hayatımızın akışını da bu düşünce ve deneyimler şekillendirecektir. Düşüncelerimiz güçlü bir enerji kaynağıdır.
Düşüncelerimizin oluşmasında en önemli faktörlerden birisi beyindir. Bilinçli düşünceden sorumlu serebral korteks, beyin zarı olarak da adlandırılabilir ve gri renkte beyinde bulunan bir örtüdür. Serebral korteks, her algı, hafıza ve dil gibi farklı bilişsel işlevlerde uzmanlaşan çeşitli bölgelere bölünmüştür.
İnsan beyni olumlu ya da olumsuz belirli düşünceler etrafında hareket ettikçe zamanla bunu bedenselleştirerek gizil bir şekilde gerçeğe dönüştürmek için somut adımlar atar. Sonuç olarak da başlangıçta olmayacak ya da olması güç olan bir durum gerçeğe dönüşür.
Problemi açıklama ve tanımlama. ... lgili bilgileri seçme. ... Hipotezler geliştirme. ...Alternatifleri belirleme ve seçme. ... Sonuç çıkarma.
Düşünme, yüklem, yani iş, eylem, oluştur. Düşünce ise, nesne, yani öznenin yaptığı iş, eylemden etkilenen öğedir. Başka deyişle, düşünme yüklemi geçişli fiil olan, yani nesne alabilen cümlelerde bulunur. Bu nedenle düşünürken, kendi kendimizle konuşur, kendimize sorar ve söyleriz.
Aşırı düşünme durumunda en sık karşılaşılan sorunlardan biri uykusuzluktur. Araştırmalar, sürekli düşünmenin, zihnin birçok fikirle meşgul olmasından dolayı uykuya dalmayı zorlaştırdığını göstermektedir. Aşırı düşünmek hayat kalitesini düşürmesinin yanı sıra kişinin psikolojik durumunu da olumsuz etkileyebilir.
Olumlu düşünme, yararlı eylemleri harekete geçirmeyle gerçekleşebilir ve hayatınızı değiştirebilir. Bu yönden bakıldığında olumlu düşünme, hayallerinizi gerçekleştirmez. Hayallerinizi gerçekleştirmenin için yolunu açar. Bu yolda azim, hırs ve seçimler önemli etken.
Duygu, düşünce değildir. Düşüncenin doğruluğu ve yanlışlığı tartışılabilirken, duyguların doğrusu ve yanlışı diye bir kavram yoktur. Duyguyu hissedersiniz, hissetmemeyi seçemezsiniz. Duyguları bastırmak, onları görmezden gelmek iç dünyamıza açılan kapının kapatılması gibidir.
5.1. Düşünce Nedir? Sözlüklerde düşünmek eylemi “Zihninde bir şey canlandırmak, elde edilen bilgilere zihnî faaliyet uygulayarak düşünce meydana getirmek, fikretmek; tefekkür etmek; aklından geçirmek, tasarlamak”; düşünce ise “Zihnin bir şey hakkında edindiği düşünme ürünü olan kavram, fikir” olarak tanımlanmaktadır.
Düşünme, genellikle bir problemle başlayan ve çözümle sonuçlanan zihinsel bir süreçtir. Bu sürecin de yakınsak ve ıraksak olmak üzere iki boyutu vardır. Düşünme, insana özgü olduğu varsayılan zihinsel bir eylem olarak kabul edilebilir ve öğretilebilir bir beceridir.
Ruhsal enerji neden düşer? Ruhsal ve zihinsel enerji, stres, uykusuzluk, kötü beslenme, fiziksel ve duygusal yorgunluk gibi çeşitli faktörler nedeniyle azalabilir. Kronik stres zihinsel yorgunluğa ve tükenmişliğe sebep olarak ruhsal enerjinizi azaltabilir.
Enerji birçok biçimde depolanabilir ve ölçülebilir. Genelde insanların enerji tüketiminden bahsettiğini duysak da, aslında enerji asla tamamen yok olmaz. Enerji bir formdan bir diğer forma transfer olur ve bu süreçte iş yapar. Bazı enerji formları diğerlerinden daha az yararlıdır—örneğin, düşük seviyede ısı enerjisi.
İnsan vücudu bir enerji kaynağı olarak değerlendirilse bile Termodinamiğin birinci yasasına göre; enerji yoktan var edilemez veya yok edilemez.
Buna göre ilgili alanyazın incelendiğinde düşünme becerileri arasında eleştirel dü- şünme, yaratıcı düşünme, yansıtıcı düşünme, ıraksak düşünme, yakınsak düşünme, analoji, lateral düşünme, problem çözme, karar verme ve kavramsallaştırmanın yer aldığı görülmektedir.
Düşünme stilleri Ölçeği (DSÖ)
Ölçekte yer alan boyutlar sırasıyla, A)İşlevler (yasama, yürütme, yargı), B)Biçimler (hiyerarşik, monarşik, oligarşik, anarşik), C) Düzeyler (global, lokal), D) Alanlar (içsel, dışsal), E) Eğilimler (liberal, muhafazakar) düşünme stilleridir.
Düşünce üretiminin esasını, belli bir sorudan hareketle cevaplar aramak ya da karşı karşıya kalınan sorunlara çözümler üretmek oluşturur. Başka bir deyişle, düşünce üretimi, soru ya da sorun merkezlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri