Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir konuyu savunmak, bir konuyla ilgili açıklamada ve kanıtlamada bulunmak amacıyla yazılan, çoğu kez öğretici, eğitici nitelikte olan yazılardır. Makale bir düşünce yazısıdır. Sanat, bilim, politika, teknik, kültür gibi çeşitli konularda yazılabilir.
Makale, okuru bilgilendirme amacı taşıyan, her türlü konuyu, olayı ya da durumu ele alan, bunları kanıtlama yoluna giden düşünce yazısıdır. Deneme, her türlü konuda yazarın kendi görüşlerini kanıtlama amacı taşımadan okurla sohbet havasında, konuşur gibi yazdığı yazı türüdür.
Düşünce yazıları sanatsal boyutlu yazılar değildir; bir gözlem, deneyim ya da araştırmaya dayalı yazılardır. Yazarın sanatlı anlatım kaygısı yoktur. Düşünce yazıları genellikle deneme, fıkra, eleştiri gibi öznel yanı bulunan ve genellikle gazete çevresinde oluşan yazılardır.
Konuyla ilgili terminolojiler ve terimler kullanılır. Edebiyatta Bildiri Yazısı Nasıl Yazılır? Bildiri, bir konuda üretilen özgün düşünceleri bilimsel bir dille genellikle konuya ilgililerden ve uzmanlardan oluşan bir toplantıda sunmak için oluşturulur.
İlgili 42 soru bulundu
Herhangi bir konuda bilgi vermek, bir konuyu savunmak, bir konuyla ilgili açıklamada ve kanıtlamada bulunmak amacıyla yazılan, çoğu kez öğretici, eğitici nitelikte olan yazılardır. Makale bir düşünce yazısıdır. Sanat, bilim, politika, teknik, kültür gibi çeşitli konularda yazılabilir.
Herhangi bir konuda kişisel görüş ve düşüncelerin anlatıldığı yazı türüdür. Konu sınırlaması yoktur. Her konuda deneme yazılabilir. Yazar, anlattıklarını kanıtlamak zorunda değildir.
Otobiyografinin belirleyici özellikleri
Otobiyografi düşünsel planla yazılır. Yazar daha çok kendisini öne çıkartabilir. Biyografilerde objektif olunmalıdır. Otobiyografi kişinin şahsını kendi diliyle anlatmasıdır.
Yazı türleri ''düz yazı'' ve ''şiir'' türleri olarak iki ana başlıkta toplanır. Roman, öykü, fabl ve masal olay yazılarının en çok okunan türleridir. Deneme, makale ve eleştiri ise düşünce yazılarına örnek olarak gösterilebilir.
Köşe yazısı veya fıkra; bir yazarın ve köşe yazarı'nın herhangi bir konu veya günlük olaylar hakkındaki görüşlerini, düşüncelerini ayrıntılara inmeden anlattığı gazete ve dergilerde yayımlanan kısa fikir yazılarının genel adıdır. Fıkralar, gazete ve dergilerin belli sütun veya köşelerinde yayımlanır.
Edebiyatta dille yapılan kompozisyon; duygu, düşünce, hayal ve isteklerin, olay ve durumların estetik bir planla yazılı veya sözlü olarak anlatılması anlamına gelmektedir.
Edebi metin türleri; olay, düşünce(fikir) ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyor. Bildirme yazılarını; biyografi, otobiyografi, haber, röportaj, reklam, dilekçe oluşturuyor. Masal; İçeriğini olağanüstü olaylar ve varlıkların süslediği, zaman ve yer kavramlarının belli olmadığı yazı türüdür.
Kurum yazıları, dilekçe, rapor, tutanak, olur, form yazıları vb. resmî yazı türleri içinde yer alır. Bilgi, belge ve doküman alışverişini hızlı, güvenli ve sağlıklı olarak yerine getirebilmek için resmî kurumların kendi aralarında ya da kendi içlerinde yazdıkları yazılar kurum yazısı diye adlandırılabilir.
Olay yazısı; serim, düğüm ve çözüm planı oluşturularak yazılmaktadır. Olay yazısı yapısal olarak kurgusal metinler olarak ifade edilebilir. Olay yazıları aynı zamanda da anlatmaya ve göstermeye bağlı metinler olarak da bilinmektedir.
Edebî metin her okunduğunda yeni anlamlar kazanır; edebî metnin çok katmanlı olması yanında, duygu ve çağrışım değerleri bakımından zengin olması, okuyucunun yaşı, bilgisi, içinde bulunduğu ruhsal durum, metni anlamada ve ondan haz almada önemli faktörlerdir. Edebî metinde anlam ve bağlam sıkı ilişki içindedir.
Roman, genellikle düzyazı biçiminde yazılan, kurgusal, görece uzun, insanın (ya da insan özellikleri atfedilen varlıkların) deneyimlerini bir olay örgüsü içinde aktaran ve genellikle kitap halinde basılan bir edebî tür. Uluslararası ve akademik platformlarda beşinci sanat olarak kabul gören edebiyatın bir alt türüdür.
Bir ulusun kahramanlıklarını, savaşlarını, büyük toplumsal olaylarını anlatan ve genellikle şiir (nazım) biçiminde oluşturulan eserlere destan denir. > Yazı türleri içinde en uzun olanıdır. > Efsaneden sonra bilinen en eski türdür. > Sözlü edebiyat ürünüdür; ancak sonradan yazıya geçirilen destanlar da vardır. >
Edebi metinler kendi içerisinde nazım ve nesir olarak ikiye ayrılır. Düz yazı ve mensur eser olarak bilinen nesirler de iki ana başlıkta toplanır. Düşünce yazıları makale, deneme, fıkra, söyleşi ve eleştirilerden oluşur. Roman, öykü, tiyatro ve masal gibi eserler ise olay yazılarının alt türüdür.
Otobiyografi ya da bir diğer deyişle öz yaşam öyküsü; bir yazarın şahsi yaşam öyküsünü anlattığı bir edebiyat türüdür.
Biyografi ya da yaşam öyküsü, bir kişinin yaşamını ayrıntılı bir biçimde açıklayan bir edebiyat türüdür. Kişi kendi hayatını anlatıyorsa buna otobiyografi, şairlerin yaşam hikâyesi anlatılıyorsa da buna tezkire denir. Biyografiler eğitim, iş, ilişkiler ve ölüm gibi temel olaylardan daha fazlasını içerir.
Otobiyografi, sözlük anlamıyla öz yaşam öyküsü, bireyin kendisi yani hayatı ile ilgili yazılı olarak bilgi vermesine dayanan bir tekniktir. Bireyin kendisini anlaması ve yaşadığı çelişkili durumları değerlendirebilmesi için kendisiyle ilgili geri bildirime, bir bağlantıya ihtiyaçları vardır.
Hikâye ya da öykü, gerçek ya da gerçeğe yakın bir olayı aktaran kısa, düzyazı şeklindeki anlatıdır. Kısa oluşu, yalın bir olay örgüsüne sahip olması, genellikle önemli bir olay ya da sahne aracılığıyla tek ve yoğun bir etki uyandırması ve az sayıda karaktere yer vermesiyle roman ve diğer anlatım türlerinden ayrılır.
Biyografi, aynı zamanda edebiyatımızda yaşam öyküsü olarak da bilinmekte olan bir yazı türüdür. Bir kişiyi tüm özellikleri ve yönleriyle tanıtmak için yazılan bir yazı türüdür. Bir alanda üne sahip olan ve tanınmış kişilerin hayatlarını, başarılarını anlatmak için yazılan bir yazı türüdür.
Roman, hikaye, masal, makale, deneme, fıkra ve eleştiri olmak üzere toplamda 7 adet metin türü bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri