Düşünselleştirme savunma mekanizması duyguların bilişten ayrılmasının yalıtmaya göre daha ileri düzeyde ayrılmasıdır. Yalıtmayı kullanan kişi bunu böyle yaptığını bilir ve neden yapdığına dair fikirleri vardır.
Düşünselleştirme : Yalıtma savunmasının bir kolu gibi de açıklayabileceğimiz düşünselleştirme, bireyin duygularını benliğinden ayırmasına rağmen duygular hakkında ifadelerde bulunabildiği bir mekanizmadır. Obsesif danışanımın ne hissettiğini sorguladığım bir seansta “kötü hissedilir” şeklinde ifade etmesi bir örnektir.
Kendinden ayrışma (İngilizce: dissociation) zihinsel savunma mekanizmalarıyla ilgili zihinsel bir süreçtir. Bu mekanizmanın işleyişinin bir sonucu olarak kişi, başına gelen olayı kendisi değil, başka biri yaşıyor olarak algılar. Böyle bir "yabancılaşma" konumu, bir kişiyi aşırı ve dayanılmaz duygulardan korur.
Karşıt Tepki Geliştirme: Bir kişinin isteğinin (duygusunun) kabul edilemeyecek düzeyde olması ve bu isteğinin (duygusunun) tam tersi bir tepki geliştirmesidir. Yeğeninin evde sevdiği bir çiçeği yolması üzerine yeğenine bağırmak isteyen bir kişinin onu sevmesidir.
Yüceltme: Toplumsal yönden kabul edilmeyen saldırgan veya cinsel eğilimler, yüceltme mekanizması aracılığıyla biçim değiştirerek toplumun kabul edebileceği şekle dönüşür. Örneğin, şiddet dürtüsü yoğun olan bir çocuğun bu dürtüyü doğal olarak yaşayabileceği aikido, tekvando gibi bir spor dalına yönelmesi.
İlgili 41 soru bulundu
Özellikle, önemli şizoid veya obsesyonel kişilik eğilimli kişilerde, bir akıl savunma mekanizması olarak görülebilir. Bir yer değiştirme biçimi olup, kişi bu mekanizma sayesinde acı veren, ama önemli impulslardan kaçarak, bir entellektüel kavramlar ve sözcükler dünyasına sığınır.
YÜCELTME / SÜBLİMASYON
Bu, olumlu bir savunma mekanizması olarak kabul edilir. Kişinin sahip olduğu, toplum tarafından kabul görmeyecekgüçlü olumsuz duygularını, olumlu ve yararlı faaliyetlere çevirmesidir.
Yüceltme mekanizmasına bir örnek vermek gerekirse kızgın ve kavgacı bir kişinin bir ortamda kibar ve nazik davranmasını ya da üzgün bir kişinin neşeliymiş gibi davranmasını örnek olarak verebiliriz. Yüceltme mekanizması daima olumlu yönde olmalıdır.
Yadsıma (inkar):
İlkel savunma mekanizmalarından olan yadsıma, bunaltı doğurabilecek bir gerçeği yok saymak, görmemezliğe gelmektir. Bu sayede insan acıdan kaçmış olur. Birey bunun bilincinde değildir, utanç ya da suçluluk duygusu doğurabilen eski deneyimlerini, bazı özürlerini hiç olmamış, hiç yaşanmamış gibi algılar.
Ödünleme. Bireyin bir alandaki başarısızlığını başka bir alanla telafi etmesi. Ödünlemeye neden olan temel etken bireyde olan eksiklik ve yetersizliklerdir. Ödünlemeye örnek olarak: derslerinde başarısız olan birinin ticaret ile uğraşarak iyi bir yerlere gelmesi örneği verilebilir.
Gündelik yaşamda en sık rastlanan dissosiyasyon bazı yaşam gerçeklerinin görmezden gelinmesidir. Bu bir tür yanılsamadır. Örneğin genellikle uzun yaşayacağımızı düşünür, gelecekle ilgili planlar yaparız.
Örneğin, kardeş kıskançlığı her çocukta kendini gösteren olağan bir histir. Çocuğun bunu hissederek bu düşünce ve duygusundan utanıp bunları bastırma yoluna gitmesi de represyona örnek olarak gösterilebilmektedir. Çocuğun bu duygusunu ebeveynlerine ifade edebilmesi ve gerekli dozlarla bunu yaşaması olağandır.
Kişi gerçekte veya hayalinde sevgi ve haz nesnesine yani anne yerine koyduğu herhangi birine gerektiğinden fazla libidinal yatırım yaparsa idealizasyon mekanizmasını kullanmış olur. Yani kişi kendi zayıf egosunun yarattığı doyumsuzluktan kurtulmak için bir başka ideal kişiye libidinal enerjisini transfer eder.
Karşıt tepki kurma, adından anlaşılacağı gibi içimizden geçen kabul edilmez buluğumuz dürtülerin, isteklerin tam zıddının yapılması, savunulması şeklinde ortaya çıkar. Dedikodularda ve başkalarını acımasızca eleştirilerinde sıkça görüldüğü düşünülen bir mekanizmadır.
psikanalizde, birey açısından kabul edilemez olan, kaygı yaratan veya tehdit oluşturan dürtülerin, duyguların inkar edilerek * ya da bastırılarak * tam tersi dürtü ve duyguların benimsenmesiyle tanımlanan bir savunma mekanizması dır.
Çocukluğunda kesici aletlerle oynamayı seven bir kişinin, ileriki zamanlarda cerrah olması da yüceltme savunma mekanizmasına örnek verilebilir; kesip biçme, katil olma gibi toplum tarafından kabul görülmeyen dürtüler, kişiyi toplum tarafından kabul görülen cerrahlığa yöneltmiş olabilir.
“Konversiyon (Döndürme)” bir hastalıktan ziyade aslında psikolojik bir savunma mekanizmasıdır. Psikolojik stresin somatize edilmesidir. Savunma mekanizmaları, hepimizin farkında olmadan kullandığımız, ruhsal yapımızı iç çatışmalarımızın yarattığı sonuçlardan korumayı amaçlarlar. Fazla kaygıyı azaltmayı amaçlar.
Regresyon (Gerileme): Tehdit altında veya endişeli hisseden bazı insanlar bilinçsizce daha erken bir gelişim aşamasına "kaçabilir". Bu savunma mekanizmasında sahip olan bireyler kendilerini kötü hissettikleri bir anda, daha önce iyi ve güvende hissettiği bir dönemde yaptğı davranışları yeniden yapmaya başlarlar.
İlkel savunma mekanizmaları nelerdir? İnkar, bölme, yansıtma ve idealleştirmeyi içerir ve gelişimsel olarak ilk ortaya çıkan immatür savunma mekanizmalarıdır.
Çarpıtma , bireyin içinde yaşadığı rahatsız edici durumu olduğu gibi değil , istediği gibi anlaması ve bu rahatsız edici durumları bu şekilde değerlendirmesi olarak tanımlanır. Dersten kalan öğrencinin 'hoca bana taktı ' ondan kaldım demesi çarpıtma mekanizmasına örnektir.
Bölme mekanizması, aynı obje tarafından bireye ulaştırılan, pozitif ve negatif davranış ve duygu yükünün, bebekte birbirinden ayrı tutularak, bunun tek bir birey tarafından değil, iki farklı birey tarafından yapıldığı kanaatinin oluşmasıdır. Artık bebek için iki ayrı anne vardır. İyi anne ve kötü anne.
Savunma mekanizmaları bilinçaltına bastırma, yansıtma, inkar, yön değiştirme, mantığa bürünme, özleştirme, özdeşleşme, yüceltme, gerileme, saplanma, dönüştürme, çözülme, duygusal soyutlanma, yapma-bozma, karşıt tepki oluşturma, neden bulma, duygudaşlık ve boyun eğme, hayal dünyasına kaçma, telafi ve parçalanma olarak ...
Mantığa Bürüme (Rationalization)
Bir diğer anlamıyla bahane uydurma olarak düşünülebilir. Kişi kendisi ve başkaları tarafından hoş karşılanmayacak duygu, düşünce ve davranışlarını açıklamak için mantıklı bulanabilecek bahaneler üretebilir. Mantığa bürüme savunma mekanizmaları içerisinde en sık kullanılanıdır.
Somutlaştırma, iç dünyada ilkel savunma mekanızmaları ile gerileyen ve psikotik dağılmaya kayan benliğin son bir bütünlük sağlama çabasıdır. Soyut konular belirsizlikleri ve şiddetleri ile tehdit haline gelince somutlaştırma ile bir belirlilik sağlanmaya çalışılır.
Bu savunma mekanizmasına sahip kişinin her zaman olumlu olması, kişilik gelişimi, nefsani gelişim, kemalat, olgunluk gibi kavramlardan bağımsız olarak bir savunma geliştirmiş olma halidir. 12) HAYAL (DÜŞLEM) KURMA; Kişinin gerçek yaşamında doyumsuzluk yaşadığı bir durumu hayal dünyasında doyurma çabasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri