Ülkemizde doğal olarak yetişmekte olan bir meyve ağacıdır. Kurak, verimiz araziler, soğuk hava şartları, tuzlu su gibi çeşitli etkilere karşı dayanımı fazladır. Dayanıklı ve sarı renkli odunu sayesinde mobilyacılık alanında, bazı formları ile süs ağacı olarak ve bunun yanında müzik aletleri yapımında kullanılmaktadır.
Dut ağacı özellikle gıda sektöründe kullanılmaktadır. Dut ağacı yaprakları da hastalıklar için kullanılır. Dut meyvesi özellikle pekmez yapımında yoğun olarak tercih edilir.
Koruktan meyveye dönen dut ağacından pekmez yapılır. Dut pekmezinden ise helva. Dut ağacından sadece insanlar faydalanmaz. İpek böceği de bu ağacın yapraklarından besinini alarak ipek yapar.
Dut ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır. Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budamaya başlanır. Kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edilebilir.
Kış mevsimi dut ağaçlarını budamak için en uygun olan zaman olmaktadır. Bu ağaçtan alınan verimin fazla olması için budama işinin doğru yapılması gerekmektedir. Dut ağaçları budanırken sert kesimlerin yapılmamasına dikkat etmek gerekmektedir. Böylece obur sürgün oluşumunun önüne geçilmesi mümkün olmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Ülkemizde doğal olarak yetişmekte olan bir meyve ağacıdır. Kurak, verimiz araziler, soğuk hava şartları, tuzlu su gibi çeşitli etkilere karşı dayanımı fazladır. Dayanıklı ve sarı renkli odunu sayesinde mobilyacılık alanında, bazı formları ile süs ağacı olarak ve bunun yanında müzik aletleri yapımında kullanılmaktadır.
Dut ağaçları bu sistemin en güzel örneklerinden biridir; çünkü sürdürülebilir kalkınmanın üç kolunu da desteklemektedir. Ekolojik önemi ile başlayalım.Yapılan bir araştırmaya göre 666 m2 lik alanı kaplayan dut ağaçları bir yılda 4162 kg karbondioksiti atmosferden çekmekte ve 3064 kg oksijen üretmektedir.
Dut ağacı 1-2 yıl içerisin de meyve vermeye başlar. Tam verim 5 yıldan itibarendir. Dut fidanı ve çeşitleri hakkında daha ayrıntılı bilgi almak için 0324 774 67 77 numaralı telefondan bizlere ulaşabilir veya 0542 827 69 47 numaralı whatsapp üzerinden bizlere yazabilirsiniz.
Dut yaprağı, dut meyvesinin ağacında bulunan yapraklardır. Bu yaprak, çinko, C vitamini ve fosfor bakımından zengindir. Dut, Mayıs ayında tüketilmeye başlayan bir meyvedir. Dut yaprakları ise, Mayıs ayından Ağustos ayının sonlarına kadar toplanabilir.
Sorumuzun cevabına gelirsek; genel olarak dikimden sonraki 1 yıl içerisinde fidanlarınız az da olsa meyve vermeye başlar. Fakat genel olarak tam meyve verimine 4-5 yaşında geçer.
En başarılı sonuç veren ladin, maun, kestane, ardıç ve dut ağaçlarıdır.
Oyma cura sapları özellikle sert ağaçlardan yapılır. En çok tercih edilenler gürgen, maun, akçaağaç, erik ve ardıç ağaçlarıdır. Bu ağaçlar az çalıĢıp az deforme oldukları için tercih edilir.
Dut ağacı, en iyi tınlı, kumlu-tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. Toprağın pH değeri 6,5–7 olmalıdır. Özellikle dut ağacının dikildiği yerde, taban suyu toprak yüzeyine yakın olmamalıdır. Dut tuzlu topraklar hariç, toprak ve iklim koşulları bakımından seçici değildir.
Zengin C vitamini, lif, kalsiyum ve antioksidan kaynağı olan dut, içerdiği yüksek düzeyde protein ve demir sayesinde alyuvar üretimini arttırdığı için kansızlığa, kötü kolestrol seviyesinin düşürülmesine, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve kan şekerini kontrol etmeye yardımcıdır.
Ağaç kültü içerisinde kutsallık atfedilen ağaçlardan biri de dut ağacıdır. Evin ruhu olarak ad- landırılan dut ağacı, evin huzurunun, istikbalinin ve bereketinin de sembolüdür.
Karaciğerdeki toksinleri temizleme konusunda da üstün fayda sunan dut yaprakları, sindirim sistemini güçlendirerek düzene sokar. Karaciğerdeki hücrelerin yenilenmesini sağlayan bitki, kan şekerini de dengeler. Şeker hastası olan kişilerin düzenli olarak dut yapraklarının çayını tüketmesi tavsiye edilir.
Taze dut yaprakları temiz ve hastalıklı olmayan ağaçlardan toplandıktan sonra üzerlerindeki kir, toz temizlenir. Yaprakları üst üste gelmeyecek şekilde geniş bir alana yayılmalıdır. Direkt güneş ışığına maruz bırakmadan, aydınlık bir ortamda kurutma işlemi gerçekleştirilmelidir.
İbrahim Saraçoğlu, dut yaprağının sağlık üzerindeki olumlu etkilerini vurgulamış ve özellikle kan şekerini dengeleme konusundaki potansiyelinden bahsetmiştir. Ancak, herhangi bir takviye veya bitki kullanımı öncesinde sağlık profesyoneliyle görüşmek önemlidir.
Genellikle 7-10 günde bir sulanması yeterli olur. Dut ağaçları fazla gübrelemeye ihtiyaç duymamakla birlikte verim ve kalite için toprak analizi sonuçlarına göre gübreleme yapılmalıdır.
Dikkat edilmesi gereken en önemli faktörlerden biri güneş ışığıdır. Dut ağaçları tam güneş alan veya hafif gölge alanlarda en iyi şekilde büyürler. Tohumdan veya fidan olarak dikme seçeneğiniz vardır; ancak fidanlar daha hızlı sonuç verir ve sağlıklı, hastalıksız fidanlar tercih edilmelidir.
Aşılanma işlemi yapılmış ve açık köklü dut fidanları genel olarak sonbaharın sonlarına doğru dikilmesine başlanır. Dut fidanı dikme işlemine başlanacak olan ay ise genel olarak kasım ayının ortalarına doğrudur. Bu dikim işleminin geçerli olduğu süre ise Kasım ile Nisan ayının sonlarına kadar devam etmektedir.
İğne yapraklı ağaçlar
Bir hektar iğne yapraklı orman yılda 30 ton oksijen üretmektedir. İğne yapraklı en çok oksijen üreten ve karbondioksit emen ağaçlar Ardıç, Çam, Köknar, Ladin, Mazı, Sedir ve Servi ağacıdır.
Dut, daha çok sıcak ılıman ve bol güneşli bölgelerin bitkisidir. Dut bitkisi, ılıman iklimden subtropik iklime değişen farklı ekolojik şartlarda iyi gelişir. Optimum sıcaklık isteği 24–28 °C'dir. Diğer birçok bitkide olduğu gibi hava sıcaklığı 5– 36°C arası gelişimlerini düzenli şekilde devam ettirir.
-Dut ağacı, en iyi tınlı, kumlu-tınlı ya da killi-tınlı topraklarda yetişir. Toprağın pH değeri 6,5–7 olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri