İnek ve düveler yılın her mevsiminde, yaklaşık 21 günde bir tekrarlayan kızgınlık dönemine sahiptirler. Bu süre 18. İla 24. günler arasına da sarkabilir. Düvelerde bir gün daha erken olabilir. Normal doğum yapan bir inek, doğumdan 2-4 hafta sonra ilk kızgınlığını gösterir.
Normal gelişimini tamamlamış düveler 15-16 aylık yaşta tohumlanıp gebe bırakılmalıdır. Bundan daha erken yaşta sağlanan gebelik düvelerin hem gelişmelerini geriletir hem de işletmeye sağlayacağı toplam yararı azaltır.
İnekler ortalama üç haftada bir kızgınlık gösterir. Ortalama 21 gün aralıklarla gebe kalmadıkları sürece çiftleşme isteği gösterir. Bu dönem ineklerde kızgınlık dönemidir. Kızgınlık süresi ineğin yaşı, ırkı, mevsim, beslenme durumu, beslenmenin normal veya problemli olmasına bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
İneklerin Kızgınlık Göstermesi için Ne Yapmalı? Bir inek gebe değilse her 21 günde bir kızgınlığa gelir. Bunun için özel bir şey yapmanıza gerek yoktur. Çünkü sağlıklı hormonal döngü bunu gerektirir.İneğinizin bu döngüde kızgınlığa geldiğini düşünmüyorsanız mutlaka bir veteriner hekim ile görüşmelisiniz.
Eğer gebelik başladı ise kan testi ile çok kolay anlaşılıyor. Fakat kan testi ile yapılan muayenenin ultrason veya rektal muayene ile desteklenerek kesin bir sonuç alınması sağlanmalıdır. Ultrason testi insanlara yapılabildiği gibi ineklere de yapılabilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Gebeliğin 5. ayından son- ra hipofiz ön lobundan salgılanan prolactin ve somatotropin hormonları etkisiyle meme- deki alveol sayısı artar ve meme gelişmesi hızlanır (Şekil: 2).
Doğumu yaklaşan hayvanlarda solunum sayısı artar, beden ısısı yükselir. Özellikle ineklerde beden ısısı karkteristiktir, gebeliğin sonunda 39.5-40ºC'a kadar çıkar. Doğumdan 1-2 gün önce aniden 1-1.5ºC'lik düşme görülür. Doğumu çok yaklaşan ineklerde dişi genital organndan 1 cm. kalınlığında bir akıntı gözlemlenir.
İneklerde kızgınlık 18-24 saat sürmektedir. Kızgınlık başlangıcını takip eden 12. ila 18. saatler arasında yapılan tohumlamalar başarılı bir döl verimi için önem taşımaktadır.
KIZGINLIK: Kızgınlık düve ve ineklerin çiftleşme isteği göstermeleridir. Bu durumdaki hayvanlara boğasak veya örsek denir. Sığırlarda kızgınlık 14-18 saat devam eder ve hayvan gebe kalmazsa 18-24 gün arasında değişmek üzere ortalama 21 gün sonra tekrar kızgınlık gösterir.
Kızgınlık başlangıcına yakın olan inekler, bir araya toplanma eğilimi gösterirler. Boğa olması durumunda boğaya mümkün olduğunca boğaya yakın olma eğilimindedirler. Kızgın ineklerin, hareketlilikleri artar, yem yeme istekleri azalır, o günkü süt verimlerinde bir miktar düşme gözlenir.
Ovulen powder plus etkili bir üründür,kullanılmaya başlandığında ilk günden etkisini göstermeye başlar. 100 gr ovulen e 50 gr pekmez ilave edilip tamamı 1 litre su ile karıştırılıp içirilir. 20 gr ovulen e 10 gr pekmez ilave edilip tamamı 250 ml su ile karıştırılıp içirilir.
Rahim ortamı bir zigotun yerleşmesine uygun değildir. Erken embriyonik ölüm şekillenir. Her türlü sürü yönetimi hataları, kızgınlığın takip edilememesi, kızgınlık döneminin kaçırılması, vitamin, mineral, izmineral noksanlıkları döl tutmamaya yol açar. Isı stresi ile başedilemeyen durumlar döl tutmama sebebidir.
Özellikle gebe veya doğum yapmış hayvanlarda, hormonal değişimler meydana gelir. Bu değişimler, genital bölgede beyaz renkli akıntıların oluşmasına zemin hazırlar. Hormonal değişikliklerin yanı sıra, hayvanların yaşam koşulları, beslenme düzeni ve stres düzeyi de beyaz akıntının ortaya çıkmasında etkili olabilir.
Etçi ırk düveler 20-22 aylık yaşlarda tohumlanmalıdırlar. İneklerde ovulasyon östrus başlangıcından 24-30 saat sonra gerçekleşir. Suni tohumlama veya doğal aşım yapılacaksa tohumlama östrus başlangıcından 10-20 saat sonra yapılmalıdır.
Bununla birlikte, düvenin ilk buzağılaması için, 24 ile 26 ay arasında değişen cinsel olgunluk yaşları olduğu bilinmektedir. Daha geç yaşlarda tohumlanan düvelerde süt verimi daha düşükken, 24 ile 26 aylık düvelerin tohumlanarak buzağılama yaptırılması sonucunda elde dilen süt miktarı ve verimi daha yüksek olmaktadır.
İneklerde gebelik süresi ortalama 280- 285 gündür. Gebe düveler birkaç gün daha erken doğum yaparlar. Gebe düvelerin gebeliğin son iki ayındaki yemlenmesi önemlidir.
Dişi kedilerde bu süre ortalama yedi gündür. Aslında geniş bir süre alanı vardır, bu süre sağlıklı kedilerde 1 günden 21 güne kadar bir aralığı kapsar. Koital temas (erkek kedi ile çiftleşen) yaşayan dişi kedilerdeki ortalama ise 8,5 gündür. Koital temas yaşamayan dişilerde ise ortalama 6 gün sürer.
İnek doğumdan sonraki ilk 8 saat içinde plasentayı (sonunu) atamazsa, veteriner müdahalesi gereklidir.
İneğin tohumlanmasının ardından gebe olan ineklerin karınları birkaç ay içerisinde büyüme belirtisi gösterir. Bu durum epey klasik belirtiler arasında bulunur. Kilo alımı gibi birbirinin ardı sıra gerçekleşen olayların ardından veteriner muayenesi ile gebelik kesin bir şekilde sonuçlanabilir.
Ultrasonografik muayene
Gerçek zamanlı (B-mod) ultrasonografi ile gebelik 26. gün civarında teşhis edilmektedir. Doğruluk oranı %99'dur ve fertilite problemlerinin de hızlı teşhisini sağlar.. Süt inekçiliği yapılan bir çiftlikte ultrasonografik muayeneyi hızlandıracak 2 önemli faktör: Hekimin tecrübesi.
Gebe ineklerde kızgınlık görülmesi; Bir sürüdeki ineklerin % 10 kadarı, gebe oldukları halde tohumlama tarihinden sonraki 18-24 gün sonra kızgınlık gösterebilirler. Birinci tohumlamadan sonra, kızgınlık gösteren ineklerde gebelik kontrolü yapılması çok yararlıdır.
Şeffaf ve sümüksü bir akıntı kızgınlık için iyi bir göstergedir. Süt ısısına bakma. Otomasyon sistemlerinde kontrol edilen bir değişkendir. Süt miktarındaki düşme ve ısıdaki değişim kızgınlık için iyi bir gösterge olabilir.
Böyle bir algı oluşmuş çünkü ineklerin sürekli süt vermeleri için aralıksız olarak hamile bırakılıyorlar ve sanılıyor ki inek doğum yapmamış olsa bile süt verir. Böyle bir şey yok.
Düve, özellikle süt üretimi için kullanılan dişi büyükbaş hayvanları ifade eder. Bu hayvanlar, 1 ila 2 yaşları arasında olup hamile olmayan dişilerdir. Düve olarak adlandırılan bu hayvanların eti, genel olarak diğer büyükbaş hayvanlara göre daha yumuşak ve yağlıdır.
İneklerde gebelik süresi ortalama 280- 285 gün- dür. Gebe düveler birkaç gün daha erken doğum yaparlar. Gebe düvelerin gebeliğin son iki ayındaki yemlenmesi önemlidir. Buzağılamadan birkaç hafta önceki yem tüketimi, buzağılamadan sonraki yem tüketimini etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri