Duyguların haz, elem ve yoğunluk gibi üç temel boyutunun bulunduğu anlaşılmaktadır.
Herkes çeşitli duygular hisseder ama bu duyguları ifade etme ve deneyimleme biçimi, kişiye göre değişir. Bu da, bu kavramı anlatmayı güçleştirir. Biz, psikolojide, duyguları fizyolojik davranışsal ve bilişsel tepkilerle birlikte gelen kişisel deneyimler olarak görüyoruz.
Duygu boyutları, değerlendirmeyi, kontrol etmeyi, bilhassa hedefleri yerine getirmek amacıyla duygusal tepkileri değiştirmeden sorumlu dışsal ve içsel süreçleri ihtiva eden bir komplekstir.
Duyguların deneyimsel, davranışsal ve fizyolojik bileşenleri bulunduğu için karmaşık olarak nitelendirilirler. Duygunun eş anlamlısı olarak his kullanılsa da; duygular his, itici güç, fizyolojik değişim ve denetim gibi pek çok öğeden meydana gelir.
insanın 4+ temel duygusu: neşe/keyif,öfke/korku, tiksinme, üzüntü/hüzün… duyguları arttırabilirsiniz, ama genel olrk temel renkler gibi temel duyguların da bu olduğu söylenir.
İlgili 30 soru bulundu
Psikolog Paul Eckman, deneyimlediğimiz sayısız duyguyu incelerken tüm insanların yaşadığı 6 temel duygudan bahsediyor. Bu 6 temel duygu mutluluk, üzüntü, korku, iğrenme, öfke ve şaşkınlık olarak geçiyor.
Greenberg, doğuştan getirdiğimiz 7 tane temel duygumuz olduğunu belirtmektedir. Bu 7 temel duygunun amacı bizi hayatta tutmaktır. Bunlar: Korku, üzüntü, öfke, tiksinti, utanç, coşku ve şaşkınlıktır.
Tüm Dünya'da ve kültürlerde ortak olan 6 temel duygu vardır. Bunlar; öfke, mutluluk, korku, tiksinme, şaşkınlık ve üzüntü. Bu duyguların gösteriliş biçimi farklı farklı olsa da herkes temel de bu 6 duyguyla doğar.
Aşırı duygular ise psikofizyolojik sağlığın bozulmasında etkilidir. Bu da tıbbi anlamda birçok hastalığa temel oluşturabilmektedir. Yaradılışımızda birincil olarak 7 temel duygu vardır; öfke, korku, utanç, tiksinti, neşe coşku, üzüntü, şaşkınlık.
Paul Ekman da Yeni Gine'den Arjantin'e, Japonya'dan Amerika'ya kadar geniş bir yelpazeyi içeren ülkelerde yaptığı deneylerle 6 genel duygu için bu evrensellik düşüncesini kanıtlamıştır. Evrensel olarak var olan bu duygular tiksinme, şaşkınlık, korku, mutluluk, üzüntü ve öfkedir.
Korku: Korku en güçlü duygular arasında yer alır. Evham, endişe, panik gibi duygular da korkudan kaynaklanır. Korku, acil bir tehdit ile karşılaşıldığında vücudun verdiği duygusal bir cevaptır.
Duygular, beyin tarafından salınan nörotransmitterler ve hormonlar aracılığıyla etkinleşen bedensel tepkiler, hisler ise duygusal tepkilerin bilinçli deneyimleri olarak tarif ediliyor. Burada bilinçli deneyimden kastedilen de büyük ölçüde düşünceler, daha doğrusu dünyevi bilgiler.
Bu çalışmada üzerinde durulacak temel duygu kavramları: öfke, tiksinti, nefret, korku, üzüntü, arzu, aşk, mutluluk ve sevinç biçimindedir.
İnsanın kişilik ve karakterinin yansıması olan ve davranış repertuarımızı oluşturan 6 temel duygu olduğunu söyler. Bunlar öfke, korku, neşe, şaşkınlık, iğrenme ve üzüntü olarak bilinir. Öz bilinç duygular ise utanma, sıkılma, gurur, suçluluk gibi duygulardır.
Duygular, bireyin kendini ve başkalarını değerlendirmesini (kendini ve başkalarını anlama) sağlar. 2. Duygular, bilişsel yaşantıya zenginlik katar. 3. Duygular, hedef yönelimli davranışların ortaya çıkmasında motivasyon sağlar; tüm gelişimsel sistemlerde tatmin edici ve güvenli koruyucular olarak işlev görür.
Plutchik, duyguları 8 temel kategoriye ayırmıştır: sevinç, güven, korku, şaşkınlık, üzüntü, tiksinme, öfke ve beklenti. Daha sonra bu 8 temel duyguyu, 3'lü seviyelere ayırmıştır. Görseldeki çarkıfeleğin her bir yaprağında, her bir duygunun 3 ayrı seviyesini de görmeniz mümkündür.
Fromm ayrıca aşkı, ilk aşamalarında istemsiz bir duygu olarak ortaya çıkabilen, ancak daha sonra artık bu duygulara (sehvete) bağlı olmayan, bunun yerine yalnızca bilinçli bağlılığa bağlı olan bilinçli bir seçim olarak tanımlamıştır. Kısacası Aşk (sevgi duygusu)- sevgi (olgunlaşmış aşk) arasında bir ayrıma gitmiştir.
Duygu, bireyin ruh hâlinde biyokimyasal (içsel) ve çevresel tesirlerle etkileşiminden doğan kompleks psikofizyolojik bir değişimdir. Kişiye özgü sağlık duyusunu belirleyen temel faktör olup, insanın günlük yaşamında merkezi bir rol oynar.
Birincil duygularımız genellikle üzüntü, korku, utanç, öfke ve neşe gibi temel duygulardır. Teorik olarak, tüm temel duygular ikincil de olabilir. Bununla birlikte, bazı ikincil duygular diğerlerinden daha tipiktir: anksiyete, sinirlilik, depresif ruh hali, saldırganlık, hiddet ve boşluk veya umutsuzluk gibi.
Temel duygular arasında sayılan duygulardan pek çoğu da olumsuz duygudur: dehşet, acı, nefret, öfke, tiksinti, neşesizlik, korku, keder, endişe, suçluluk vb. Duygular insanın sahip olduğu çok karmaşık, anlaşılması ve aktarılması en zor yapılardan biridir.
Ekman, teorisine dayanarak, dünyanın her yerindeki insanlar için evrensel olan yedi duygusal ifade olduğunu öne sürdü: mutluluk, üzüntü, şaşkınlık, korku, öfke, iğrenme ve hor görme.
En az bir duyu organı tarafından algılanan olay ve durumların kişilerin iç dünyasında yarattığı değişime duygu denir. Hisler, olumlu, olumsuz ve nötr olmak üzere üçe ayrılır.
Öfke; sevgi, üzüntü, korku, acımak gibi en temel duygularımızdan biridir. Genel olarak insanın bilinçli yaşamadığı, kontrol etmekte zorlandığı bu duygu ile nasıl başa çıkılacağı, yaşandığı anda verilen kararlarla şekillenir.
Bunlar şaşkınlık, korku, mutluluk, üzüntü, tiksinme ve öfkedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri