“Duygusal dayanıklılık, büyük stres ve değişim dönemlerinde güçlü olma ve ayakta kalma becerisidir.” Son dönemde yaşanan savaşlar, küresel felaketler, terör olayları, ekonomik krizler ve salgın nedeniyle duygusal dayanıklılık becerisini anlamamız şart oldu.
Duygusal dayanıklılık; yaşanan travmatik olaylar, zor ve sıkıntılı koşullar, tehditlerle karşı karşıya kalma, ailesel sorunlar veya sağlık sorunları gibi önemli stres kaynakları karşısında iyi uyum sağlama süreci olarak tanımlanabilir. Duygusal dayanıklılık stres ile baş edebilme kapasitemizdir.
Hayatta karşımıza çıkması olağan sorunlarla başa çıkmayı veya stresli bir ortamda, baskı altında soğukkanlı hareket edebilme yeteneği olarak tanımlanıyor. Duygusal dayanıklılığı yüksek olan bireyler olumlu bir bakış açısı ve sakin bir yaklaşımla stresle daha başarılı şekilde başa çıkabiliyor.
Dayanıklılık, bireyin tüm şartlara rağmen dirayetli durabilmesi ve savaşma gücü göstermesidir. Psikolojik dayanıklılık, kişinin zorluklar içerisindeyken ve stres altındayken bile, çevresine ve yaşamına olumlu bir biçimde uyum ve çaba göstermesini destekleyen kişilik özellikleri olarak tanımlanmıştır.
İlgili 23 soru bulundu
Doğru beslenme, yeterli ve kaliteli uyku, düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite gibi pozitif yaşam faktörlerini beslemek, strese, kaygı, endişe, depresyon gibi duygulara karşı sizi güçlendirecektir.
Dayanıklılık, fiziksel anlamda en basit haliyle cisme ait sabit ile cismin kesit alanının hacmine oranının çarpımının sonucudur. Dayanıklılık cismin ebatlarıyla ters orantılıdır. Yani cismin ebatları arttıkça dayanıklılık azalır.
Psikolojik dayanıklılık kişinin strese maruz kaldığında stresin olumsuz etkilerinden en az şekilde etkilenmesi, hastalıklara yol açabilme ihtimali bulunan olumsuzluklara karşı direnci oluşması ve iyilik halinin devamının sağlanması ile ilgili yeteneğin varlığıdır.
Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Friborg ve arkadaşları (2003) tarafından geliştirilmiş olup 'kişisel güç', 'yapısal stil', sosyal yeterlilik', 'aile uyumu' ve 'sosyal kaynaklar' boyutlarını içermektedir.
2-Özel Dayanıklılık: Her spor dalının özelliğine göre o spor dalının gerektirdiği teknik taktik uygulaması ile ortaya konan kombine dayanıklılıktır.
Duygusal zekâ veya yaygın İngilizce ifade edilişiyle EQ (emotional quotient), bir insanın kendisine veya başkalarına ait duyguları anlama, sezinleme, yönetme ve yönlendirme yetisi, kapasitesi ve becerisinin ölçümünü tanımlamaktadır.
Konumuz vücut dayanıklılığı olduğu zaman esnemenin; performans, kıvraklık ve dayanıklılığı da arttırdığı bir gerçektir. Isınma bu sayede hem antrenman esnasında hem de normal yaşamda bizi performans açısından destekler. Kasların işlevini yerine getirebilmesi için oksijen oldukça önemlidir.
Direnç egzersizi nedir sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz: Direnç egzersizleri ağırlığa karşı efor sarf edilen ve ağırlık kaldırılan egzersizlerin bütünüdür. Yani direnç egzersizleri için ağırlık antrenmanlarının tümü denilebilir.
Aerobik egzersizler ağrı eşiğini yükseltir
Aerobik egzersizlerin düzenli yapıldığında zaman içerisinde ağrı eşiğini yükselterek ağrı hissini azaltabildiği kanıtlanmış. Bu durum aerobik egzersizin kişilerin ağrılarını artık katlanılabilir boyutlara getirerek sağlıklı bir yaşam sürmelerini sağladığını gösteriyor.
Ahşabın esnekliği ve dayanıklılığı, yoğunluğu arttıkça artar.
Psikolojik güçlendirme (empowerment), bireylerin işlerine ilişkin kontrollerinin olduğu bir dizi psikolojik durumu ifade eder. Psikolojik güçlendirme, gücün çalışanlar ile paylaşıldığı yönetsel uygulamalara odaklanmak yerine çalışanların işlerini nasıl yapacakları konusuna odaklanılan psikolojik bir perspektiftir.
Dayanıklılık; cismin boyutuna, hammaddesine, ortama, şekline ve sıcaklığına bağlıdır. Bu değerlerde meydana gelebilecek herhangi bir değişiklik cismin dayanıklılığını değiştirmektedir. Örneğin, sıcaklık arttıkça cismin dayanıklılığın azalmaktadır.
Yardımlaşmanın ruh sağlığına pek çok olumlu etkisi vardır. Odak noktanızı bir süreliğine başkalarına vermek, hayatınızda strese sebep olan faktörlerle ilgili daha az düşünmenize sebep olur. Yaptığınız yardımın pozitif sonuçlarını görmek, çevrenizdekilere kattığınız değer ile ilgili sizde de pozitif duygular uyandırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri