Ilık su içerisinde 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1/2 paket yaş mayayı çözdürün. Karıştırdıktan sonra 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Dinlenen karışıma 3 su bardağı un ve tuzu harmanlayarak ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Kalan unu da azar azar ilave ederek bir yandan da yoğurmaya başlayın.
Pişi hamuru aslında bildiğimiz ekmek hamurudur. Dilerseniz ekmek fırınlarından hazır mayalanmış hamur alıp kullanabilirsiniz.
Pişi mayalı mı güzel olur mayasız mı? Mayasız hamurdan yapılan pişi kabarmaz ve yumuşak olur. Yaş maya veya kuru maya kullanarak mayalı pişi yaparsanız en güzel sonucu alırsınız.
İlgili 29 soru bulundu
Pişi hamuruna koyacağınız 1 yemek kaşığı sirke, hamurun yağ çekmesini engeller. Yağınızı öncesinde iyice kızdırmadan hamurlarınızın tam kıvamında hızlıca kabarıp içlerinin de güzelce pişmesine yardımcı olur. Piştikten sonra kevgirle çıkarıp kağıt havlu üzerine almayı ve fazla yağını süzdürmeyi de ihmal etmeyin.
Yumuşak ve tok bir pişi olan tarifimin işte detayları : Öncelikle temiz ve kuru bir yoğurma kabı alınarak içerisine yumurta kırılır ve üzerine tuz, süt ilave edilir. Karıştırılır. Ardından kabartma tozu ve yavaş yavaş un ilave edilir, yoğurulur.
Hamur Kızartması – Pişi Tarifi Nasıl Yapılır? Derin ve geniş bir yoğurma kabına unu alıp içine mayayı ekleyin ve karıştırın. Unun ortasına elinizle çukur açın. Su, şeker ve tuzu ekleyerek yumuşak hafif ele yapışan bir hamur yoğurun.
Yoğurt, sıvı yağ, yumurta, kabartma tozu ve tuzu bir kaba alıp karıştırın. Daha sonra üzerine unu yavaş yavaş ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde edin. Elde ettiğiniz hamuru ikiye bölüp bir tezgahta çok kalın olmayacak şekilde açın. İster yuvarlak şekilde ister kare şeklinde kesip, kızdırmış olduğunuz yağda kızartın.
Sütün yağlı yapısı ve enzimleri sudan daha iyi bir emülsiyon sağlar. Bu da hamura fazladan bir çıtırlık olarak yansır fakat hamurda elastikiyeti artırır. Yoğurt, hamura işlenebilir bir kıvam kazandırır fakat kabarmasını ve piştikten sonra sertleşmesini etkiler.
Arapgir Pişisi Tarifinin Püf Noktası
Mısır nişastası yerine de başka bir nişasta da kullanabilirsiniz.
Bezeleri unlayıp merdane yardımı ile 12 -15 cm büyüklüğünde açalım. Tüm bezeleri açtıktan sonra kızartma tavasına 2. 5 su bardağı sıvıyağ ilave edip ısıtalım. Tamamen kaynar olduğunda hamuru içerisine atıp kaşık yardımı ile üzerinden fazla bastırmaya dairesel hareketlerle ile hamurun kabarmasını bekleyelim.
Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Ilık su içerisinde 1 yemek kaşığı toz şeker ve 1/2 paket yaş mayayı çözdürün. Karıştırdıktan sonra 10 dakika kadar dinlenmeye bırakın. Dinlenen karışıma 3 su bardağı un ve tuzu harmanlayarak ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Kalan unu da azar azar ilave ederek bir yandan da yoğurmaya başlayın.
Sirkeli pişi yapımı için; derin bir kaba 1 adet yumurta kırın. Üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı elma sirkesi koyun. Ardından 3 yemek kaşığı yoğurt, 1 çay bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip, çırpıcı yardımı ile güzelce karıştırın. Tarifte kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml dir.
Süt ve yoğurdun yağ ve su oranları birbirinden farklıdır. Bu nedenle yoğurt kullanılan tariflerde süt, süt kullanılan tariflerde yoğurt bir diğerinin yerini tutmaz, aynı görevi görmez.
Hamuru için un, maya, süt, yumurta, margarin, tuz, şeker ve yağdan kullanılır.
Dilerseniz hamuru geceden yada yapmadan önce de mayalayabilirsiniz. Ama geceden mayalanınca sabaha kızartılınca çok pratik oluyor. Kabımıza suyu şekeri tuzu alalım. Üzerine unu ekleyip instant mayayı üzerine döküyoruz yoğurmaya başlıyoruz.
Karbonatlı Pişi Nasıl Yapılır? Karbonatlı pişi yapımı için; derin bir kaba 1 su bardağı yoğurt koyun. Yoğurdun üzerine 1 adet yumurta kırın. Ardından 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı karbonat ekleyin.
Hamurun kabarmamasındaki en yaygın neden, malzemelerin gereken sıcaklıklarda olmamasıdır. Yani çok sıcak veya aşırı soğuk olarak eklenen su ve süt gibi malzemeler, mayanın yapısını bozar ve kabarmasını önler. Yapılan diğer hata ise şeker ve tuzu mayanın içine birlikte koymaktır.
Yoğurtlu Pişi Tarifi Nasıl Yapılır? Unun içine mayayı, yoğurdu, sıvı yağı, tuzu ve alabildiği kadar suyu ilave ederek ekmek hamuru kıvamında yumuşak bir hamur hazırlayın. Yaklaşık 1 saat mayalanması için bekletin. Hamur ekmek hamuru gibi kabarınca elinizle parçalar kopartıp dilerseniz ortasını delip halka şekli verin.
Pişi hamuru sert yoğrulursa kabarmaz ve şekilleri güzel olmaz. En önemlisi lezzetli olmaz. Hamurun kıvamı çok önemli. Bunun yanında kullanılan kabartma tozu, karbonat veya mayanın taze olması gerekir.
Açtığınız hamuru bir bıçak yardımı ile kare şeklinde kesin. Kestiğiniz mayasız pişi hamurlarını kızgın yağ içine tek tek koyun. Pişileri arkalı önlü kızartın. Pişi hamurları kızarma esnasında kabardığı için yağ içine az miktarlarda koyun.
Pişi, Kolaç, Mafiş, İçi Boş Hamur, Kabarcık.
Hamur üzerine 2 yemek kaşığı zeytinyağ eklenip biraz daha yoğurulur. 15 dakika dinlendirilir. Hamur 4′ e bölünür, temiz bir yerde( ben cam tahta kullanıyorum) çok az unla açılıp şekilli bir kesici ile kesilip kızgın yağda önlü arkalı kızartılır. Hiç yağ çekmediği için rahat rahat yiyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri