Duygusal dayanıklılık, hem bireyler hem de kurumlar için geçerli olan bir kavramdır. Hayatta karşılaştığımız zorluklarla ne kadar iyi başa çıkabildiğimiz veya baskı altında soğukkanlılığımızı kaybetmeden hareket edebilme yeteneğimiz doğrudan dayanıklılığımızla ilişkilidir.
Duygusal dayanıklılık; yaşanan travmatik olaylar, zor ve sıkıntılı koşullar, tehditlerle karşı karşıya kalma, ailesel sorunlar veya sağlık sorunları gibi önemli stres kaynakları karşısında iyi uyum sağlama süreci olarak tanımlanabilir. Duygusal dayanıklılık stres ile baş edebilme kapasitemizdir.
Hayatta karşımıza çıkması olağan sorunlarla başa çıkmayı veya stresli bir ortamda, baskı altında soğukkanlı hareket edebilme yeteneği olarak tanımlanıyor. Duygusal dayanıklılığı yüksek olan bireyler olumlu bir bakış açısı ve sakin bir yaklaşımla stresle daha başarılı şekilde başa çıkabiliyor.
Duygusal esneklik (Resilience); kişilerde az veya çok miktarda bulunabilen bir beceridir. Hayata olumlu bakmak gibi görünse de aslında böyle değil. Hayatta başımıza gelenlerle mücadele edebilme, eğilsek de kırılmadan ayağa kalkabilme veya mücadele edemeyeceğimiz durumlar da da olanı kabullenme yetisine sahip olmaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Ruhsal esneklik ve dayanıklılık, hayatın getirdiği sıkıntılar karşısında kırılmadan, dağılmadan ruhsal anlamda baş etmeyi sağlar. Ruhun esneklik gösterebilme yetisine rezilyans (resilience) deniyor ve bu, günümüzün zorlaşan hayat koşullarında çok önemli bir beceri olarak karşımıza çıkıyor.
Psikolojik esneklik, bireylerin kendi sınırlarını tamamen yok saymadan bulundukları duruma veya ortama uyum sağlamaları olarak tanımlanabilir. Psikolojik esneklik sayesinde insan her duruma alışmaya meyillidir. Bu durumların şartlarına göre insanın alışma ve uyum sağlama süreci de değişiklik göstermektedir.
Duygusal dayanıklılığı yüksek kişilerin üç ortak özelliği bulunuyor. Bunlar; gerçeği olduğu gibi kabul etmek, yaşamın anlamlı olduğunu düşünmek ve hayata dört elle sarılmak. Birtakım değerlerin desteklediği güçlü bir inanç beslemek. Son olarak ta doğaçlama hareket etmek konusunda gizli bir beceri sahibi olmak.
“Duygusal dayanıklılık, büyük stres ve değişim dönemlerinde güçlü olma ve ayakta kalma becerisidir.” Son dönemde yaşanan savaşlar, küresel felaketler, terör olayları, ekonomik krizler ve salgın nedeniyle duygusal dayanıklılık becerisini anlamamız şart oldu.
Karşılaşılan güçlükler, yaşanan olumsuz veya travmatik olaylar ile baş etme yeteneği, Stresli durumlarda yaşama hızlı bir şekilde uyum sağlama ve olumlu bakış açısı geliştirebilme becerisi, Zor tecrübeler karşısında kendini toparlama gücü olarak tanımlanmaktadır.
Duygusal zekâ veya yaygın İngilizce ifade edilişiyle EQ (emotional quotient), bir insanın kendisine veya başkalarına ait duyguları anlama, sezinleme, yönetme ve yönlendirme yetisi, kapasitesi ve becerisinin ölçümünü tanımlamaktadır.
Dayanıklılık, kenar uzunluğundaki artış ile ters orantılıdır. Eğer bir cismin kenar uzunluğu artarsa dayanıklılığı düşer. Bir cismin küçülmesi, dayanıklılığını arttırmaktadır.
Dayanıklılık, fiziksel anlamda en basit haliyle cisme ait sabit ile cismin kesit alanının hacmine oranının çarpımının sonucudur. Dayanıklılık cismin ebatlarıyla ters orantılıdır. Yani cismin ebatları arttıkça dayanıklılık azalır.
Yetişkinler için Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği, Friborg ve arkadaşları (2003) tarafından geliştirilmiş olup 'kişisel güç', 'yapısal stil', sosyal yeterlilik', 'aile uyumu' ve 'sosyal kaynaklar' boyutlarını içermektedir.
Dayanıklılık, bireyin tüm şartlara rağmen dirayetli durabilmesi ve savaşma gücü göstermesidir. Psikolojik dayanıklılık, kişinin zorluklar içerisindeyken ve stres altındayken bile, çevresine ve yaşamına olumlu bir biçimde uyum ve çaba göstermesini destekleyen kişilik özellikleri olarak tanımlanmıştır.
Doğru beslenme, yeterli ve kaliteli uyku, düzenli egzersiz ve fiziksel aktivite gibi pozitif yaşam faktörlerini beslemek, strese, kaygı, endişe, depresyon gibi duygulara karşı sizi güçlendirecektir.
Şınav, barfiks ve mekik egzersizlerini 10 tekrardan yapacağınız turlar oluşturun ve bu hareketleri art arda yapın ve ikinci tura başlamadan önce de mümkün olan en kısa süreyle dinlenin. Böylelikle bir yandan dayanıklılığınızı artırırken, diğer yandan metabolizmanızı da ateşleyebilir ve ciddi anlamda yağ yakabilirsiniz.
korelasyon ve regresyon analizleri yapılmıştır. Analizler sonucunda psikolojik dayanıklılığın kişilik özelliklerinden duygusal dengesizliğin iş tatmini üzerindeki etkisinde kısmi aracılık rolü oynadığı belirlenmiştir.
Katı cismin fiziksel özelliğinin kaybedilmeden kendi ağırlığını taşıma direncine ağırlığa karşı dayanıklılık adı verilmektedir. Cisimlerdeki bu özellik katılar için çok ayırt edici bir özellik olarak ortaya çıkar. Katılardaki dirence dayanıklılık da denilir.
Sosyal dayanıklılık tanımları, sosyal varlıkların çeşitli çevresel ve sosyal tehditlere dayanma, bunlarla başa çıkma yeteneklerine veya kapasitelerine odaklanır (Keck ve Sakdapolrak, 2013). Sosyal güven ve sosyal uyum, dayanıklılığın iki önemli unsurudur (Leykin vd., 2016).
Spor dalına göre; genel dayanıklılık ve özel dayanıklılık. Enerji sistemi ve sürelerine göre; anaerobik dayanıklılık, aerobik dayanıklılık. Motorik özellikler açısından; süratte devamlılık, kuvvette devamlılık, çabuk kuvvette devamlılık.
Bağlılık sevdiğiniz kişiye karşı sevgi, saygı ile yakınlık duymak ve göstermek demektir. Duygusal katılım sadece sevdiğiniz kişiye sunduğunuz özel ilgi demektir.
Direkt olarak pasif esneklik olarak da adlandırılır.Vücut ağırlığı veya bir aparat kullanarak vücut uzuvlarını esnetmektir. Misal olarak ayakları açmak buna örnektir. Burada ayaklar kendi kas gurupları ile değil vücut ağırlığı kullanılarak ayrıştırılır.Yine bir arkadaşın itmesi ile başın bacaklara değdirilmesidir.
Defüzyon (Ayrışma), düşünceye düşünce olarak bakabilmek için düşünce ile düşünceyi fark eden kendimiz arasına mesafe koyabilmek demektir. Yani “Bilişsel Ayrışma” düşüncelerimizi değiştirmeden, düşünce ile olan ilişkimizi değiştirerek onun, bizim üzerimizde yarattığı etki ve gücü azaltmayı amaçlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri