Duyu gelişimi çocukların çevresiyle etkileşimde bulunma, bilgiyi işleme, algılamayı iyileştirme ve duyusal uyaranları anlama yeteneklerini kapsar.
Bu dönemdeki duyusal gelişim, genel sağlık ve esenlik için oldukça önemlidir. Çocuğun öğrenmesinin ve algılamasının temelini oluşturur. Duyu gelişimi, diğer gelişim alanlarının gelişiminde de önemli bir role sahiptir ve beyin gelişiminin anahtarı olarak kabul edilir.
Duyusal-Motor Dönem (0-2 Yaş)
Bebeklerin görme ve duyma gibi duyusal eylemlerini tutma ve elleme gibi fiziksel eylemleriyle birleştirerek dünyayı algılamaya çalıştıkları döneme, duyu-motor dönemi adı verilir. Bu dönemde bebek yoğun refleksler içerisindedir.
Duyu eğitimi, çocuk doğduğu andan itibaren başlayan bir eğitimdir. Duyu eğitimi, çocuklarda beş duyunun etkin biçimde kullanımını sağlayarak beyin yapılarının daha hızlı gelişmesine neden olur ve kavram gelişiminin temelini oluşturur.
İnsanlarda her ne kadar beş duyunun varlığından bahsedilse de duyusal sistemin sınıflandırılmasında vestibüler duyu (denge ve hareket duyusu), proprioseptif duyu (derin duyu), taktil duyusu (dokunma duyusu), tat duyusu, koku duyusu, görme duyusu, işitme duyusu olmak üzere yedi farklı sistem şeklinde ele alınır.
İlgili 40 soru bulundu
Oyun hamuru, su oyunları, slime, çamur, pirinç dolu kutular, kinetik kum vb. materyallerle hazırlanan oyunlar, duyusal oyunlardır. Özellikle diğer oyunlarla ilgilenmeyen çocukların duyusal oyunlara daha olumlu tepkiler verdikleri görülmektedir.
Duygusal gelişim, çevreden iç ve dış dünyalardan gelen etkiler herhangi bir olayın ona hoş gelip gelmeme hâli olarak tanımlanır. Birey sosyal çevre ile etkileşim içindeyken az ya da çok haz ve elem duyguları içindedir. Bireyin yaşamında, bir canlanma hareketlenme anlamına gelmektedir.
Çeşitli videolarla merak uyandırılması, 5 duyunun kaybettirildiği parkurun sesli talimatlar ile çalışanlara uygulatılması, tablet üzerinden sınav yapılması, her katılımcıyla tek tek yapılan röportajlarla deneyimin pekiştirilmesi akışıyla gerçekleşir.
Duyu bütünleme terapisinde; çocuğun yaşadığı duyusal tecrübelerin, nörofizyolojik adaptasyonu sağlanır. Çocuğun duruma en uygun adaptif cevabının ortaya çıkmasına destek olunur. Bu sayede çocuk çevresiyle daha sağlıklı şekilde iletişim kurabilir; duygusal ve fiziksel etkileşimini pozitif şekilde geliştirebilir.
Duyu Bütünleme Terapisi, hareketin planlanması ve duyu bilgilerinin bütünleştirilmesine odaklanır. 8. Bu tedavide organize etme, planlama, fiziksel çevre ile adaptif ilişki kurma gibi problemler ve istemli hareketlerin yapılmasındaki bozukluklar düzeltilmeye çalışılır.
Bu beceriler, çocukların yürüme, koşma, tırmanma gibi büyük hareketlerden, el yazısı, parmakla nesne kullanma gibi ince detaylara kadar geniş bir yelpazeyi kapsar. Duyusal-motor gelişimi desteklemek, çocukların koordinasyonlarını artırmalarına, problem çözme yeteneklerini geliştirmelerini sağlar.
Duyu- Motor dönemi (0-2 yaş)
Bebek bu aşamada dış dünyayı keşfetmede duyularını ve motor becerilerini kullandığından bu döneme “duyu- motor” denilir. Başlangıçta çocuk kedisini çevresinden ayıramaz ve ne kendisinin ne de çevresinin başlı başına varlıklar olduğunu kavrayamaz, kendisine dönüktür.
Duyusal Oyun Nedir? Çocuğunuzun duyularından en az birini uyaran oyun aktivitelerine duyusal oyun denir. Duyma, görme, dokunma, koku ve tat alma ile birlikte hareket ve denge gibi algıları uyaran oyunlar da bu kategoriye girmektedir. Erken çocukluk döneminde duyusal oyunlar, beyin gelişiminde önemli bir rol oynar.
Görme en önemli duyumuzdur. Gözlerimizle, diğer bütün duyularımızla çevremizden topladığımızdan daha çok bilgi toplarız. Gözler açık olduğu sürece beyne sürekli bilgi iletir.
1. Dokunma duyusu. Gelişen embriyonun ilk oluşan hissi; dokunma duyusudur. Gebeliğin 8'inci haftasında başlar.
Alışma (duyusal uyum); duyu organının kendisini sürekli etkileyen uyarıcıyı bir süre sonra fark etmemesine denir. Duyarsızlaşma ise; bireyin duygusal tepki verdiği bir uyarıcı ile tekrar tekrar sürekli olarak karşılaşması sonucunda verdiği duygusal tepkinin zayıflaması.
Duyusal oyun nedir? Dokunma, tatma, görme, işitme, koklama gibi beş duyudan en az birini içeren, çocukların merakını ve keşif isteğini teşvik eden aktivitelere duyusal oyun denir. Birçok farklı şekilde yapılabilecek duyusal aktivitelerde sonuca değil, çocuğun yaşadığı duyusal deneyime odaklanılır.
Duyu Bütünleme Bozukluğu Otizm Midir? Hayır. Duyu bütünleme bozukluğu bir hastalık olmayıp çeşitli hastalık veya tanılara eşlik eden veya bazı kişilerde bir hastalık olmaksızın görülebilen belirti ve bulgular topluluğudur. Otizm spektrum bozukluğu ise bir beynin gelişimsel bir hastalığıdır.
Duyu organları (göz, kulak, burun, deri ve dil) aracılığıyla iç ve dış çevreden gelen uyarıcıların (örn. ışık, ses dalgası, koku içeren kimyasal moleküller) sinirler yoluyla beyne iletilmesidir.
En çok bilinen duyu organları, en basit haliyle, "5 duyu" olarak da adlandırılan; görme, koklama, işitme, tat alma ve dokunma işlevlerini yerine getiren göz, burun, kulak, dil ve deridir.
Görme Duyusu, İşitme Duyusu, Dokunma (taktil) duyusu, Koklama Duyusu, Tat duyusu, Vestibüler duyu, Propriosepsiyon, İnteroception.
Çocuk gelişimi değerlendirmede beş gelişim alanı takibi yapılmaktadır. Bunlar; özbakım, dil gelişimi, bilişsel gelişim, sosyal ve duygusal gelişim, motor gelişim alanlarıdır.
Çocukların duygusal gelişimini desteklemenin en önemli yollarından biri de onları etkin bir şekilde dinlemektir. Çocuklara iletişim, öfke kontrolü, kişilerarası problem çözme gibi yaşam becerilerinin kazandırılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri