Duyuş kavramının geniş ölçüde kabul gören bir tanımı yoksa da, genel olarak duygular ve coşkularla ilgili olduğu belirtilmektedir. Duyuş ve biliş, eş zamanlı olarak meydana gelirken, duyuş duygu ve coşkularla ilgili zihinsel özellikler olarak tanımlanmaktadır (Bacanlı, 1999).
Bilgi düzeyinde öğrenilen her şey zihinsel kazanımdır. Örnek:Pat konumunu bilmek, mat konumlarını bilmek zihinsel bir kazanımdır. Öğrencilere kazandırılan paylaşma, hoşgörü başkalarına karşı saygılı olma gibi tutumlar duyuşsal kazanımlara örnektir.
Duyuşsal alan; duyarlılık, inanç, tutum, ilgi, dünya görüşüne sahip olma gibi içsel davranışları içerir. Devinişsel alan; hareket, spor, kaslarla ilgili beceri gerektiren davranışları içerir. Örn: Program geliştirmeye ilişkin kavramları tanımlar.
Duyuşsal öğrenme: Kişinin öğrenmesi gereken olguların sadece okulda değil, sosyal yaşamda ve aile hayatında öğrenme durumu duyuşsal öğrenme olarak bilinir. Olumlu yönden davranışlar ele alınır ve bu durum kişiye aktarılır.
Duyuşsal giriş özelliklerinin belirleyici faktörü olan duyuşsal özellikler ise okulla ilgili, belli bir ders alanı ile ilgili ve akademik benlik tasarımı olmak üzere üç grupta incelenmektedir. Öğrencilerin genel olarak okula yönelik tutumları, ilgisi ve okula gitme isteği okulla ilgili duyuşsal özelliklerini gösterir.
İlgili 22 soru bulundu
Duyuşsal alan alma, tepkide bulunma, değer verme, örgütleme, bir değer veya değerler bütünüyle nitelenmişlik olmak üzere 5 alt kategoriden oluşmaktadır.
Duyuş genel olarak duygular ve coşkularla ilgili bir kavram. Kişinin manevi açıdan pek çok farklı değerini gösterir. Duyuşsal eğitim ise, öğrenilmesi gereken olguların sadece okulda değil, sosyal ve aile yaşamında öğrenme durumunu ifade eder. Davranışlar olumlu yönden ele alınır ve kişiye aktarılır.
Şekil 1'de görüldüğü gibi duyuşsal alan taksonomisinin ilk ve en alt “Alma” basamağında birey dikkatini uyarıcıya yönlendirir. Bu basamak “farkında olma”, “almaya açıklık” ve “seçici dikkat” süreçlerinden oluşur. “Tepkide Bulunma” basamağında dikkat edilen uyarcıya karşılık verilir.
#Duyuşsal #alan #taksonomisi Alma (farkında oluş, dikkat ediş, dönüklük, haberdar oluş, duyarlık vs.) Tepkide bulunma (razı oluş, istekli oluş, gönüllü oluş, zevk alış, haz alış vs.) Değer verme (takdir ediş, önemseyiş, kabul ediş, düşkünlük, adanmışlık vs.)
Duyuşsal Kuramlar
Kişi çevresinden sürekli olarak kendisine ulaşan verileri değerlendirir ve bunun sonucu olarak düşünsel, duyuşsal veya davranışsal tepkide bulunur. Kişinin kendisini yeniden yaratması olarak nitelendirilebilecek öğrenme için davranış, duyuş ve zihin değişmesi gerekir.
Duyuş ve biliş, eş zamanlı olarak meydana gelirken, duyuş duygu ve coşkularla ilgili zihinsel özellikler olarak tanımlanmaktadır (Bacanlı, 1999).
Uzak-Genel (Yakın)-Özel Hedefler Duyuşsal (Affective) Alan Taksonomisi- Tutum, ilgi, sevgi, değer, alışkanlık, kişilik vs. gibi duyuşsal özelliklerin ağırlıklı olduğu öğrenme alanıdır. En zor ve uzun süreli öğretilen, ölçülmesi zor bir alandır.
Taksonomi: Istendik davranışların basitten karmaşığa, kolaydan zora, somuttan soyuta, birbirinin önkoşulu olacak şekilde aşamalı sıralanması. Duyuşsal Alan (Karthwohl, 1964): sevgi, korku, ilgi tutum gibi duygusal yönlerin baskın olduğu alan.
Sonuç olarak duyuşsal alanla ilişkilendirilen en önemli kavramların başta tutum, değer ve motivasyon olmak üzere ilgi, inanç, duygu, kaygı, takdir, fikir, algı, öz saygı, kişilik, arzu, ahlak ve etik, öz yeterlilik, mizaç, davranış, uyum, eğilim, güven, sosyal yeterlilik, hayal gücü, duyarlılık, kendini geliştirme, ...
1- Öğrenci niteliği
Duyuşsal giriş davranışları; Derse karşı ilgi, okula karşı tutum, öğretmene karşı tutum, kendi ile ilgili tutumları duyuşsal giriş davranışlarını oluşturur. Bireyin değişen duyuşsal özellikleri: Öğrenme düzeyi, öğrenme hızı ve bilişsel başarısıdır.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Duyuşsal Öge: Tutum nesnesinin harekete geçirdiği olumlu ve olumsuz heyecanları veya duyguları içerir. Davranışsal Öge: Tutum nesnesine yönelik olumlu ve olumsuz eylemleri içeren tepkiler. Tutumlar erken yaşta, farklı yollardan öğrenilirler, zaman içinde gelişme ve değişme gösterirler.
Duyuşsal Sorular; Çocuklara etkinlik sırasında ne hissettikleri sorulur ve böylece hem kendi duygularının hem de başkalarının duygularının farkına varmaları sağlanır. Örnek Sorular: · Biraz önce …….. rolünü canlandırmak hoşunuza gitti mi? Neler hissettiniz?
Öğrenme alanları kullanım, öğrenme stilleri, konfigürasyon, konum ve eğitim kurumlarında çeşitlidir. Sessiz çalışma, pasif veya aktif öğrenme, kinestetik veya fiziksel öğrenme, mesleki öğrenme, deneyimsel öğrenme ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli pedagojileri destekler.
Şekle göre Yenilenmiş Bloom Taksonomisi'nin bilişsel süreç boyutu “Hatırlama, Anlama, Uygulama, Analiz Etme (Çözümleme), Değerlendirme, Yaratma” basamaklarından oluşmaktadır.
Bu basamaklar; algılama, duruma uydurma, yaratma, kurulma, kılavuzluk yapma, beceri haline getirme ve mekanikleşme olarak sayılabilir. Psikomotor alan basamaklarını bulan kişi ise Grobman olarak bilinmektedir. Algılama basamağında duyu organlarının harekete geçirilmesi hedeflenmektedir.
Duyusal işleme, çevreden veya vücuttan gelen duyusal uyaranların algılanması, yorumlanması ve yanıt oluşturulması sürecidir. Merkezi sinir tarafından gerçekleştirilen bu süreç otomatik olarak yapılmaktadır. Duyular, beyne bilgi ulaştırmanın tek yoludur.
Bloom Taksonomisi, öğrencilerin bilişsel becerilerini kategorize eden, en temel beceri olan “bilgiyi hatırlamadan,” en zorlu beceri olan bilginin muhakeme edilmesine, yani “değerlendirmeye” kadar sınıflara ayıran bir sistemdir.
Duyusal motor gelişim, çocukların vücutlarını ve çevrelerini anlamalarını, uyaranları işlemelerini ve uygun şekilde tepki vermelerini içeren bir süreçtir. Bu gelişim, duyusal ve motor becerilerin birbirine eşleşmesini edilmesini ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri