Genel lise, diğer adı ile düz lise, Türk Millî Eğitimi'nin amaçları doğrultusunda öğrencileri ortaöğretim seviyesinde asgari genel kültüre sahip, toplumun sorunlarını tanıyan, ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına katkıda bulunan insanlar olarak yetiştiren yükseköğretime öğrenci hazırlayan öğretim ...
literatürde akademik lise olarak geçen liselerin, halk arasındaki adı. "kruvaze" olmayan lise. (bkz: düz /#12137917). milli eğitim bakanlığı nezdinde bütün kanun, yönetmelik ve yönergerlerde 'genel lise' olarak ifade edilen liselerin halkın dilindeki adıdır.
Ortaöğretim Genel Müdürlüğü- ne bağlı ortaöğretim kurumları; Anadolu liseleri, fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri olmak üzere üç okul türünden oluşmaktadır.
Yabancı dilde hazırlık sınıfları ile tercih edilen Anadolu liselerinde 2005-2006'dan itibaren hazırlık sınıfı uygulamasının da kaldırılmasıyla Anadolu liseleri düz liseye döndü. Bugün çok köklü ve popüler 11 lisenin dışında hazırlık eğitim veren Anadolu lisesi bulunmuyor.
Tablo 1.4 Liselerin Öğretim Süresi/yıl
Bu duruma göre ülkemiz liselere 9.sınıf düzeyinde başlayan 44 ülkeden birisi durumundadır. Liselerin süresinin üç yıl olduğu 81 ülke olmasına rağmen dört yıl olan 43 ülke bulunmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
5- AÇIK ÖĞRETİM LİSESİNDEN MEZUN OLMA ŞARTLARI NELER? Öğrenim gördüğü toplam dönemin en az 8 veya üzeri (18 yaş ve üstü öğrencilerimizin ise toplam dönemin en az 5 veya üzeri olması), Toplam kazanılan kredinin en az 170 veya üzeri, Ortak derslerin tamamını başarması ya da muaf olması gerekmektedir.
Açık Öğretim Lisesinde sınıf geçme yerine ders geçme ve kredi sistemi uygulanır. Açık Öğretim Lisesi sınıf yerine dönem kavramı vardır. Öğrenci 8 dönem sonunda mezuniyet kredisine ulaştığı takdirde mezun olur.(18 yaşından gün alan öğrenciler 5 dönem sonunda mezuniyet kredisine ulaştığı takdirde mezun olur.)
b) Meslek Lisesi haricindeki herhangi bir liseden mezun olup Ustalık Belgesi olanlar, Diploma Değişim Programı ile doğrudan belgelerinin meslek/alan/dalı üzerinden Meslek Lisesi Diploması alabilirler.
Türkiye'nin en iyi lisesi Galatasaray Lisesi olarak açıklandı. Listenin ilk sırasında yer alan okul tam puan olan 500 puan ile 2019 yılında öğrenci aldı. Listenin ikinci sırasında İstanbul Erkek Lisesi 0,06 yüzdelik dilim ile yer alırken listenin üçüncü sırada Ankara Fen Lisesi 0,09 yüzdelik dilim ile öğrenci aldı.
2013-2014 eğitim yılından itibaren düz liseler tarihe karıştı. MEB meslek lisesine gitmek istemeyenlerin Çok Programlı Liseler (ÇPL) bünyesindeki genel lise programlarına kayıt yaptırabileceğini söylüyor.
İlköğretim 8. sınıfta okuyan öğrenciler ise eğitim sisteminden ayrılamayacaklar ve zorunlu eğitimlerine devam edeceklerdir. Bu öğrenciler 2012 – 2013 öğretim yılında lise 1 (9. sınıf) öğrencisi olarak öğrenimlerine devam etmek zorundadırlar.
Ortaöğretim , ikinci 4 yıldır ve 5., 6., 7., 8. sınıfları kapsar. Lise eğitimi son 4 yıldır ve 9. , 10., 11, 12. sınıfları kapsar. Lise eğitiminin son 4 yılında yani 9, 10, 11, 12. sınıflarda okula devam zorunluluğu yoktur.
Orta öğretim, ulusal eğitim sisteminde belirlediği müfredata ve süreçlere göre 14-18 yaşları arasındaki öğrencilerin genel, mesleki ve teknik alanlarda eğitimlerini sürdürebilmesini sağlayan kurum.
Lise mezunu memur olma şartları neler? Lise son sınıfta olan ya da lise mezunu olan bireyler aynı şekilde ön lisans ve lisans mezunu adaylar gibi yaşları her ne olursa olsun KPSS'ye girerek memur olabilirler. Mezun oldukları bölümle ilgili kamu kadrolarını tercih edip atanabilirler.
Lise de yasal mevzuata göre ortaöğretime dahil olmakla beraber, yüksek öğretim üniversite ve sonrasını kapsamaktadır.
Yatılılığa ilişkin kural ve uygulama kararları yatılılık komisyonunca alınır. (3) Lisede öğretim ücretlidir.
Aynı zamanda dünya üzerindeki liselerin hiçbirinde bulunmayan Konfüçyüs Enstitüsü'ne sahiptir. Illinois eyaletindeki en iyi lise olma unvanını sürdürmektedir.
Lise eğitimi sonucunda açık öğretim kurumlarının verdiği lise diploması ise açık lise diploması olarak bilinmektedir. Açık lise diploması üniversite sınavına girilmesini sağlamaktadır.
Bu kurumlardan yani mezun olan yani meslek lisesi diploması olan kişilerin mezuniyet yılları 1986 ve öncesi ise direkt olarak ustalık belgesi alabilmeleri mümkündür ama daha sonraki yıllarda mezun olan yani meslek lisesi diploması olan kişiler direkt olarak ustalık belgesi alamazlar.
MEB sitesinde yazan yazı; "daha önce herhangi bir liseden mezun olan kişiler, mesleki açık öğretim lisesinin programında belirtilen alanlardan herhangi birine kayıt yaptırarak ikinci lise diploması alabilirler."
Öğretim planından en az 35 kredilik dersi tamamlayan ikinci sınıf, en az 70 krediyi tamamlayanlar üçüncü sınıf öğrencisi olarak sayılırken yapılan değişiklikle; artık en az 30 kredilik dersi tamamlayan ikinci sınıf ve en az 60 kredi tamamlayanlar üçüncü sınıf öğrencisi olarak sayılacaklar.
Milli Eğitim Bakanlığı 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında liseler için yeni bir düzenleme yaptı. Yeni sisteme göre 8 yaş üstü öğrenciler liseye kayıt yaptırabilecek ancak 22 yaşına kadar mezun olamayanların kayıtları silinecek ve Açık Liseye yazdırılacak.
Örgün Eğitim Kurumları için belirlenecek olan eğitim-öğretim yılı başlangıç tarihi itibarı ile 14 yaşını bitirip 15 yaşından gün alanlar vatandaşlar başvurabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri