Çanakkale, Türkiye'de iyi tarım uygulamaları üretim alanı bakımından ilk 10 il içerisinde yer almaktadır. İyi tarım uygulamaları kapsamında zeytin, şeftali, elma, domates, nektarin, üzüm, kiraz gibi toplamda 20'nin üzerinde ürün yetiştirilmektedir.
Çanakkale ilinde buğday, domates, zeytin, şeftali, elma, kiraz, çilek, üzüm, ayçiçeği, sanayi tipi biber, çeltik ve süt ekonomik öneme sahip tarımsal ürünlerdir. Bu ürünler içerisinde kalite, yola dayanıklılık, tat ve aroması ile Çanakkale domatesi öne çıkmaktadır.
Çanakkale'de ekilen arazi 200.000 hektara yakındır. Ayçiçeği üretiminde Türkiye'nin ikinci ilidir. Başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, yulaf, çavdar, susam, tütün, baklagiller (fasulye, nohut, bezelye ve börülce) dir.
Çanakkale'nin meyve üretiminde önemli yere sahip Bayramiç Beyazı, Bayramiç Elması ve Bozcaada Çavuş Üzümü'nün aroma, tat ve lezzet ile ilgili kalite değerleri coğrafi işaret ile tescillenmiştir.
Ayçiçeği, buğday, arpa, yulaf, çavdar, susam, tütün, fasulye, nohut, börülce en çok üretilen sebzelerdir. Gelibolu Demirtepe köyünde ayrıca birçok meyve çeşidi de yetişmektedir. Örneğin elma, vişne, zeytin, üzüm, ceviz, erik, badem, kavun, karpuz, kiraz gibi meyveler bolca yetiştirilip satılmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Tarım Çanakkale'deki temel ekonomik etkinliktir. Bu nedenle, ilin sanayi yapısı da büyük ölçüde tarıma dayalıdır. Tarla tarımı, sebzecilik, meyvecilik, bağcılık ve zeytincilik başlıca tarımsal faaliyetlerdir. Hayvancılık, halkın önemli geçim kaynaklarından birisi ve tarım sektöründe ikincil bir yere sahiptir.
Vali İlhami Aktaş, kentin zenginliğine dikkat çekti “Tarım, turizm ve ticaret, her şey mevcut. Muz ve çay hariç her ürün yetişiyor.
Çanakkale meşhur tatlısı - Babalık Peynir Helvası
İlimizde 2002 yılında 1.300 da alanda yapılan ceviz üretimi, 2018 yılı sonunda 35.000 da alandan yapılmakta ve toplam 6.000 ton ürün elde edilmektedir. Ülkemizde üretilen ceviz ve bademin %3'ü Çanakkale de üretilmektedir.
Türkiye'nin 500 sanayi kuruluşu listesinde; İçdaş Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş., Enerjisa Enerji Üretim A.Ş., İçdaş Elektrik Enerjisi Üretim ve Yatırım A.Ş., Akçansa Çimento San. ve Tic. A.Ş., Doğtaş Kelebek Mobilya San. ve Tic. A.Ş., Kale Havacılık Sanayi A.Ş. ve Dardanel Önentaş Gıda Sanayi A.Ş.
Çanakkale'de ucuz mu pahalı mı diye sorarsanız, dünyanın her yerinde olduğu gibi Çanakkale'de de bu durum yerine göre değişkenlik göstermektedir. Özellikle tatil mevsiminde yani yaz sezonunda turistik yerler pahalı olabilmektedir fakat diğer taraftan şehrin ucuz olan yerleri de bulunmaktadır.
TARIM: Tut İlçesi çok çeşitli bitki türlerinin yetiştiği bir beldedir. Yörede halkın geçimini sağlamak amacıyla ürettiği ürünler arasında Antep Fıstığı, Pamuk, Pirinç, Buğday, Arpa, Nohut, Fasulye, Mercimek, Tütün, Soğan, Sarımsak, Biber, Salatalık, Domates, Patlıcan, Karpuz ve diğer sebze türleri ilk sırayı alır.
Çanakkale, Türkiye'nin kuzeybatısında, Marmara Bölgesi içinde yer alan il.
Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Çanakkale'de il alanının % 54”ü orman alanları ile kaplıdır. Ormanların ibreli ama ağaç türlerinin başta Kazdağı köknarı (endemik) olmak üzere karaçam, kızılçam, bodur ardıç ve adi porsuk oluşturur.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Çanakkale'de en çok hangi meyve yetişir? Meyve üretimi içerisindeki en yüksek üretim miktarı; 167.951 ton ile zeytin (yağlık, sofralık), 120.553 ton ile şeftali (nektarin, diğer), 102.936 ton ile elmaya aittir.
Kara lahana sarması Ordu'nun neyi meşhur sorusuna cevap olurken Çanakkale içinse ıspanak sarması cevabı verilebilir. Ispanak sarmasının içeriğinde; kıyma, ıspanak, soğan, domates, salça, pirinç, zeytinyağı ve maydanoz bulunmaktadır.
Biga Köftesi'nin Lezzetini Tadın
Yalnızca doğal ve tarihi güzellikleriyle değil, aynı zamanda mutfağıyla son derece önemli bir ilçe olan Biga'da mutlaka tatmanız gereken çok önemli bir lezzet bulunuyor:Biga Köftesi.
Sebze üretiminde en yüksek üretim miktarı 559.628 ton ile domates (sofralık, salçalık) ve 203.488 ton ile bibere (salçalık, sivri, çarliston, dolmalık) aittir. İlde üretimi yoğun olarak yapılan diğer sebzeler fasulye, lahana, patlıcan, hıyar ve marul gibi ürünlerdir.
Şeftalisiyle ünlü Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde meyve üreticileri, kış aylarında yaşadıkları boşluğu Trabzon hurması ile dolduruyor.
En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
Çanakkale'nin şu anki bulunduğu yerin adı 19. yüzyılda Kale-i Sultaniye olarak geçmektedir ve bu isim 1890 yılında şehrin resmî adı olarak kayıtlara geçmiştir.
Çanakkale ilinin ekonomisi tarıma dayanır. Sanâyi yeni yeni gelişmektedir. Turizm, balıkçılık ve ormancılığın ekonomideki yeri giderek artmaktadır. İmâlat sanâyi gelişmektedir.
Çanakkale tatilinde mutlaka ziyaret edilmesi gereken doğal güzellikler; Anzak Koyu, Gökçeada Sualtı Milli Parkı, Gökçeada Tuz Gölü, Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, Mıhlı Şelalesi, Hıdırlar Kaplıcası, Mıhlı Çayı, Marmaros Şelalesi, Bozcaada Göztepe, Biga Çayı ve Kestanbol Kaplıcası olarak sıralanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri