Detveyt ton (İngilizce: deadweight long tons veya metric tons) Birim; (dwt): Bir ağırlık ölçü birimidir. Ölü ağırlık anlamına gelen İngilizce kelimeden gelir. Uluslararası deniz ticaretinde kullanılan bir ölçü birimidir. Türkçede detveyt olarak kullanılır.
Örneğin 250.000 Dwt. luk tanker demek, geminin 250.000 ton ağırlıkta yük, kendi yakacağıve kumanya taşıyabileceğini gösterir.
Dwt ifadesi detweyt kavramının kısaltılmış halidir ve bir ağırlık ölçü birimidir. Uluslararası deniz ticaretinde bir ölçü birimi olarak kullanılan bu kavram aynı zamanda çok önemlidir.
Gros tonaj (sıklıkla GT, G.T. veya gt şeklinde kısaltılır), geminin toplam iç hacmi ile ilgili birimsiz bir göstergedir.
TCG, Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait olan gemilerin önadı. "Türkiye Cumhuriyeti Gemisi"nin kısaltmasıdır. Kraliyet Donanması veya Alman İmparatorluk Donanması'nın aksine, araçların tür veya sınıflarına bakılmaksızın tüm gemilere TCG önadı verilir.
İlgili 18 soru bulundu
Δ : Deplasmanı yani gemi ağırlığını, GZ : G noktasından B' noktasına çizilen dik doğrunun boyunu, İfade etmektedir. Şekil 1.4'te görülen GZ mesafesine doğrultucu kol, Δ x GZ değerine de doğrultucu moment denir.
Bir long ton tam 1.016,0469088 kilogramdan oluşan ağırlıktır.
TCG Anadolu uçak gemisi değil üzerinde uçuş platformu olan çıkarma gemisi. Borda numarası bile “L” ile başlıyor. Yani İngilizce Landing kelimesinin baş harfi, çıkarma gemisi demek.
Sicile kayıtlı gros tonaj (İngilizce karşılığıolan "gross register tonnage"ın kısaltması olan GRT şeklinde de kullanılır), bir geminin toplam iç kapasitesini ifade etmek için kullanılan gros tonilato ya da gayri safi ton (register ton) miktarı GRT olarak belirtilir.
n) DWT: Bir geminin taşıyabileceği en çok ağırlık olup, tam yükün, yakıtın, suyun, kumanyanın, yolcu ve gemi adamlarının kendilerinin ve eşyalarının ağırlıklarının toplamını, o) Gros Tonilato: Bu hacim, geminin güverte altı ve güverte üstü bütün kapalı yerlerinin hacmini (2.83 m3= 1 gros tanilato), ifade eder.
DWT (Deadweight Tonnage): Geminin taşıyabileceği yükü gösterir. Bu yükün içinde şunlar vardır: Taşınan kargonun ağırlığı, yakıtın ağırlığı, temiz su ağırlığı, balast suyu ağırlığı, erzak ağırlığı, mürettebatın ve eşyalarının ağırlığı.
Aframax: İngilizce'deki Average Freight Rate Assessment teriminden türetilmiştir. 80-120 bin DWT arasındaki gemiler bu sınıfa girmektedir. Suezmax: Süveyş Kanalından geçebilecek en büyük gemi sınıfıdır. 120-200 bin DWT arasındaki gemiler bu sınıfa girmektedir.
Birçok büyük gemiye genellikle tekne denir. Denizaltı'lar buna en iyi örnektir. Geleneksel olarak tekne denilen diğer büyük gemi türleri ise büyük göl yük gemileri, nehir tekneleri ve feribotlardır.
Ultra Büyük Ham Taşıyıcı (ULCC) ve Çok Büyük Ham Taşıyıcı (VLCC) gemilerinden kısmen daha küçük olan tanker 70,000 ila 100,000 metrik ton arası değişen yük taşıma kapasitesine sahiptir. Aframax gemilerinin ortalama yük taşıma kapasitesi yaklaşık 750,000 varildir.
Tahıl sevkiyatı kapsamında 7 Ağustos'ta 6 bin ton ayçiçeği yağı taşıyan "Mustafa Necati" adlı gemi İtalya'ya gitmek üzere, 45 bin ton ayçiçeği küspesi taşıyan "Star Helena" isimli gemi Çin'e gitmek üzere, 66 bin ton mısır taşıyan "Glory" isimli gemi ise İstanbul'a gitmek üzere Çornomorsk Limanı'ndan hareket etti.
Gemideki her Yük Kaldırma ünitesinin üzerinde: SWL Safety Working Load Ton/Kg olarak yazılmalıdır.
TCG Anadolu (L-400), Türk Deniz Kuvvetleri envanterinde bulunan LHD sınıfı (havuzlu helikopter gemisi) savaş gemisi.
Bu araçlardan en çok kullanılanları GPS'lerdir. GPS Temel olarak, bir vericinin uyduya gönderdiği noktasal koordinatlar vasıtasıyla, gittiği yönü gösteren bir cihazlardır. Biz denizciler, GPS'i genel olarak; Deniz Haritalarında 1 mil, haritanın kenarında ölçü olarak verilen 1 dakikaya (1') eşittir.
Libre, kilogramın yüzde kırk beşine denk gelen bir kütle birimidir. Yani bir kütle 100 libre olarak veya 45 kg olarak ifade edilebilir.
DEPLASMAN (Displacement – Δ) : Herhangi bir konumda, bir geminin içindekilerle birlikte sahip olduğu gerçek ağırlıktır.
Su çekimi ya da draft geminin tabanı ile su seviyesi arasında kalan mesafedir. Diğer bir tanımla deniz aracının su altında kalan veya batma mesafesidir.
Başçarkçı, gemide bulunan mühendisler arsındaki en yetkili kişidir. Gemide makine bakımı ve denetimi işleriyle uğraşır.
Trim denizcilikte teknenin kıç ve baş taraflar arasındaki farka verilen isimdir. Yani bu terim baş-kıç eksenindeki dengeyi ifade eder. Teknenin gerekli ağırlık dağılımının yapılmaması sebebiyle yan yatması durumuna verilen isim ise meyil olmaktadır.
B Kategorisinde bulunan gemiler; Yakın sefer yapan gemiler, C Kategorisinde bulunan gemiler; Kabotaj seferi yapan ve 250 net tonajın üzeri olan gemiler şeklinde değerlendirilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri