Spesifik olarak, Windows platformunda 2B ve 3B vektör grafikleri oluşturma, video oluşturma ve ses çalma ile ilgili görevleri yerine getirmek için tasarlanmış bir uygulama programlama arabirimleri veya API'ler topluluğudur.
DirectX, Microsoft'un video oyunları başta olmak üzere çoklu ortam yazılımlarını rahat, hızlı ve uyumlu şekilde hazırlayabilmek için yarattığı bir uygulama programlama arayüzüdür (API). Şu andaki en güncel resmî sürüm DirectX 12'dir.
DirectX 12, oyun geliştiricilerine daha fazla kontrol ve esneklik sağlar. Bu, oyunların daha iyi optimize edilmesini ve daha iyi performans göstermesini mümkün kılar. Ayrıca, DirectX 12'nin çoklu işlemci desteği sayesinde, daha iyi çoklu çekirdek işlemci kullanımı ve daha hızlı grafik işleme elde edilir.
DirectX 12 farklı komut listeleri ve çoklu iş parçacık imkanı olan yeni bir modele sahip. Model, tüm bu yükü farklı kaynaklara gereksinim duyan küçük parçalara bölerek eşzamanlı yürütmeyi sağlıyor. Böylece çok daha hızlı ve verimli sonuç alınabiliyor.
DX12, kaynakları ve durumu uygulamanın direkt olarak yönetmesine ve gerekli senkronizasyonu yapmasına izin veriyor. Bunun sonucu olarak gelişmiş uygulamaların geliştiricileri, GPU'yu etkili bir biçimde kontrol edebiliyor, oyunun davranışıyla ilgili bilgilerinden faydalanabiliyorlar."
İlgili 34 soru bulundu
Görüntü kalitesi monitöre ve ekran kartına bağlıdır. Ekran kartınız iyi değilse monitörünüz ne kadar iyi olursa olsun kaliteli bir görüntü elde edemezsiniz. Ekran kartı yazı, resim, film, grafik gibi şekillerin oluşmasında monitör ve işlemci arasındaki bağlantıyı sağlar.
DirectX 12, DirectX'in son sürümüdür. Bu uygulama aslında sürücü verimliliğini artırma ve geliştiricilere daha çok kontrol sağlamayı amaçlayan oldukça önemli bir API güncellemesidir. Ayrıntılı bilgi için aşağıdaki bağlantıyı inceleyebilirsiniz.
DirectX, işletim sisteminin en önemli bileşenlerinden biridir zira bu bileşen olmadan oyunların Windows'taki donanıma erişmesi mümkün değildir. Tek bir ekran kartının olduğu Xbox One gibi bir konsolun aksine, Windows size donanım yapılandırmaları söz konusu olduğunda çok sayıda seçenek sunar.
DirectX 11.3 ve 12, bu Windows sürümlerinde bulunmaktadır.
DirectX 12 ise Windows 10'un piyasaya çıkışıyla beraber 2015 yılının Temmuz ayında geliştiricilerin kullanımına sunulan DirectX sürümü oldu.
(PC) Varsayılan seçenek: DirectX 11 → DirectX 11 Geliştirilmiş
DirectX, Windows ortamında uygulama geliştirenlerin kullanabileceği bir programlama arayüzü. Bu arayüz, örneğin oyun geliştiren bir programcının ekran kartı, ses kartı, joystick, ağ bağlantısı gibi kaynaklara kolayca erişimi için bir standart sağlıyor.
Adım #1: Klavyenizeki Windows tuşuna basın ve arama çubuğuna 'dxdiag' yazın. Adım #2: Karşınıza çıkan arama sonucuna tıklayarak 'DirectX Tanı Aracı' ekranını açın. Adım #3: DirectX Sürümü kısmından güncel DirectX sürümünüzü kontrol edin. Adım #4: Windows Update ekranına giderek güncelleştirmelerinizi denetleyin.
bu nedir: tümleşik çoklu kullanım desteği sayesinde, directx 11 windows 7 üzerinde çalışan oyunların, iş yüklerini birden fazla işlemci çekirdeği ile grafik işlemciler arasından paylaştırmasını sağlar ve dengeli bir işlemci ve grafik işlemci platformunun sunduğu bilgi işlem gücünden yararlanır.
“Direct3D 11 Error” Değerlendirmesi
Çalışma zamanı hatası (hata) olarak bilinen en yaygın “Dosya Erişilemez” koşuludur. Programcılar, Direct3D'in hatasız olabildiğince yakın olduğundan emin olmak için hata ayıklama farklı düzeylerde çalışır.
OpenGL (İngilizce: Open Graphics Library, Türkçe: Açık Grafik Kütüphanesi), gelişmiş donanım desteğini kullanarak hem iki hem de üç boyutlu grafikleri ekrana çizmek için kullanılan ücretsiz bir grafik uygulama geliştirme arabirimidir.
OpenGL, hızlı ve basit bir şekilde hem iki boyutlu hem de üç boyutlu grafikler yapmaya olanak tanıyan, ücretsiz bir grafik uygulama geliştirme arabirimidir. Open Graphics Library yani Türkçe anlamıyla açık grafik kütüphanesi anlamına gelmektedir.
Arama çubuğuna Çalıştır yaz ve Enter'a bas. Açılır pencereye dxdiag yaz ve Enter'a bas. DirectX Tanı Aracı yüklenir.
En az 64GB boş disk alanı (SSD Önerilir) En az 1366x768p çözünürlüklü 9” inç ekran. UEFI, Güvenli Önyükleme ve TPM 2.0 Destekli anakart. DirectX 12 uyumlu grafik kartı
Hayır, Windows 10 ve sonrası destekler.
Yok, Windows 10'da var.
Bazı durumlarda ihtiyaç duyduğunuz FPS değerini alamayabilirsiniz. Yeni nesil oyunlar, yüksek kalitede grafikler içerir. Bu durum da ekran kartının kapasitesini zorlayabilir. Ekran kartı, RAM ve işlemcide değişiklik yaparak FPS değerini yükseltebilirsiniz.
Aynı zamanda, bilgisayarınızı film izleme ve internette dolaşma gibi işlerde kullanacaksanız 4 GB ekran kartları büyük bir çoğunlukla ihtiyacınızı karşılayabilir. Bilgisayarınızın yüksek performans göstermesi için bu ekran kartları yeterli desteği sağlayarak ihtiyaçlarınızı karşılayabilir.
Eğer en yeni oyunları sorunsuz oynamak istiyorsanız, en az 2 GB bellekli ekran kartlarına yönelmelisiniz. Hedefiniz, oyunlardaki tüm detayları görüntülerken, oyunu 4K'ya varan yüksek çözünürlüklerde oynamaksa üst uç segmentteki 8 GB ve daha yüksek belleğe sahip kartları seçebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri