Staj e devlette görünür mü? E-Devlet kapısına giriş yapıp hizmet dökümünü açtığımızda (daha önce sigortalı bir işte çalışmadıysanız) boş bir sayfa görünür. Fakat Tüm SGK Hizmet Dökümü ifadesine işaret koyduğumuz zaman staj çalışmalarımızı da görüntüleyip çıktı alabiliriz.
E-devlet şifreniz ile https://www.turkiye.gov.tr/ portalından aşağıdaki açıklamaları takip ederek sgk belgenizin dökümünü alabilirsiniz.
Uygulamaya erişim sağladığınızda ilk sigorta girişinizden itibaren ödenen primleri detaylı olarak görebilirsiniz. Staj sigortanız ile ilgili bilgiler hizmet dökümünde görünür. E-devlet'e giriş yapmak için şifre edinmeniz gerekir. Hâlihazırda bir şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden edinebilirsiniz.
E-devlet üzerinden giriş yapıp BAŞVURULARIM sekmesini tıklayarak staj başvuru sonucunu görebilirsiniz.
1- E-Devlet Sayfasından arama satırına “4A İşe Giriş Çıkış Bildirgesi” yazarak aşağıdaki bağlantıya ulaşınız. 2- Açılan sayfadan “Belge Oluştur” butonuna basarak, doğrulama kodlu belgenin çıktısını alıp staj yapacağınız işyerine verebilirsiniz.
İlgili 44 soru bulundu
Not: Staj yapacak öğrenciler SGK İşe Giriş Bildirgelerini www.turkiye.gov.tr (e-devlet) adresinden, "4A işe Giriş-Çıkış Bildirgesi" kısmından belgelerini alabilirler.
Staj yapacak öğrencilerimiz; SGK İşe Giriş Bildirgelerini www.turkiye.gov.tr(e-devlet) adresinden staja başladıkları gün temin edebilirler. (Meslek Yüksekokulumuzdan ayrıca bir evrak gönderilmeyecektir.)
E-Devlet kapısına giriş yapıp hizmet dökümünü açtığımızda (daha önce sigortalı bir işte çalışmadıysanız) boş bir sayfa görünür. Fakat Tüm SGK Hizmet Dökümü ifadesine işaret koyduğumuz zaman staj çalışmalarımızı da görüntüleyip çıktı alabiliriz.
Staj yapan öğrencilerin sigortaları okumakta oldukları okul tarafından yapılmaktadır. Okulların kişilerden istedikleri belgeler ile birlikte başvurmaları durumunda okullar stajyerlerin staj süresini göz önüne alarak sigorta başlangıç ve bitiş tarihlerini belirterek sigortalarını başlatır.
Oluyor. Staj sigortası, staj eğitimine başlayacak olan öğrencilerin, stajlarını gerçekleştirirken çalıştıkları işyerlerinde yaşayabilecekleri iş kazalarını ve meslek hastalıklarını kapsar. Bu yüzden de staj sigortasında kişilere prim ödemesi yapılmaz. Yani, staj sigortası emeklilikte geçerli değildir.
Yasalarımızda ne 1999 öncesi ne de sonrası stajın sigorta girişi kapsamında sayıldığı bir dönem bulunmuyor. KİMLER EYT KAPSAMINA GİRER? Sigorta başlangıcı 8 Eylül 1999 ve öncesine dayanan çalışanların tümü EYT düzenlemesinden yararlanabilecek. Ancak staj sigortası bu kapsamda değerlendirilmeyecek.
STAJ SÜRESİ EYT'YE DAHİL Mİ? Birçok kişi EYT düzenlemesinde stajda geçen sürelerin emeklilikte sayılıp sayılmayacağını bekliyordu. Ancak düzenleme staj mağdurlarını kapsamıyor. Yani, EYT düzenlemesi staj ve çıraklık sigortasını kapsamıyor.
Stajyerlerin sigortalı işe giriş bildirgesinde "07-Çırak" veya "19-Stajyer" kodları kullanılmaktadır.
Stajyer maaşı ne zaman yatar? İşletmeler, öğrencilerin ücretlerini her ayın 10'uncu gününe kadar öğrencilerin banka hesabına yatırır. Devlet katkısı ise her ayın 25'ine kadar ilgili işletmenin okul müdürlüklerine bildirdiği hesaba aktarılır.
Staj ve çıraklık mağduriyeti yaşayan kişi sayısının 1.5 milyon olduğunu belirten Av. Ece Kaya şu ifadeleri kullandı: “Çıraklık ve staj mağduriyeti yaşayan kişi sayımız ilk etapta 240 bin kişi, Türkiye genelinde bu durumdan etkilenen kişi sayımız ise 1,5 milyon kişi.
Staj Bilgisi CV'nizin Neresine Yazılmalıdır? Stajlarınızı CV'nizin çalışma bilgilerinizi girdiğiniz alana yazmalısınız. Kronolojik bir CV hazırlıyor iseniz, yaptığınız her stajı, en son konum en üstte olacak şekilde CV'nize eklemelisiniz.
Daha önce sigorta işe giriş bildirgesini düzenlerken kişilerin “Öğrenim Durumu” bilgisini paylaşmak zorunlu alan değilken artık zorunlu alan olmuştur. Sigorta girişini yaparken “Öğrenim Durumu” bilgisini seçmeyi unutmayınız.
E-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numaranızı girerek kimlik bilgilerinizi doğrulayın. Sitede “4A hizmet dökümü” alanına tıklayın. Daha sonra ise kolay bir şekilde 4A hizmet dökümünüzü alabilirsiniz.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 41.maddesinde Sigortalıların borçlanabileceği süreler belirlenmiş olup, maddenin (e) fıkrasında “Sigortalı olmaksızın Avukatlık Stajını yapanların normal staj süreleri” nin borçlanılabileceği hüküm altına alınmıştır.
SGK ve İŞKUR Meslek Kodları 2022
Yukarıdaki liste 9901.01 ön lisans, 9901.02 stajyer öğrenciye kadar meslek gruplarını gösterir.
Devamsızlık yapılan günlerin telafisi hemen staj bitiminde, stajın son gününü takiben (ara verilmeden) aynı kurumda yapılır. Yaz stajı 20 iş günü olarak tamamlanmak zorundadır. Raporsuz devamsızlık yapan öğrencilerin stajı geçersiz sayılır ve staj tekrarı yaparlar.
Bahsedilen personelin sigorta yükümlülüğü eğitim kurumuna aittir, işveren yalnızca belirlenen tutar oranında maaş öder. Eğitim programları dışında iş öğrenmek isteyen kişiler, şirketlerin stajyer ilanlarına başvuru yapabilir.
Staj başvurusunda bulunacak üniversite (fakülte ve yüksekokul) öğrencilerinin kayıtlarını 31.03.2022 tarihine kadar kariyerkapisi. cbiko.gov.tr adresi üzerinden yapmaları gerekmektedir.
Nüfus Cüzdan Fotokopisi ile Kendi sigortası olanlar (çalışmakta olanlar) İl Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğünden sigortalı olduklarına dair belgeyi ekleyerek Öğrenci İşleri Birimine başvurur. ( https://uyg.sgk.gov.tr/) adresine kullanıcı adı ve şifresi ile sisteme giriş yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri