E-haciz kaldırma için de borcun ödenmesi veya yapılandırılması gerekir. Borç ödendikten veya yapılandırma yapıldıktan sonra ilgili kuruma dilekçe yazılarak e-haciz kaldırma talebinde bulunulur. Bu talep üzerine ilgili kurumdan “Borcu yoktur.” belgesi alınarak bankaya teslim edilir ve hesaplardaki bloke kaldırılır.
e-Devlet Kapısı'nda kayıtlı ve doğrulanmış e-posta adresiniz varsa, bu e-posta adresine gönderilecek olan doğrulama kodunu girerek SIM blokesini kaldırabilirsiniz. Bu işlem için e-Devlet Kapısı'na şifrenizle veya internet bankacılığı üzerinden giriş yaptıktan sonra “Kurtarma e-Postası ile Kaldır” düğmesine tıklayınız.
Evet, e-Devlet üzerinden gerçekleştireceğiniz sorgulama ile adınıza haciz olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
İlk yol olan borçlunun borcunu ödeyip icra dosyasını kapatmasıdır. Bunlar dışında icra takibinde bir yanlışlık olduysa itiraz dilekçesi ile icra müdürlüğüne başvurarak da banka hesabındaki haciz kaldırılabilir. Bunun dışında anlaşma sağlanarak da haciz kaldırma işlemi yapılabilir.
Eğer hesap blokesi, banka borcu yüzünden yapıldıysa ve borcun tamamı ödendiyse banka kendiliğinden hesaptaki blokeyi kaldırır. Ancak bloke MASAK tarafından konulursa 7 iş günü içerisinde bloke kaldırılır. Bu süre uygulamada 15 ila 60 gün arasında geçmektedir.
İlgili 27 soru bulundu
Hesap blokesi, kredi kartı ya da kredi gibi borçlar nedeniyle yapılmışsa, ödeme işlemi gerçekleştiğinde otomatik olarak banka tarafından kaldırılır. Bu tür durumlar için herhangi bir resmî işleme gerek yoktur. Ödeme tamamlandıktan sonra banka yetkilileriyle iletişime geçilerek hesap blokesi kaldırılabilir.
Blokeli tutarı hesabınıza ait olan bankanın müşteri hizmetlerini arayarak kaldırabilirsiniz. Ancak bloke kaldırma işleminin yapılmasına engel olan durumlarda blokeyi kaldırmak için banka şubesine gitmeniz gerekir. Şubeye gittiğiniz zaman yapılan inceleme sonrasına blokeyi kaldırmak mümkündür.
E-haciz kaldırma için de borcun ödenmesi veya yapılandırılması gerekir. Borç ödendikten veya yapılandırma yapıldıktan sonra ilgili kuruma dilekçe yazılarak e-haciz kaldırma talebinde bulunulur. Bu talep üzerine ilgili kurumdan “Borcu yoktur.” belgesi alınarak bankaya teslim edilir ve hesaplardaki bloke kaldırılır.
Haciz işlemi, borçlunun borcunu tamamen ödemesi veya mahkeme kararıyla kaldırılabilir. Haciz işleminin kaldırılması için alacaklının talebi üzerine mahkeme kararı gereklidir. Borçlunun alacağını tamamen ödemesi durumunda, alacaklı veya icra dairesi bu durumu mahkemeye bildirerek haczi kaldırabilir.
Bu ablukayı kaldırmak isteyenler önce kendilerine borçlu olan yerlere tüm borçlarını ödeyerek borçlarını ödemeliler. Daha sonra vergi dairesinden veya müşterisi oldukları bankadan blokenin kaldırılmasını talep edebilirler.
e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
E-haczin uygulanabilmesi için borçluya vergi dairesi aracılığıyla 6183 sayılı kanunun 55. maddesine göre uygun ödeme emri tebliğ edilir. Sonrasında ise yasal süreç başlar. Tebliğ edilmeden, habersiz e-haciz uygulaması yapılamaz. Tebligat gönderildikten sonraki 15 gün içinde ödeme yapılırsa e-haciz işlemi sona erer.
İcra hukuku kapsamında borçlunun maaş hesabının haczedilmek istenmesi durumu buna bir istisna getirmektedir. Maaş hesabına haciz konulması, borçlunun geçimini sağlama imkanını elinden aldığı için, bu hesaba haciz uygulanamaz.
Vatandaşların borçları ne kadarsa bloke işlemlerinde banka hesaplarından o kadar para geri alınır. Bloke işlemlerini kaldırmak isteyenlerin bütün borçlarını ödeyip borçlarını ödediklerine dair belgeyi bankaya veya vergi dairesine götürerek bloke iptal işlemleri için başvuruda bulunmaları gerekir.
Blokeli hesaba para gelmesi durumunda, genellikle bu miktarın çekilmesi veya kullanılması mümkün olmaz. Bloke, hukuki veya finansal nedenlerle uygulanır ve bu durumda hesaptaki paraya erişim kısıtlanır. Borçlar veya yasal süreçler sona ermeden önce bloke kaldırılmayabilir.
E-Devlet Kapısı'nda, "Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama" hizmeti ile hangi bankalarda mevduat ve katılım fonu hesabının bulunduğu bilgisi sorgulanabilecek.
MASAK tarafından hesaba koyulan blokenin ne zaman kalkacağına ilişkin kanun ve diğer mevzuatlarca düzenlenen süre 7 işgünüdür.
Dosyanın arşive kaldırılması, uygulamada icra dosyasının düşmesi olarak adlandırılmaktadır. İcra ve İflas Kanunu'na göre ödeme emrinin borçlu tarafa tebliğinden itibaren 1 yıl boyunca alacaklı haciz talebi gibi takip işlemlerini gerçekleştirmezse icra dosyası düşecektir.
İcra dosyasının kapanması için borcun tamamının ödenmesi gerekmektedir. Borcunuzun ödendiğine dair belgeyi alarak icra dosyasının kapatılması için icra dairesi tarafına başvuruda bulunabilirsiniz. Başvurunuz sonrasında icra dairesi tarafından, borcun tamamının ödendiğine dair inceleme yapılacaktır.
Bu maddede yer alan açık hükme göre haciz isteme hakkı ödeme emrinin tebliği tarihinden itibaren bir senedir. Bu süre içerisinde talep yapılmazsa dosya işlemden kaldırılır.
Banka e haciz kaldırma dilekçesi neticesinde haczi kaldırmazsa vergi dairesine müracaat etmek gerekir.
Bunlardan birincisi kişinin özel borcundan dolayı hakkında icra takibi yapılması ve bankaya haciz ihbarnamesi gönderilmesidir. Bu durumda kişinin banka hesabı, borç miktarından bağımsız olarak blokelenmiş olacaktır. Ayrıca ihtiyati haciz yoluyla da banka hesabına bloke konulabilmektedir.
Bloke hesap işlemleri geleneksel bankacılık kanallarında belgeleriniz bankaya ulaştıktan birkaç hafta içinde tamamlanıyor.
A.
Başvuru sahipleri, bloke hesap hizmeti veren herhangi bir bankada bir hesap açtırabilirler.
Güvenlik ayarlarınızdan işlem limiti, işlem kısıtı, erişim zamanı ve erişim tanımlama (ip, isp, yurtiçi, yurtdışı) bazlı sınırlama ve kısıtlama yapabilirsiniz. Erişim engelini kaldırmak istediğinizde yeniden 0850 220 00 00 Müşteri Hizmetlerimizi aramanız yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri