Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
15 koruma faktörlü bir güneş kreminin UVB ışınlarının %93'ünü, 30 koruma faktörlünün %97'sini, 50 koruma faktörlünün ise %98'ini önlediğini görürüz. Bu da aslında başka bir ifadeyle 15 koruma faktörlü bir ürünün 100 fotondan 7'sinin, 30 koruma faktörlü bir ürünün ise 3'ünün geçmesine izin verdiği anlamına gelir.
Yüksek faktörlü güneş kremleri daha fazla UVB koruması sağlar ve cildinizi yanmaktan korur. Ancak bazı araştırmalar çok yüksek faktörlerin cilt kanseri riskini azaltmak konusunda daha etkili olmadığını gösteriyor. Dolayısıyla uzmanlar genellikle 30-50 faktör arasında olan güneş kremlerini öneriyor.
50 faktör güneş kremi kullanmak cildi güneşin zararlı ışınlarından korumak için oldukça önemlidir. Ancak bazı kişilerde cilt hassasiyetine neden olabilir. Bu nedenle herhangi bir yan etki göstermeden önce küçük bir alanda denemeniz önerilir.
Gerçekte 30 faktörün güneşten koruyucu özelliği yüzde 95 ise 50 faktörün koruyuculuğu yüzde 97'dir. Yani tamamen koruyan bir güneş kremi yoktur. Onun için fiziksel koruyucular önemli."
İlgili 31 soru bulundu
Eğer güneş kremi, günlük olarak kullanılacaksa bunun için SPF 15 ila 30 arası koruma faktörü yeterli olabiliyor. Fakat tüm cildin uzun süre boyunca güneş ışınlarıyla temas halinde olacağı plaj vb. alanlar için tercih edilen güneş kreminin SPF 30 ila 50 arasında bir değerde olması gerekiyor.
Aynı zamanda 30 SPF değerlerinin yaklaşık %95 e kadar koruma sağlarken, 50 SPF değerinin yaklaşık %97 oranında koruma sağladığı bilinmektedir. Tüm bu özelliklere bakıldığında, 30 SPF ve 50 SPF arasında önemli bir fark bulunmadığı görülmektedir.
Yüksek faktör değerine sahip ürünleri arasında Factor100 SPF 50 100 ml güneş koruyucu krem bulunur.
Güneş kremi faktörleri arasında yer alan SPF, cildi güneşin zararlı UV ışınlarından korumak için etkili bir ölçüt. SPF değeri, cildin güneşe karşı koruma süresini belirtir. Örneğin factor 100 güneş kremi yüksek bir koruma oranına sahiptir ve cildi güçlü UVB ışınlarından korur.
İçeriğinde bulunan Tip 1 ve Tip 3 Kolajen sayesinde cildin kolajen ihtiyacına destek olarak cildi kolajen kaybına karşı korumaya ve güneşe bağlı kırışıklık oluşumunu yavaşlatmaya yardımcı olur. Foto yaşlanma belirtilerini(kırışıklıklar, ince çizgiler ve koyu lekeler) önlemeye destek olur.
Güneş kremlerinin özellikleri hem UVA hem de UVB filtreleri içermeli, deriden iyi emilmeli, deriyi nemlendirmeli, suya, terlemeye ve sürtünmeye karşı dayanıklı olmalı, etki süresi uzun olmalı, kolay sürülebilmeli, zararlı maddeler içermemeli, tahriş etmemeli, alerjen olmamalıdır.
Normalde güneşte 10 dakika kaldıktan sonra kızarmaya başlıyorsanız, SPF15 değerinde bir güneş kremi bu süreyi sizin için 15 kat uzatır ve 150 dakika boyunca (10x15=150) kızarmadan durabilirsiniz. Bu hesaba göre 50 faktörlü bir güneş koruyucu da 500 dakikaya kadar koruma sağlayabilir.
Yani çok yüksek koruması olan güneş kremleri UVA'dan çok UVB ışınlarından cildi korurlar. Uzmanlar genellikle SPF15, SPF 30 ve SPF 50 güneş kreminin yeterli olduğunu söylüyorlar.
SPF 30 zaten etkili bir koruma sağlar, ancak daha uzun süre güneşe maruz kalacaksanız veya cilt tipiniz daha hassassa, SPF 50 kullanmak daha iyi olabilir.
Yüz için genellikle 30 SPF kullanmak yeterlidir ancak cilt hassasiyeti yüksek olan kişiler için daha yüksek bir SPF kullanmak daha uygun olabilir.
30 SPF ultraviyole ışınlarını %97 oranında engeller. 50 SPF ultraviyole ışınlarını %98 oranında engeller. 100 SPF ultraviyole ışınlarını %99 oranında engeller.
3- Esmer tenliyseniz SPF 15 ideal bir koruma faktörü olabilir. Güneşte yandıktan sonra koruma faktör oranını kademeli olarak azaltabilirsiniz. 4- Kumral tenliyseniz SPF 30 koruma faktörlü güneş kremleriyle güneşe çıkabilir, daha sonra faktör sayısını düşürebilirsiniz.
Beyaz tene sahip kişilerin, 45-50 SPF özelliği bulunan yüksek koruma sağlayan güneş kremi kullanmaları gerekmektedir.
Evet, 50 faktör güneş kremi bronzlaşmanıza yardımcı olabilir. Hem bronzlaşmanıza yardımcı olurken hem de güneşten gelen zararlı ışınlardan cildinizi korumayı destekler. 50 faktör dışında 30 faktör koruyuculu güneş kremi ile de bronzlaşmanız mümkün olabilir.
EGŞ Factor 120 (120 Spf+) Protectıon Sun Cream(Koruyucu Güneş Kremi) 100 ml İncecik formülü sayesinde ciltte çok kolay dağılan bu güneş kremi, makyaj altında kullanmak için de son derece elverişli.
Güneş koruyucu krem güneşe çıkmadan en az 15 dakika kadar önce cilde sürülmelidir. Eğer sonrasında hep güneşli ortamda bulunulacaksa 2 saatte bir, eğer kapalı ortamda bulunulacaksa 4 saatte bir tekrarlanmalıdır. Terleme, yüzme söz konusu ise saat beklenmeden cilt kurulandıktan sonra yenilenmelidir.
Eğer %100'e yakın bir koruma istiyorsanız 30 faktör ve üstü kremleri tercih etmelisiniz. Bu derecelendirme şu şekilde açıklanabilir; teninizin güneş altında normalde 5 dakikadaki etkilenim düzeyi, 30 SPF koruma faktörlü bir kremle güneş altında 150 dakikaki etkilenim düzeyine eşit olmaktadır.
Güneş koruma faktörü değerleri arttıkça güneş ışınlarından korunma da artıyor. Çok hassas cilde sahip kişilerin ve çocukların güneşe ilk çıkılan günlerde 50 ve üzeri güneş koruma faktörü olan ürünleri tercih etmesi gerekiyor. İlerleyen günlerde de 30 veya 50 faktörlü koruma ürünlerin kullanılması tavsiye ediliyor.
Kış aylarında güneş ışınları yazdaki kadar dik konumda gelmese de kullanılmaya devam edilmelidir. Kışın kullanılan güneş kremleri, yazları tercih edilenler gibi çok faktörü olmasa da 30 faktörlü halinde kullanılması çok önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri