e-Fatura, müşterinize direkt olarak kendi kullandıkları sistem üzerinden giderken e-arşiv fatura e-postanın ekinde PDF olarak gönderilir. Müşteriniz dilerse kendisine iletilen e-arşiv faturanın beyaz A4 kağıt üzerine çıktısını alarak muhasebesel işlemleri için kullanabilir.
e-Fatura başvuru sorgulama işlemi, "ebelge.gib.gov.tr" adresi üzerinden gerçekleştirilebilir. Bu web sitesine vergi kimlik numaranız veya TC kimlik numaranız (TCKN) ile giriş yaparak e-fatura sorgulama yapabilirsiniz.
E-fatura başvurusu, efatura.gov.tr adresi üzerinden yapılır. Mükellef firma, kendisine gönderilen linkteki alanlara gerekli bilgileri doldurur. Bilgiler doldurulduktan sonra, özel entegratör tarafından bilgiler kontrol edilir. Eğer bir sorun yoksa, özel entegratör mükellef firmaya aktivasyon linki gönderir.
Elektronik faturaları görüntüleyebilmek için kullanılan bir diğer yöntem ise efatura.gov.tr adresi. Bu adres, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından geliştirilmiş ve kullanıma sunulmuş bir adrestir. Kullanıcılar bu adrese girdikten sonra, fatura görüntüleme kısmından elektronik faturalarını görüntüleyebilirler.
E-fatura, karşı tarafa mail yoluyla KEP adresi üzerinden değil de standart bir mail adresine mail göndermek suretiyle gönderilmiş olabilir. Burada bir usule aykırılık söz konusu değildir. Zira fatura TTK 18/3 hükmündeki belgelerden değildir bu nedenle oradaki düzenlemelere tabii de değildir.
İlgili 30 soru bulundu
Bir kullanıcının (gönderici veya alıcının) e-fatura uygulamasına kayıtlı olup olmadığının sistemde yayımlanan listelerden kontrol edilebileceği, sistemde kayıtlı olmayanların e-fatura düzenleyemeyeceği ve alamayacağı tabiidir.
e-Fatura kapsamı dışındaki firmalara ve son kullanıcılara düzenlenir. e-Fatura uygulaması kapsamında olan kullanıcılara düzenlenir. GİB'e takip eden gün saat 24.00 e kadar hazırlanacak bir rapor ile bilgi verilir. Faturalar alıcısına GİB üzerinden iletildiği için ayrıca bir raporlama yapılmaz.
http://www.efatura.gov.tr/anasayfa.htmladresinden E-Fatura Görüntüleme programı indirilir. Bilgisayara inen “EFaturaGoruntuleyici.jnlp” dosyasına tıklanarak E-Fatura görüntüleme programı açılır.
Bu durumda yapmanız gereken e-fatura mükellef sorgulama işlemi oldukça kolay ve hızlı olmaktadır. e-Fatura size ulaştığında, efatura.gov.tr adresine giriş yaparak, faturayı gönderen mükellefin kayıtlı e-fatura mükellefleri arasında olup, olmadığını anlamak için sorgulama işlemini dakikalar içinde yapabilirsiniz.
Başlık Menüsünden “Transfer” / “e-Arşiv Fatura Transferi” menüsünü açınız. E-Arşiv GİB İndir Butonunu kullanarak; firmanın https://earsivportal.efatura.gov.tr/ sayfasından kestiği SATIŞ FATURALARI ya da firmaya gelen ALIŞ FATURALARINI indirebilir ve otomatik muhasebeleştirebilirsiniz.
E-Fatura; faturalarınızı elektronik ortamda düzenleyebilme, iletebilme ve saklayabilme imkanı sunan sistemdir. E-Arşiv Fatura ise, e Fatura sistemine kayıtlı olmayan kişi ve kuruluşlara düzenlenen e-Faturalardır. E-Arşiv sistemi aracılığıyla düzenlenir, gönderilir ve saklanır.
Mükellefler, e-Arşiv Uygulaması kapsamında elektronik belge biçiminde oluşturdukları faturayı bu Tebliğin 7.1 ve 7.2 bölümünde belirtilen istisna haricinde alıcısına kâğıt ortamında teslim ederler. e-Arşiv Uygulaması kapsamında düzenlenen faturanın kâğıt ortamında teslim edilmesi esastır.
Bu sisteme İnternet Vergi Dairesi sistemine giriş için kullanılan bilgilerle giriş yapılabilir. Arşiv Portal sekmesinden 'Belge İşlemleri' seçilir ve 'Fatura Oluştur' butonuna tıklanır, gerekli alanlar doldurulur. Oluştur butonuna tıklanır, fatura taslaklara kaydedilir.
Düzenlediğiniz e-arşiv faturanın takibini yaparak elektronik ortama aktarılan belgenizi görüntülemek istediğinizde bunu e-Arşiv Fatura Görüntüleme Programı sayesinde gerçekleştirebilirsiniz.
Eğer siz de e-fatura mükellefiyseniz takip eden sene içerisinde e-faturaya geçişinizi tamamlamanız gerekmektedir. GİB Portal, GİB ile Entegrasyon ya da Özel Entegratör seçeneklerini kullanarak başvurunuzu yapabilirsiniz. İkinci tür e-fatura kullanıcısına gelince bunlar 'gönüllü' olarak e-fatura kullanan kesimdir.
E-Fatura dijital ortamda oluşturulup alıcıya gönderilirken E-Arşiv Fatura hem online hem de kâğıda baskı olarak müşteriye gönderilebilir. Bununla birlikte müşteri kâğıda basılı fatura talebinde bulunursa E-Arşiv kullanıcıları faturanın çıktısını alıp üzerine kaşe ya da imza eklemeden müşteriye gönderebilir.
e-Fatura sistemine geçiş yapan firmalar sisteme kayıtlı olan diğer firmalara satış faturası olarak e-fatura göndermelidir. e-Faturaya kayıtlı firmalara kağıt fatura kesilmesi durumunda bu faturalar geçersiz sayılır. Sisteme kayıtlı olmayan firmalara ise kağıt fatura ya da e-arşiv fatura düzenleyerek gönderebilirler.
Fatura Bazında Listeleme ekranında ya da Arşiv bölümünde faturanızı açtıktan sonra "Yazdır" butonuna basarak faturalarınızı yazdırabilirsiniz. - GİB Portal yöntemini kullanıyorsanız portalde yazdırabilirsiniz.
1- E-Fatura kök dizini içersinde bulunan GİB Gönderilen Faturalar açılır. 2- Açılan Listeleme ekranı üzerinde sağ tarafta bulunan "Disket" butonu ile faturalar kaydedilebilir. GİB Gönderilen Faturalar listeleme ekranı üzerinden birden fazla faturanın PDF formatında bilgisayarınıza kaydedilmesi sağlanır.
Faturanın alıcısı e-fatura/e-arşiv fatura kullanıcısı olsun veya olmasın bu şekilde kesilen e-arşiv faturalar alıcısına e-mail, posta yoluyla iletilir. Bu durumda gelen e-arşiv faturalar e-fatura sistemine/portalına düşmez.
Ticari e-Fatura kendi özelliği gereği kesilip alıcıya iletildikten sonraalıcının onayı beklenir. Alıcı fatura için 8 gün içerisinde onay ya da retvermezse ticari e-Fatura otomatik olarak onaylanır.
Uygulama kapsamında firma kayıtlı kullanıcılar listesinde yayınlandıktan sonra 7 gün içerisinde kullanıma başlamak zorundadır. Bu süre zarfında e-Fatura kesilmesini gerektirecek herhangi bir işlemi olmadıysa ve elektronik fatura düzenlenmedi ise herhangi bir sorumluluğunuz bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri