https://onlineislemler.
1) 444 5576 numaralı TÜBİTAK müşteri hizmetleri aranarak bilgi alınabilir. 2) Bilgisayarda kurulu olan Akis Kart İzleme Aracı üzerinden sertifika geçerlilik tarihi öğrenilebilir.
Elektronik imza (e-imza), elektronik ortamda bulunan bir belgeye eklenerek imzalayanın kim olduğunu belirlemeye yarayan veridir. 93/2007 Sayılı Elektronik İmza Yasası'na göre e-imza, ıslak imza ile eşdeğerdedir.
E-devlet üzerinden doğrudan e-imza almak mümkün değildir.
Elektronik imzanızı kaybetmiş iseniz, yeniden elektronik imza başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Kişi eğer 3 defa e-imza şifresini hatalı girerse e-imzası bloke olmaktadır. Bu neden alım yaptığı firmayı arayıp PUK kodunu istemesi gerekmektedir. PUK kodu sayesinde yeni şifre oluşturabilir. Eğer PUK kodunu da 3 defa yanlış girerse aldığı e-imza kullanılamaz hale gelmektedir ve yeniden e-imza alması gerekmektedir.
01.06.2021 tarihi itibarıyla e-İmza başvuruları online ortamda “eimzaonbasvuru.ptt.gov.tr” adresinden ön başvuru yapılarak alınacaktır.
Kimlik Kartına e-İmza Yükleme için ayrıca bir bedel ödenmeden ücretsiz olarak yapılmaktadır.
İlk adım olarak güvenilir bir e-imza sağlayıcısı seçmektir. Daha sonra online başvuru formunu doldurabilir ve gerekli belgeleri e-imza sağlayıcısına gönderebilirsiniz. TÜRKTRUST ile kolayca e-İmza alarak belgelerinizi elektronik ortamda daha hızlı ve güvenli bir şekilde onaylayabilirsiniz.
e-İmza Başvuru İşlemleri
Online olarak ön başvurunuzu gerçekleştirdikten sonra ön başvuru kodunuz ve başvuru belgeleri ile PTT Müdürlüklerimizi ziyaret ederek bireysel e-İmza başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Elektronik imza sertifikaları Türk vatandaşları için 3 yıl, yabancı uyruklular için 1 yıl süre ile geçerlidir. Elektronik imzanızın geçerlilik süresini 5 farklı şekilde öğrenebilirsiniz.
Mobil elektronik imza, mobil bir cihaz kullanılarak oluşturulan elektronik imza olarak tanımlanabilir. Mobil elektronik imzanın, elektronik imzadan tek farkı elektronik imza oluşturma aracı olarak mobil bir cihaz içerisine konulan SIM kartın kullanılmasıdır.
Bireysel elektronik imza başvurunuzu dilerseniz en yakın PTT merkezini ziyaret ederek gerçekleştirebilirsiniz. Bu işlem için öncelikle ön başvurunuzu gerçekleştirmeniz gerekmektedir. PTT üzerinden e-imza ön başvurunuzu gerçekleştirmek için tıklayınız.
Hukuki Yükümlülükler: E-imza, hukuki olarak ıslak imza ile aynı yükümlülüklere sahiptir. Yani, bir belgeyi E-imza ile imzaladığınızda, bu imza hukuki olarak bağlayıcıdır ve bir kanun tarafından korunur. Başvuru ve Alım: E-imza, isteyen herkes tarafından başvurarak alınabilir.
Bireysel e-İmza Başvurusu için Gerekli Evraklar
Başvuru sahibinin üzerinde T.C. kimlik numarası açıkça yazılı nüfus cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi gibi fotoğraflı ve geçerli resmi kimlik belgesinin aslı.
Elektronik imza oluşturma verisine karşılık gelen imza doğrulama verisi (açık anahtar) Sertifikanın geçerlilik süresinin başlangıç ve bitiş tarihleri (Kamu SM sertifikalarının geçerlilik süresi, sertifika üretildiği anda başlar, tam 3 yıl sonra biter.)
Başvuruların online yapılabilmesi sayesinde süreç oldukça kısalmaktadır. Seçtiğiniz elektronik imza sağlayıcısının web sitesinden kullanıcı hesabı açıp 1, 2 ve 3 yıllık e-imza üyeliklerinden birini seçip ücreti yatırdıktan sonra belgeleri panele yükleyerek başvuruyu tamamlayabilirsiniz.
E-imza Kart şifrenizi (Pin) oluşturmak için http://www.kamusm.gov.tr/ adresinden yapabilirsiniz.
Kullanım süresi dolmuş ya da dolacak olan elektronik imzanızın yenilenmesi için öncelikle https://e-imza.metu.edu.tr adresine giriş yaparak YENİLEME başvurusu yapmanız gerekmektedir.
7) PIN bilgisi ekranında sunulan 6 haneli PIN kodu evrakı imzalama anında bize sorulacak olan şifredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri