Sigorta şirketi tarafından yapılan rizikolar üzerinde reasürör denetiminin olmadığı bölüşmeli reasürans anlaşmalarının “kotpar” ve “eksedan” olmak üzere iki değişik uygulaması vardır.
Bölüşmeli reasürans anlaşmaları: Bu tür anlaşmalarda, sigorta primi ve hasarlar belli bir oranda sigorta şirketi ile reasürör arasında paylaşılır. Sonuç olarak sigortacının ve reasürörün devredilen risklerden elde edeceği kâr veya zarar birbirine benzer olacaktır.
Bölüşmeli reasürans eksedan ve kotpar şeklinde uygulanır. Sedan şirketin, konservasyonunu aşan bütün sigorta primlerinden, anlaşma limitine kadar reasürör belirli bir pay almak sedan şirket de devretmek zorundadır.
Reasürans anlaşmaları tiplerine göre; bölüşmeli, kotpar, eksedan, bölüşmeli olmayan, hasar fazlası ve toplam hasar fazlası olmak üzere 6 farklı yapıya sahiptir.
Trete Reasürans: Bu tür, sigorta şirketi ile reasürans şirketi arasında belirli bir dönem için yapılan ve birden fazla poliçeyi veya risk kategorisini kapsayan genel bir anlaşmayı ifade eder.
İlgili 34 soru bulundu
İhtiyarî (fakültatif) reasürans; isteğe bağlı olarak yapılan bir reasürans şeklidir. Sigorta şirketleri genellikle trete reasüransı dışında kalan riskler için ihtiyari reasüransa başvurmaktadır.
Eksedan(Aşkın bedel reasürans anlaşmaları / Surplus): Önceden belirlenmiş bir limiti geçen sorumlulukların sedan tarafından reasüröre devri ve reasürörün de bunları kabul zorunluluğu olan bölüşmeli otomatik reasürans anlaşmasıdır (tretesidir).
Bölüşmeli reasürans anlaşmaları: Bu tür anlaşmalarda, sigorta primi ve hasarlar belli bir oranda sigorta şirketi ile reasürör arasında paylaşılır. Sonuç olarak sigortacının ve reasürörün devredilen risklerden elde edeceği kâr veya zarar birbirine benzer olacaktır.
Reasürans yoluyla devir alınan sorumluluğun kısmen veya tamamen başka bir şirkete devredilmesi işleme retrosesyon denilmektedir.
Sigortacılıkta reasürans işlemleri kapsamında kullanılan terete terimi, teknik olarak reasürör ve sedan şirket (sigorta şirketi) arasındaki risk devir prosedürlerini belirleyen reasürans anlaşmalarına verilen genel isimdir.
PLEN: Genel olarak, sigorta veya reasüre edilmiş riskin, sigorta şirketi ya da reasürör tarafından kabul edilmiş bir bölümünü ifade eder. Büyük ölçekli risklerin sigortasında görülen, riskin sigorta şirketleri arasında dilimler halinde paylaşılması uygulamasıdır.
Birden fazla reasürörün bir reasürans sözleşmesine katılmasına koasürans adı verilir. Bu durumda reasürans şirketleri, sigorta şirketinin bir poliçe ile devraldığı riskin karşılanmasını sağlamak için birlikte hareket eder. Şirketler arasındaki risk üstlenme sürecini yöneten tarafa ise jeran şirket adı verilir.
Sesyon ya da devir, belirli bir ödeme karşılığında sigorta şirketinin ( sedan şirket) üstlendiği risk ve kayıpların sorumluluğunun reasüröre aktarılmasıdır.
Banka sigortacılığı ismiyle de anılan bankasürans, bir sigorta şirketi ile bankanın ortak bir platformda buluşması ve banka müşterileri olan tüketicilere sigorta ürünlerinin pazarlanmasıdır.
Eksik sigorta terimi, belirli risklerin poliçe kapsamına alınmadığı ve bu risklerden kaynaklanan zararın karşılanmayacağı sigorta türünü ifade eder. Düşük prim ödemesi yapmak isteyenlerin sıklıkla başvurduğu, daha az kapsamlı bir sigorta planı seçmelerine yol açabilen bir yöntem olarak kabul edilir.
Eksedan yöntemi, reasürör ve sedan arasında kullanılan sigortalama yöntemlerinden bir tanesidir. Sigorta şirketi (sedan) rizikolarının ağırlığına bağlı olarak farklı tiplerde saklama payları belirler. Sedan, bu yöntemde hesaplamalarını tamamen kendi mali gücü ve teknik anlayışına bağlı olarak yapar.
Zeyilname sigorta poliçelerinde herhangi bir değişiklik, güncelleme ihtiyacı durumunda düzenlenmesi gereken evraklardır. Zeyilnameler yalnızca değişiklikleri kapsamaktadır, poliçenin orijinali olarak kabul edilemezler.
İştira (Satın Alma) Nedir? Birikim priminin alındığı yaşam sigortalarında sigorta şirketinin, poliçe özel şartlarında yazılı asgari sürenin geçmesi ve bu süreye ait primlerin ödenmesinden sonra sigorta ettirenin talebi ile kâr paylı birikim tutarını ödeyerek poliçeyi satın almasıdır.
- Emniyet (Katastrof) Payı (Güvenlik Marjı): Deprem gibi olağan dışı felaketlerin gündeme getireceği hasarlar için de prim içinde bir pay olmalıdır. Çünkü “güvenlik marjı” olmadan bir sigorta şirketi bazı zamanlarda beklenmedik yıkıcı durum- larla karşılaşabilir.
Toplam Hasar Fazlası Reasürans Anlaşması (Stop Loss Treaty)
Sigorta şirketinin yıl boyunca ödediği hasarları karşılamak üzere yapılan bir anlaşmadır.
Hukukî anlamda halefiyet, hak sahibi bir kimsenin yerine geçmektir. Daha açık bir ifade ile bir başkasının bir hakkına -veya bütün olarak malvarlığına- sahip olmak suretiyle o kimsenin yerine geçmektir. Halefiyet, hakkın süjesinin (hak sahibinin) değişmesini ifade eder1.
Open- cover poliçe olarak da bilinen Nakliyat Abonman Poliçesi, sigortacı ile sigortalının önceden anlaştığı teminat limiti, şart, fiyat ve süre çerçevesinde, yapılacak tüm seferleri yükleme ihbarının zamanında yapılıp yapılmadığına bakılmaksızın otomatik olarak teminata alır.
Katılım Reasüransı: Katılım sigortacılığı kapsamında oluşturulan katılım sigorta havuzuna ait risklerin katılım esasları çerçevesinde katılım esaslı reasürans şirketleri aracılığıyla teminat altına alınmasını ifade eder.
Aşkın sigorta ne anlama gelir? Mal sigortalarında bir malın piyasa değerinden daha yüksek bir bedelle sigortalanmasıdır. Yasal olarak sigorta bedeli sigorta değerini aşamaz. Aksi takdirde, sigorta bedelinin değeri aşan miktarı hakkında sigorta sözleşmesi geçersizdir.
Eşel Komisyon (Sliding scale) (hasar gerçekleşmelerine bağlı olarak nakit akışlarının ayarlanması, nihai reasürans komisyonunun hasar prim oranının azalan bir fonksiyonu olarak belirlenmesi)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri