E SINIFI 5 YIL Böylece sisteme zayi kaydı işleniyor. Bu durumda ayrıca kayıp ilanı verilmesine de gerek kalmıyor. Sonra Nüfus Müdürlüğü'ne giderek başvuru yapılıyor ve yeni ehliyet posta ile 1 günde adrese teslim ediliyor.
E Sınıfı Ehliyet Nedir? E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor. E sınıfı ehliyetin 2016 yılından beri dağıtımı bulunmuyor. E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.
EHLİYET YENİLEME NE ZAMAN BİTECEK? İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, 1 Ocak 2016 tarihinden önce alınan eski tip sürücü belgelerinin değiştirme süresinin, 31 Aralık 2022 tarihinden itibaren 2 yıl süreyle uzatıldığını açıkladı.
Geçerlilik süresi halen devam eden sınıfın bulunması halinde sürücü belgesi geri alınmadan sürücü araç kullanmaktan men edilir. Sürücü belgesinde yer alan sınıfların tamamının geçerlilik süresinin sona ermesi halinde sürücü araç kullanmaktan men edilerek sürücü belgesi geri alınarak ilgili nüfus müdürlüğüne gönderilir.
Yeni Ehliyetlerin Geçerlilik Süresi Ne Kadar? M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacaktır.
İlgili 27 soru bulundu
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir değişecek, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olacak şekilde düzenlenmektedir.
Ulaştırma Bakanlığı, karayolu taşımacılık faaliyetleri mesleki yeterlik eğitimi yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Yeni düzenlemeyle, sürücülerin 63 yaşını doldurmaları halinde mesleki yeterlilik belgeleri iptal edilecek.
Yeni tip sürücü belgesi için ALO 199, "ALO 199 Mobil Uygulama" veya "nvi.gov.tr" adresinden randevu alınabilecek. Ehliyet değişimi için nüfus müdürlüklerinden alınacak olan randevuyla beraber gerekli belgeler ile başvurular alınacak. Ehliyet değiştirme işlemleri için yetkili kurumlar nüfus müdürlükleridir.
Ehliyet yenileme için gerekli evraklar; kimlik belgesi (nüfus cüzdanı ya da pasaport), sürücü sağlık raporu, anlaşmalı bankalara yatırılacak harç ücreti makbuzu, eski sürücü belgesi, kan grubunu gösteren belge, 1 adet biyometrik fotoğraf (6 aydan eski olmaması önemlidir) ve adli sicil belgesidir.
Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar? Eski tip ehliyetini yeni tip ehliyet ile değiştireceklerin ödeyecekleri ücret: 13+2 TL'dir. Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyenlerin, kaybedenlerin veya çaldıranların ödeyecekleri ücret: 145 + 624 TL'dir. Toplamda 769 TL'ye denk gelmektedir.
03/01/2022 tarihinde ehliyetinizi yenilediğinizi düşünelim. Bu durumda en son 03/01/2032 tarihinde tekrar ehliyetinizi yenilemeniz gerekecek. Yani sürücü belgenizin geçerliği 10 yıl olacak. 10 yıl sonra tekrar sağlık raporu alıp, harç ve değerli kağıt ücretlerini ödeyerek sürücü belgenizi değiştirmeniz gerekecektir.
Ehliyetler değişecek
Otomobil, motosiklet gibi küçük ehliyetler 10, otobüs, kamyon gibi büyük ehliyetler 5 yılda bir değiştirilecek. Sürücüler, sağlık raporu aldıktan sonra ehliyetlerini değiştirebilecek. Böylelikle ömür boyu ehliyet dönemi ortadan kalktı" dedi.
Yeni ehliyet yenilenmezse ne olur? Yeni ehliyet sistemine geçilmesi ile birlikte eski ehliyetlerin son tarih zamanına kadar yenilenmesi gerekiyor. Ehliyet yenileme işleminin tarihi geçirildiği takdirde idari para cezası veriliyor.
E sınıfı ehliyete sahip olan kişiler, otomobil, kamyon ve kamyonet gibi araçları kullanabilirler.
E Sınıfı Sürücü Belgenizin tarihi 28.04.1997 tarihinden önce ise Tır veya çekici kullanabilirsiniz. Ehliyetinizi yeni tip ehliyetlerle yenilediğinizde "C (Kamyon)","CE (Tır/Çekici)" ve "D (Otobüs)" Sınıfları ile yenilenecektir. 28.04.1997 tarihinden sonra ise "CE Sınıfı" Sürücü Belgesi almanız gerekmektedir.
Ehliyetinizi aldığınız yılda ne kullanıyor idiyseniz, 2016 yılından sonra da o araçları kullanmaya devam edebileceksiniz. Bundan dolayı e sınıfı ehliyet sahipleri otobüs olarak tabir ettiğimiz yolcu taşımaya yarayan araçları kullanmaya devam edebileceklerdir.
Bazı sürücüler evraklarını hazırlarken “Ehliyet yenileme için sağlık raporu aile hekiminden alınır mı?” sorusunun cevabını merak edebiliyor. Ehliyet yenilemek için sağlık raporu almanız gerektiğinde bağlı olduğunuz aile hekimliğine başvuruda bulunabilirsiniz.
Ehliyet için Sağlık Raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında, aile sağlığı merkezlerinde (eski adıyla sağlık ocağı), Sağlık Bakanlığı hastanelerinde ve Üniversite hastanelerinde alınabiliyor.
Ehliyet Yenileme Ücreti Nasıl Yatırılır? Kimlik ve ehliyet yenileme ücreti vergi dairesi müdürlüklerine fiziki başvuru ile ödenebileceği gibi internet üzerinden de yapılabiliyor. Ayrıca Akbank, ING Bank, Garanti Bankası, Ziraat Bankası gibi 12 farklı bankaya ait internet bankacılık sistemi üzerinden yapılabiliyor.
Ehliyet Belgeleri yenilendi. Artık “E” Ehliyeti olanlar tüm ehliyet belgelerine sahip oluyor, her şeyi sürüyor devri kapandı. Tüm ehliyet belgeleri kendi sınıflarına göre ve kendi araç segmentlerinde kullanılabilir tarzda bölündü.
E sınıfı ehliyetine sahip olan sürücüler aynı zamanda M, B, B1, D1 ve F sınıfı araçları sürme yetkisine sahiptir. E sınıfı sürücü ehliyetine sahip olan adaylar, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanma hakkına sahiptirler.
YENİLEMEYENLERE PARA CEZASI VAR
Belirtilen tarihe kadar ehliyetini yenilmeyip trafik uygulamasında eski tip ehliyeti olduğu belirlenen sürücülerin sınıfına uygun olmayan ehliyet kullanmaktan ceza alacağı ifade ediliyor. Mevcut durumda bu ceza 4 bin 64 TL olurken 2024 yılından sonra bu tutarın artması bekleniyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından 14.09.2021 tarihinde yapılan düzenlemeyle, COVID 19 Tedbirleri Kapsamında karayolu taşımacılığında ağır ticari araç sürücü ihtiyacını karşılamak amacıyla 65 olan yaş sınırını 69 yaş sınırına çekti.
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok. Kişi ehliyet almaya gittiğinde, memur fiziki şartlarda tereddüt ederse sürücü adayını sağlık kuruluşuna sevk ediyor.
Ehliyet için herhangi bir üst yaş sınırı yoktur. Sürücü olur raporu alabildiğiniz sürece müracaat edebilirsiniz. 2005 doğumlular ne zaman ehliyet alacak? 2005 doğumlu olanlar doğdukları aya göre 2023 yılında araba ehliyeti için müracaat edebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri