Basit Usulde Yıllık Gelir Vergisi Basit usuldeyıllık gelir vergisi, E-Ticaret satıcılarının yılda bir kereye mahsus olmaküzere ödemekle yükümlü oldukları vergi çeşididir. Yıl sonunda E-Ticaretsatıcılarının kazançlarına göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında bir oran olarakhesaplanır.
Bir e-Ticaret vergi çeşidi değildir; ancak kişilerin veya kurumların ödemekle yükümlü oldukları belgeleri beyan ettikleri bir belgedir. İşverenler çalışanlarına ödedikleri maaşı, kira bedellerini ve vergi kesintilerini bu beyanname ile beyan ederler.
E-ticaret üzerinden satış yapan işletmeler, yasal olarak basit usul vergilendirme ile yükümlü değildir. Vergi daireleri, e-ticaret hizmeti kullanan işletmelerin gerçek usul vergilendirme ile mükellef olacağı ibaresi, ilgili kararnameler ile desteklenmektedir.
e-Ticarette şahıs üzerinden yapılan ticari faaliyetler gelir vergisi, tüzel kişiler üzerinden yapılan ticari faaliyetler kurumlar vergisi kapsamında yer alıyor. Ayrıca e-Ticarette gerçekleştirilen satışlar KDV kapsamına da girmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Yıl sonunda E-Ticaretsatıcılarının kazançlarına göre yüzde 15 ila yüzde 35 arasında bir oran olarakhesaplanır. Basit usulde yıllık gelir vergisinin, iki taksit şeklinde ödenmesigerekir. İlk taksit şubat ayında, ikinci taksit ise Haziran ayında ödenir.
Katma Değer Vergisi: Katma Değer Vergisi (“KDV”), şirketlerin aylık olarak vermekle yükümlü oldukları vergilerden biridir. Aylık olarak internet siteleri üzerinden yapılan satış ve kesilen faturalar üzerinden bu KDV doğmakta olup; satılan ürünün çeşidine göre %1, %8 ya da %18 üzerinden hesaplanmaktadır.
Koşullar sağlandığı zaman şirket kurmadan da internet üzerinden satış yapabilir hatta vergi muafiyeti ve indiriminden faydalanabilirsiniz. Şirket sahibi olarak ya da olmadan e-ticaret yapmak istiyorsanız devletten vergi mükellefiyeti ya da vergi muafiyeti belgelerini resmi olarak temin etmeniz gerekir.
E-ticaret vergi muafiyeti belgesi alabilmek için başvuru yapmanız gerekiyor. Bu başvuru süreci Gelir İdaresi Başkanlığı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı Müdürlüklerinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın resmi internet sitesi üzerinden kolay bir şekilde başvuru yapabilirsiniz.
E-Ticaret ile uğraşan gerçek kişi mükellef (şahıs firması) ve Limited Şirket/Anonim Şirket gibi (tüzel kişilikler) 11 Ağustos 2017 tarih ve 30151 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğ uyarınca Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi'ne (ETBİS) kayıt olmaları ve akabinde bildirimde bulunmaları gerekmektedir.
E-ticarette basit usul vergi olur mu diye merak edenler için basit usul e-ticaret konusunda mümkün olmamaktadır. E-ticaret ile uğraşan kişi ya da işletmeler gerçek usule göre vergilendirilmektedir. Basit usul internetten satış mümkün görünmemektedir.
Basit usule tabi olmanın avantajları
Yasal muhasebe defteri tutma zorunluluğu yoktur. Ancak kayıtların defter beyan sisteminde takibi gerekir. Basit usule tabi mükelleflerin perakende satış fişleri,z raporları ve gün sonu hasılatları excel formatında toplu bir şekilde sisteme eklenebilir.
Vergi Levhası İçin Gerekli Ücretler
Gerekli belgelerin ücretlerinin toplamı ortalama olarak 625 TL'yi bulmaktadır. Bu ücretler içerisinde imza beyannamesi 140 TL, muhasebeci vekaleti 150 TL, defter bedeli 300 TL, damga vergisi 35 TL gibi giderler yer almaktadır.
E-ticaret İşletmeleri İçin Fatura Düzenleme Süreci
E-ticaret yapan kişiler internet üzerinden her satış yaptığında fatura kesmelidir. 2023 yılı düzenlemelerine göre e-ticaret fatura kesmeme cezası her belge için minimum 2200 TL'dir.
Vergi mükellefleri, basit usule vergilendirmeye tabii olanlar ve gerçek usulde vergilendirmeye tabii olanlar şeklide iki gruba ayrılır. Basit usulde vergilendirme; bir hesap dönemi sürecinde kazanılan gelir-giderler ve satılan ürünün alış bedelleri arasındaki müspet farka uygulanan vergilendirme türüdür.
Ek Gelir Olarak E-Ticaret Yapmak
Ek gelir isteyen insanlar için şirket kurmadan satış yapabilecekleri bazı pazaryerleri bulunmaktadır. Ülkemizde bunlardan en yaygın olarak kullanılanları Gittigidiyor ve Amazon. Bu siteler üzerinden hem şirket hesabı hem de bireysel hesap açarak satış yapabilirsiniz.
Gün geçtikçe alanı genişleyen e-ticaret sahası fiziksel alışverişlere ve mağazalara rakip olarak doğmuştur. Günden güne daha büyük paya sahip olan e-ticaret alanında birkaç gereklilik yer almaktadır. Vergi muafiyetinin olması, faaliyetlerin devamı için vergi levhasının olması ve mükellef olmak gerekir.
Başka bir deyişle Trendyol'da vergi mükellefi olmadan satış yapmak ne yazık ki mümkün değildir.
Evden e-ticaret yapmak için ilk olarak kendi şirketinizi kurmanız gerekir. Şahıs şirketi açarak e-ticaret serüveninize hızlı bir şekilde başlayabilirsiniz. Evden yapacağınız ticaret için ev adresini göstererek şahıs şirketi kurmanız mümkün olur.
E-Ticaret için Muhasebeci Gerekli mi? E-Ticaret şirketi kurmak için işletmeler öncelikle bir muhasebeci veya mali müşavir ile anlaşması gerekir. Tüketiciyi korumak ve internet ticaretini kayıt altına için 1 Aralık 2017 tarihinden itibaren kayıt işlemi zorunlu tutulmuştur.
E-ticarette en uygun şirket türünü seçebilmek için kazanç oranına ve büyüme durumuna dikkat etmek gerekir. Yıllık kazanç tutarının 53.000 TL kadar olması durumunda şahıs şirketi kurmak uygun olacaktır. Yıllık kazanç 100 bin civarında ise anonim ya da limited şirket kurmak avantajlıdır.
Oda Kaydı(zorunlu değil, gerekli): Öncelikle KOSGEB teşviklerinden faydalanmanız için esnaf odası ya da ticaret odasına kayıt yaptırmak zorundasınız. Şahıs şirketi esnaf odası kaydı ortalama 700–900 arası, ticaret odaları şahıs şirketi kaydı ise 1200–1600 arası rakam talep ediyor.
İşyeri bulunmaksızın, sanayi tipi veya seri üretim yapabilen makine ve alet kullanmaksızın evlerinde imal ettikleri ürünleri e-Ticaret yöntemiyle satanlar gelir vergisinden muaf tutulacak. e-Ticarette vergi muafiyeti, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olacak.
Ticari Kazancın Bilanço Usulünde Tespit Edilmesi
Gerçek Usulde Vergilendirme Basit usul koşullarını taşımayan gelir vergisi mükelleflerinin ticari kazançları gerçek usule göre tespit edilir.
Bu kapsamda elde edilen kazançların 2022 yılı için 880 bin lirası gelir vergisinden istisna. Bu tutar 2023 yılında elde edilecek gelirler için 1 milyon 900 bin liraya çıktı" denildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri