Madde 48 - Hemşire, Ebe ve Hemşire Yardımcılarının Nöbetleri Başhemşire ile beraber dörtten fazla hemşire, ebe ve hemşire yardımcısı bulunan kurumlarda başhemşire nöbete girmez, herhangi bir sebeple sayıları dörtten aşağı inerse başhemşire de nöbete dahil olur.
Madde 48 – Hemşire, ebe ve hemşire yardımcılarının nöbetleri: A) Bünyesinde doğum servisi bulunmayan kurumlarda, hemşire, ebe ve hemşire yardımcısı (başhemşire dahil) toplamı ikiden fazla ise, bunlar arasında nöbet uygulanır.
Bu itibarla hakkımda yasal ve hukuka uygun bir görevlendirme bulunmadığı üzere verilen ceza puanını kabul etmiyorum. Sadece ebelerin yazması gereken 3. madde; 3. Aile Sağlığı Elemanı olarak görev yapan bir ebe olarak tarafıma acil nöbeti görevi verilemez.
Bebek Hemşiresi, yenidoğan bebeklerin tedavi ve tüm bakımlarını profesyonelce yapan, ebeveynlere bebek bakımı konusunda eğitimler veren, güncel gelişmeleri takip eden ebelik veya hemşirelik mezunu uzman kişilerdir.
Mezun olan ebeler özel kuruluşlarda veya serbest olarak çalışmaya başlayabilirler.
İlgili 23 soru bulundu
Devlet hastanelerinde bu görevi yerine getirmek için üniversitelerin alan fark etmeksizin Ebelik, Hemşirelik, Diyetisyenlik gibi sağlık bölümlerinden 4 yıllık eğitim alındığına dair diploma sahibi olmak, Başhemşire olabilmenin ön koşullarındandır.
Memur maaş artışları ebe maaşlarında da artış sağladı. 2023 yılında gerçekleşen % 30 memur maaşları ile en düşük ebe maaşı 12.350 TL'ye yükseldi.
İyi eğitimli, olası sorunları bilen ebeler, kadın hastalıkları ve doğum uzmanının süpervizörlüğünde normal doğum yaptırabilir. Doğumda ters giden birşey olursa hekime haber verir.
Doktorlar, hemşireler, ebeler, değişik görevlerdeki sağlık memurları ve teknisyenleri ve laborantlar genellikle beyaz renkli önlük, üniforma ve kıyafeti tercih ediyor. Hatta bazı hastanelerde temizlikçiler, aşçılar ve hasta bakıcıları bile beyaz önlüklerle dolaşıyor.
Sağlık Bakanlığı, sezaryenin kadın ve bebek sağlığını riske sokacak şekilde gereksiz yere yapılmasını önleme konusunda önemli adımlar atmaya hazırlanıyor. Bu kapsamda, Sağlık Bakanlığı bünyesindeki 48 bin 826 olan ebe sayısı 2018'de artırılacak, ebeler doğum takibi ve esnasında aktif görev alacak.
Ebeler ile ilgili mevzuata bakıldığında sağlık bakanlığı tarafından belli bir durumda olan ebe görevini ifa eden kişilere hemşirelik yetkisi tanımlanmıştır ancak bu kişilerde mevcut diploma mezuniyetleri ebe olduğu için İşyeri Hemşiresi (Diğer Sağlık Personeli) olma hakları bulunmamaktadır.
Ebe olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Ebe maaşı 2023 verilerine göre ortalama 20.900 TL civarındadır.
Ebe hemşire olmak için hangi okulu bitirmek gerekir, sorusuna; lise öğreniminden sonra üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakülteleri kapsamında 4 yıllık Ebelik bölümünden mezun olmak gerekir cevabı verilebilir.
ç) Ebelik Bölümü üçüncü sınıf öğrencileri, Normal Doğum ve Doğum Sonu Dönem dersi ile Riskli Doğum ve Doğum Sonu Dönem dersine ait yapacakları yaz stajında, haftada 2 gün nöbet usulünde -hafta içi ya da hafta sonu- çalışabilirler (Bu dersten beklenti, öğrencinin doğuma aktif olarak katılmasını sağlamaktır.
− Ebelerin öncelikle aktif olarak çalıştığı süre belirlenmiş- tir. Devlet Memurları Kanunu'nun 99. maddesine göre haftalık çalışma süresi 40 saat olarak düzenlendiğinden araştırma kapsamında ebe ihtiyacı hesaplamalarında haftalık çalışma süresi 40 saat olarak ele alınmıştır.
Mahkeme kararında, “İlgili mevzuatta 'lisans mezunu ebeler meslekleriyle ilgili lisansüstü eğitim aldıktan ve diplomaları Sağlık Bakanlığınca tescil edildikten sonra uzman ebe olarak çalışırlar' denilmektedir.
Ebelik alımı 2 yılda bir yapılan KPSS-B grubu sınavından alınan KPSS-P3 puan türüne göre yapılıyor.
Ebe Ne İş Yapar? Ebeler genel olarak doğum sırasında doktor ve sağlık hekimlerine yardımcı olmaktadır. Yeni doğan bebeklerin aşılarını yapar ve lohusa desteği verirler. Bunun yanı sıra doğum öncesi ve sonrasında yapılması gereken tüm bakım ve işlemler hakkında ebeveynleri bilgilendirmektedirler.
Ebelik Mezunu Ne İş Yapar? Ebelik mezunu olan kişiler, Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde, üniversite hastanelerinde, özel hastanelerde, devlet hastanelerinde, aile ve toplum sağlığı merkezlerinde görev yapar.
Dikiş pratiği, epizyotomi sonrası veya basit perianal yırtılmalara dikiş atılmasını içerir.
Ebelik Doktora Programına; Ebelik Anabilim Dalı Doktora programına başvurmak isteyen adayların Ebelik Lisans mezunu olup Sağlık Bilimleri Enstitülerinde Ebelik ve Doğum ve Kadın Sağlığı Hemşireliği Yüksek lisans programlarında eğitimini tamamlamış olması gerekmektedir.
Ülkemizdeki sezaryen doğumların artış trendi ile uyumlu olarak ebe ve hemşireler arasında da sezaryen doğum yaygın olarak tercih edilmektedir.
Sağlık Bakanlığı, yayımladığı Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'yle doktor, ebe, hemşire gibi sağlık çalışanlarının zorunlu hizmet süresini 2 yıla çıkardı. Buna göre; 500 gün olan süre, 730 gün oldu.
Ebelik atama puanları da atanmak istediğiniz yere göre değişebilir ama diğer bölümlere nazaran daha düşük bir puanlar kolaylıkla atanabiliyorsunuz. Özel sektörde de kolaylıkla iş bulunabilecek bir bölüm olduğunu da söyleyebiliriz. Ebelik çalışma koşulları tüm sağlık sektörü çalışanlarında olduğu gibi zordur.
Genel olarak, Türkiye'de ebe maaşları, yaklaşık olarak 13.500 TL ile 27.500 TL arasında değişmektedir. Ancak, özel hastaneler veya klinikler gibi özel sektör kuruluşlarında çalışan ebe maaşları daha yüksek olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri