EBIT ise faiz ve vergi öncesi kâr anlamındadır. EBIT ve EBITDA arasındaki fark, amortismanların ele alınış biçimiyle ilgilidir. Her iki metrik de hem işletme içi hem de işletmeler arası analizlerde kullanılmaktadır.
Verimlilik ve kârlılık ölçüsü olarak kullanılan bu değer içerisinden amortismanları çıkardığımızda EBIT (Earnings Before Interest, Taxes) ortaya çıkmaktadır ki bu değerde bazı sektörlerdeki yatırımcılar için büyük önem arzetmektedir.
EBIT İngilizce bir kısaltmadır ve Earning Before Interest and Taxes olarak açılır. Türkçe olarak da Faiz ve Vergi Öncesi Kazanç (FVÖK) anlamına gelir ve bir işletmenin operasyonlarının yani ana iş faaliyetlerinin ne kadar karlı olduğunu ölçer.
Net Faaliyet Kârı: Şirketin brüt kârından faaliyet giderlerinin çıkarılmasıyla elde edilen kâr rakamıdır. EBIT (Earnings Before Interest and Tax) olarak da bilinir. En önemli performans ölçütlerinden biridir ve şirketin sadece faaliyetleri dolayısıyla elde ettiği kârı gösterir.
EBITDA (FAVÖK) Marjı Nedir, Nasıl Hesaplanır? FAVÖK marjı finansal performans ölçülmesinde öncelikle rasyolardan biridir. FAVÖK rakamının net satışlara bölünmesi ile hesaplanır. Böylelikle işletmenin ana faliyet konusundan karlılığı rasyo ile ifade edilmiş olur.
İlgili 25 soru bulundu
FAVÖK değeri, negatif ve pozitif olmasına göre, şirkete yönelik bir işaret sağlamaktadır. Pozitif FAVÖK değeri, bir firmanın vergi, faiz ve amortisman öncesinde karda olduğunu göstermektedir. Bu değerin negatif olması, yorumlanan değerin zararda olduğunu göstermektedir.
FAVÖK değerinin yüksek olması genellikle şirketin operasyonel faaliyetlerinin kârlı olduğunu gösterir. Ancak, bu değer sektör ortalamasına veya benzer şirketlere göre çok yüksekse, bu durum şirketin değerlemesinin aşırı olduğuna işaret edebilir.
EBITDA ile ilgili yukarıdaki açıklamalardan sonra formüldeki "çarpan" üzerinde bir açıklama yapmamız yararlı olacaktır. Çarpan değişik sektörlerde genellikle 4-7 arasında bir değer olarak hesaplamalarda kullanılır.
FAVÖK, bir şirketin işletme faaliyetleri sırasında elde ettiği brüt karının, işletme maliyetleri ve amortisman gibi bazı giderlerin çıkarılmasından sonra kalan miktarını gösteren bir finansal metriktir. Yani, FAVÖK ile bir şirketin faaliyetlerinden elde ettiği net karlılık ölçülür.
FAVÖK, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârlılık anlamına gelen ve şirket değerlemeleri için tüm dünyada geçerli olan bir analizdir.
EbitDA, Bir şirketin operasyonel verimliliğinin ölçülmesinde ki önemli kriterlerden birisidir. Şirketler EbitDA ile finansal maliyetleri (genellikle faizler), vergileri, yıpranma payı ve amortisman giderleri gibi parametreleri hesaba katmadan kazançlarını ölçebilirler.
FAVÖK işlemleri, kimi zaman şirketlerin kâr oranlarını gerçekçi bir şekilde yansıtmayabilir. Proje bazlı ya da özel sebeplere bağlı olarak maliyetler olağandan fazla artabilir ve bu durum da FAVÖK'ün düşük çıkmasına yol açar.
Rakip şirketlerden ve sektör ortalamalarından daha yüksek bir FD/FAVÖK oranına sahip olan şirketlerin hisse senetleri pahalı olarak yorumlanır. Tam tersi durumlarda, FD/FAVÖK çarpanı göreceli olarak düşük çıkmasında ise hisse senedi ucuz olarak değerlendirilir ve yatırım yapmaya daha cazip olarak yorumlanabilir.
Favök kaç olmalı? S&P Borsa İndeksine göre 10'un üzerinde FAVÖK değeri iyi olarak kabul edilir.
Bir işletmenin firma değerini, o işletmenin son dönem EBITDA'sına bölerek firmanın EBITDA çarpanı bulunur. “Çarpan; Firma Değeri / EBITDA”dır.
"KD/FAVÖK", "Kurumsal Değerden Faiz, Vergi, Amortisman ve Amortisman Öncesi Kazanç" anlamına gelir. “KD/FAVÖK” kullanmanın avantajı, fiyat-kazanç (F/K) oranı gibi diğer değerleme ölçütlerine göre muhasebe kararlarından ve sermaye yapısından daha az etkilenmesidir.
FAVÖK = İşletme Karı + Amortisman Gideri*
Bu öğeleri gelirden çıkarmak analistlerin çekirdek faaliyete odaklanmasını sağlar.
Piyasa Da İngilizcesi Ebıtda (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, And Amortization) Olarak Bilinir. FAVÖK; Şirketlerin Ana Faaliyetlerinden Doğan Safi Değerini Ölçmeye Yarayan Önemli Bir Orandır. Bu Oran Özellikle Şirket Satın Almaları, Devirler Birleşmeler Ve Bölünmeler Esnasında Kullanılan Bir Orandır.
Faiz ve vergi öncesi kazanç/FVÖK.
İşletmenin brüt kârı eksi toplam giderler.
EBIT ile EBITDA arasındaki temel fark, EBIT'in amortisman giderlerini ve itfa paylarını (kısaca amortismanlar) kârdan düşmesi, EBITDA'nın ise kâra eklemesidir. EBIT ve EBITDA geleneksel olarak net kârın yanısıra; faaliyet kârı esas alınarak da hesaplanabilir ve amaca uygun olarak düzeltilebilir.
Net Finansal Borç/ EBITDA oranına ilişkin kesin bir doğru ya da altın bir oran yoktur. Bununla birlikte işletme sermayesi ihtiyacını %50 ve üzerini kısa vadeli finansal borçlarla finanse eden ve ortalama uzun vadeli kredisi ortalama 3 yıl vade olan kurumlarda 5 olarak hesaplanan oranlar kabul edilebilir seviyelerdir.
Yüksek kâr marjlı ürünler ülkeden ülkeye değişmektedir. Global pazarda ürün satarken evrensel talep miktarını göz önünde bulundurmalısınız. Salehoo pazar araştırma laboratuvarına göre; genel bir kural olarak %10 net marj ortalama, %20 iyi ve %30'luk bir marj ise yüksek olarak kabul edilir.
FAVÖK ise şirketin yaptığı faaliyetler sonucu elde ettiği kar rakamıdır.
FD/Satış: Firma değerinin son bir yıllık net satışlara oranıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri