Ölüm bir trafik kazası meydana geldiğinde kazanın tek taraflı mı çift taraflı mı olup olmadığı çok önemlidir. Buna göre kusur durumu belirlendikten sonra vefat edenin desteğinden yoksun kalarak zarara uğrayan kişiler bu zararları için tazminat talep edebilirler.
Manevi tazminat hesaplama 2023 yılı için trafik kazasının gerçekleşme şekli ile zarar gören kişinin kusuru dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Ancak tek taraflı ölümlü trafik kazası tazminatı talep eden kişilerin sigortadan tazminat talep etme hakları bulunmamaktadır.
Tek Taraflı Kazada Sigorta Ödeme Yapar mı? Tek taraflı olan kazalarda araç sürücüsü üçüncü kişi olmadığı için sürücüye ilişkin maddi hasarlar trafik sigortası kapsamında karşılanmaz. Ancak çift taraflı kazalarda trafik sigortası işletenin kusuru oranında ödeme yapılır.
Zararın sigorta teminat limitleri üzerinde kalması durumunda üste kalan tutarı araç sahibi ve sürücüsü ödemektedir.
2023 Yılı Trafik Kazası Tazminat Miktarları (2023 – 2024 )
Kaza Başına Maddi Giderler 240.000. Kişi Başına Sağlık Giderleri 1.200.000. Kaza Başına Sağlık Giderleri 6.000.000. Kişi Başına Sakatlanma ve Ölüm 1.200.000.
İlgili 20 soru bulundu
01.01.2020 tarihinden itibaren trafik kazasında otomobil, taksi, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon ve iş makineleri için sakatlanma ve ölüm halinde kişi başı sigorta teminat miktarı 410.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Vefat eden kişinin ölümden önce kimlere ne kadar destekte bulunduğu, hala yaşıyor olsaydı ne kadar destekte bulunacağı, ortalama yaşam süresi, geliri ve gelir dağılımı gibi faktörler esas alınarak hesaplanır. Ölen kişinin yaşı, maaşı, olaydaki kusur oranı bu hesaplamada oldukça belirleyicidir.
Ancak trafik kazasından meydana gelen kaza olayında birden fazla ölüm ya da bir ölüm ile birlikte birden fazla yaralanma olması durumunda Ağır Ceza Mahkemesinde yargılama yapılmaktadır. Ölümlü trafik kazalarından kaynaklı yapılan yargılamalar neticesinde hapis cezasının en üst limiti 7 yıl olmaktadır.
Kaza sonrasındaki maddi zararlar, poliçe örneği, trafik kazası tespit tutanağı ve hasara ait olan fotoğraflar ile birlikte diğer belgelerde elde edildiği zaman bu süreçten sonra 8 gün içerisinde trafik sigortası tazminatı hak sahiplerine ödenir.
Bu tür davaların ortalama olarak 1,5-3 yıl arasında bir zamanda sonuçlanması beklenir. Mağduriyet yaşayan kişi sigorta tahkim komisyonlarına başvuruda bulunur ise bu dava süresi de kısalabilmektedir.
Kazada yaralanan kişi ölmeden önce maddi ve manevi davası açar ve dava devam ederken ölürse bu kişinin dava hakları mirasçılarına intikal edecektir. Mirasçılar açılan bu davaya devam edebilirler.
Kazaya karışan araç sayısının bir olduğu kazalara tek taraflı kaza denir. Araç sürücüsünün bariyer, refüj, ağaç, aydınlatma direği, duvara çarpması gibi vs durumlar tek taraflı kazalar olarak sınıflandırılır. Bu tarz bir durumda kalan sürücünün tek başına bir kaza tespit tutanağı hazırlaması mümkün olamamaktadır.
Bu tutanak kaza sonrası sigorta işlemlerinin sağlıklı bir şekilde sürdürülmesi için önemlidir. Kaza Tespit Tutanağı Nasıl Tutulur? Kaza tespit tutanağı en az iki kişinin karıştığı kazalarda kullanan bir sistemdir. Tek taraflı kazalarda tutanak kâfi gelmemektedir.
Yaralamalı Trafik Kazasında Tazminat Ödenmezse Ne Olur? Yaralamalı trafik kazasında maddi – manevi tazminat ödenmediği durumda yaralanan taraf meydana gelen zararı karşılamak için dava açabilir. Bu dava ile birlikte kazadan sorumlu kişinin sorumlu olduğu oranla mal varlığına haciz işlemleri başlatılır.
Trafik Kazası Yüzde 50 Kusur Ne Demek? Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir. Araçta meydana gelen hasar masraflarının yarısı karşı tarafın trafik sigortası tarafından karşılanmaktadır.
Ölümlü veya yaralamalı trafik kazaları nedeniyle açılacak maddi ve manevi tazminat davalarında görevli mahkeme kural olarak Asliye Hukuk Mahkemesi'dir (HMK md.2/1).
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Sigortacı; kaza ve zararın tespit edilmesini sağlayan gerekli belgelerin sigortacıya iletildiği tarihten sonra 8 iş günü içinde hak sahibine tazminat, hastane ve tedavi giderlerini öder.
Bu şartnameye göre baz değer kaybı “Aracın Rayiç Değeri x %19” şeklinde, total değer kaybı ise “Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık Düzeyi (km) Katsayısı” şeklinde hesaplanır.
Ölümlü Trafik Kazası Cezası
Anayasamıza göre ölümlü trafik kazalarında verilen cezalar 7 yıla kadar hapis cezasıdır. Bununla birlikte vefat eden kişinin ailesi maddi ve manevi tazminat davası açabilir.
Ölümle sonuçlanan trafik kazalarına asli kusurlu olarak sebebiyet veren sürücülerin sürücü belgeleri ise (1) yıl süre ile geri alınır.
Ölümlü Trafik Kazası Adli Tıp Raporu Kaç Günde Çıkar? Ölümlü trafik kazalarında Adli Tıp Kurumu tarafından hazırlanan raporların elde edilme süresi, olayın karmaşıklığına ve gereken incelemelerin yoğunluğuna bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Genelde, bu tür bir raporun tamamlanması birkaç hafta sürebilir.
İşçinin Ölümü Halinde Ölüm Tazminatı
İşçinin ölümü halinde işveren, işçinin sağ kalan eşine ve ergin olmayan çocuklarına, bunlar yoksa bakmakla yükümlü olduğu kişilere, ölüm gününden başlayarak bir aylık, hizmet ilişkisi beş yıldan uzun bir süre devam etmişse iki aylık ücret tutarında bir ödeme yapmakla yükümlüdür.
Bağımsızlık özelliğinin bir parçası olarak, bu tazminat talebi miras, kan bağı ve diğer yakınlık ilişkilerinden kaynaklanmadığı gibi, herhangi bir hukuki ya da akdi bağa bağlı olarak kurulmadığından nafaka alacağı gibi değerlendirilemez.
İbnü'l-Hümâm, Fethü'l-kadîr, 10/298-299). Dolayısıyla böyle bir olaydan dolayı mahkemenin takdir ettiği tazminatın tam diyet miktarını (yaklaşık 4250 gr altın karşılığı aşmayacak kadar kısmını), ölenin yakınlarının alması câiz ve alınan para helâldir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri