EbitDA, Bir şirketin operasyonel verimliliğinin ölçülmesinde ki önemli kriterlerden birisidir. Şirketler EbitDA ile finansal maliyetleri (genellikle faizler), vergileri, yıpranma payı ve amortisman giderleri gibi parametreleri hesaba katmadan kazançlarını ölçebilirler.
İngilizce'de faiz, vergi, amortisman ve itfa öncesi kâr anlamına gelen Earnings Before Interest Taxes, Depreciation and Amortization kelimelerinin baş harfleri olan EBITDA bir işletmenin performans ölçütü ve borç edimlerini yerine getirme ya da nakit temettü ödemelerini karşılama yeteneğinin ölçüsü olarak ...
FAVÖK, Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kârlılık anlamına gelen ve şirket değerlemeleri için tüm dünyada geçerli olan bir analizdir. Bu analiz sayesinde, mevcut durumunuzun finansal analizinizi yapabilir, büyüme faaliyetine geçmeden önce mali yapınızı kontrol edebilirsiniz.
FAVÖK değeri, negatif ve pozitif olmasına göre, şirkete yönelik bir işaret sağlamaktadır. Pozitif FAVÖK değeri, bir firmanın vergi, faiz ve amortisman öncesinde karda olduğunu göstermektedir. Bu değerin negatif olması, yorumlanan değerin zararda olduğunu göstermektedir.
Şirket, 2021 yılı itibarıyla 8,3 olan Net Borç /EBITDA çarpanını 2025 yılında 2,5 ila 3 seviyesine indirmeyi hedefliyor.
İlgili 39 soru bulundu
FAVÖK değerinin yüksek olması genellikle şirketin operasyonel faaliyetlerinin kârlı olduğunu gösterir. Ancak, bu değer sektör ortalamasına veya benzer şirketlere göre çok yüksekse, bu durum şirketin değerlemesinin aşırı olduğuna işaret edebilir.
EBITDA ile ilgili yukarıdaki açıklamalardan sonra formüldeki "çarpan" üzerinde bir açıklama yapmamız yararlı olacaktır. Çarpan değişik sektörlerde genellikle 4-7 arasında bir değer olarak hesaplamalarda kullanılır.
Rakip şirketlerden ve sektör ortalamalarından daha yüksek bir FD/FAVÖK oranına sahip olan şirketlerin hisse senetleri pahalı olarak yorumlanır. Tam tersi durumlarda, FD/FAVÖK çarpanı göreceli olarak düşük çıkmasında ise hisse senedi ucuz olarak değerlendirilir ve yatırım yapmaya daha cazip olarak yorumlanabilir.
ebitda; faiz, amortisman ve vergi öncesi kardır. amacı ise şirketin ana faaliyet konusundan para kazanıp kazanmadığı ölçmektir. bir firmanın ebitda sı negatif ise bu firmanın operasyon giderleri operasyon giderlerinden yüksek demektir bu açığı kapatmak için borçlanma yoluna ya da sermaye artışına gidilmesi gerekir.
EBITDA, bir işletmenin finansal performansının ve gelecekte yaratacağı kazanç potansiyelini tespit etmek üzere kullanılan bir kârlılık göstergesidir. EBITDA, işletmelerin kârlılık analizini uluslararası standartta gerçekleştirmek için kullanılan popüler bir göstergedir.
Favök kaç olmalı? S&P Borsa İndeksine göre 10'un üzerinde FAVÖK değeri iyi olarak kabul edilir.
FAVÖK, bir şirketin işletme faaliyetleri sırasında elde ettiği brüt karının, işletme maliyetleri ve amortisman gibi bazı giderlerin çıkarılmasından sonra kalan miktarını gösteren bir finansal metriktir. Yani, FAVÖK ile bir şirketin faaliyetlerinden elde ettiği net karlılık ölçülür.
Şirketlerin Faiz, Amortisman ve vergi öncesi karını gösteren rakamdır. Şirketin satışlarından SMM çıkarılması ve sonrasında Brüt Kar rakamından Faliyet GD çıkarılması ile hesaplanır.
EBITDA (FAVÖK), yani faiz, amortisman ve vergi öncesi kâr, yatırımcılar ve analistler tarafından bir şirketin değerini hesaplamak için yaygın olarak kullanılan bir değerleme ölçüsüdür. EBITDA çarpanı, bir şirketin işletme değerini (EV) EBITDA değerine bölerek elde edilir.
Formul: EBITDA = Net Gelir + Faiz Giderleri + Vergi Giderleri + Amortisman Giderleri. Formül: EBITDA = Toplam Gelir - Satılan Mal ve Hizmetin Maliyeti - Faaliyet Giderleri + Amortisman Giderleri.
Piyasa Da İngilizcesi Ebıtda (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation, And Amortization) Olarak Bilinir. FAVÖK; Şirketlerin Ana Faaliyetlerinden Doğan Safi Değerini Ölçmeye Yarayan Önemli Bir Orandır. Bu Oran Özellikle Şirket Satın Almaları, Devirler Birleşmeler Ve Bölünmeler Esnasında Kullanılan Bir Orandır.
Net Finansal Borç/ EBITDA oranına ilişkin kesin bir doğru ya da altın bir oran yoktur. Bununla birlikte işletme sermayesi ihtiyacını %50 ve üzerini kısa vadeli finansal borçlarla finanse eden ve ortalama uzun vadeli kredisi ortalama 3 yıl vade olan kurumlarda 5 olarak hesaplanan oranlar kabul edilebilir seviyelerdir.
Net Faaliyet Kârı: Şirketin brüt kârından faaliyet giderlerinin çıkarılmasıyla elde edilen kâr rakamıdır. EBIT (Earnings Before Interest and Tax) olarak da bilinir. En önemli performans ölçütlerinden biridir ve şirketin sadece faaliyetleri dolayısıyla elde ettiği kârı gösterir.
Çarpan; Firma Değeri (EV) / EBITDA şeklinde ifade edilir. Dolayısıyla Firma Değeri (EV); Çarpan x EBITDA'dır. Çarpan hesaplamak için önemli olan firma değeri (EV) ve EBITDA hesaplayabilmektir. Ya da “EBITDA = Net Faaliyet Karı/Zararı + Amortisman Giderleri” olarak bilinmelidir.
Buna göre, F\K oranı 10'un üstünde olan şirket hisselerinin pahalı, 10'un altında olan şirket hisselerinin ise ucuz olduğu kabul edilmektedir. Fakat daha önce de bahsettiğimiz gibi F\K oranı 10 altında ise yatırım yapılmalı, 10 üstünde ise yatırım yapılmamalı diye kesin bir kural yoktur.
İdeal FD/ FAVÖK oranı ise faiz yüzdesine göre örneklendirilebilmektedir. Faizin %15 olduğu bir durumda, FD/ FAVÖK çarpanlarının 6,66 veya altında olması uygun görülmektedir.
Negatif bir FAVÖK, şirketin zayıf bir nakit akışına sahip olduğu ve kârlılık sorunlarının bulunduğuna işaret eder. Öte yandan, işletme kazançlarının istikrarı nispeten yüksek bir FAVÖK ile anlaşılabilir. Yine de, pozitif bir FAVÖK, otomatik olarak bir işletmenin yüksek kârlılığa sahip olduğu anlamına gelmez.
FAVÖK ise şirketin yaptığı faaliyetler sonucu elde ettiği kar rakamıdır. Bu değerin içerisinde faiz gelir/gideri, kur farkı gelir/gideri, vergi gelir/gideri gibi şirketin kontrolünde olmayan değişken değerler bulunmamaktadır.
Net Borç/FAVÖK ise şirketin borcunu ölçmede kullanılan oranlardan biridir. Düşük olması şirketin borcunu ödeyebilme kabiliyetinin hızlandığını, borcunu yarattığı nakit ile daha çabuk ödeyebilecek duruma geldiğini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri