Dünya Sağlık Örgütü'nün 30 Mart 2015 tarihli istatistiklerine göre, salgının üzerinden geçen 1 yılda virüs, 25 bin 178 kişiye bulaşmıştı, bunlardan 10 bin 445'i hayatını kaybetti. Salgın bu üç ülke haricinde az sayıda vakalarla birkaç diğer ülkede de görüldü.
DEMOKRATİK KONGO CUMHURİYETİ'NDE EBOLA - EVH
Demokratik Kongo Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı (SB), Equateur eyaletinin Mbandaka ve Wangata sağlık bölgelerini etkileyen Ebola virüsü hastalığı (EVH) salgınının 4 Temmuz 2022'de sona erdiğini ilan etmiştir.
Tarihi. Ebola ilk olarak 1976 yılında Sudan'ın Nzara ve Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Yambuku kentlerinde eş zamanlı 2 salgına yol açmıştır. Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde görülen salgının Ebola Nehri yakınında bir köyde meydana geldiğinden hastalığa bu isim verilmiştir.
Virüs, insanlara yabani hayvanlardan bulaşır ve insan popülasyonunda kişiden kişiye hasta insanların kanı, çeşitli salgıları, organları ya da vücut sıvıları ile ve bu tür sıvılarla kontamine olmuş nesnelerle temas edilmesi halinde bulaşarak yayılır.
Öncelikle tropikal yağmur ormanlarına yakın, Orta ve Batı Afrika'da uzak köylerde ortaya çıkan ebola; yarasa, maymun, şempanze, antilop gibi hayvanlardan insanlara bulaşmış, daha sonra insandan-insana bulaşması ile yayılmış ölümcül bir virüstür.
İlgili 22 soru bulundu
Ebola virüsü ile enfekte olmuş bir kişi, ancak belirtileri gösterdiği andan itibaren diğer kişilere virüsü bulaştırmaya başlayabilir. Enfekte olan bir kişinin vücut salgılarıyla (tükürük, idrar, dışkı, meni vb.) temas etmek ve virüsü taşıyan kişiyle cinsel ilişkiye girmek virüsün bulaşmasına sebep olabilir.
Hastalığa Maruz Kalma Riski
Afrika'da teyit edilmiş vakalar şu ülkelerden bildirilmiştir: Liberya, Sierra Leone, Gine, Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC), Gabon,Güney Sudan, Fildişi Sahilleri, Uganda, Kongo Cumhuriyeti (ROC), Güney Afrika (importe olmuş).
Adını Nehirden Alan Bulaşıcı Hastalık
David Heymann, 1976'da Ebola salgınının ortaya çıkışına yağmur ormanlarıyla kaplı Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde tanık oldu. Heymann, “Salgın o kadar büyük korku yarattı ki, ilk işim NASA'ya gidip Ay'dan dönen astronotların kullandığı karantina ünitesini almaktı” diyor.
SİRCAM. W32.Sircam.Worm@mm adlı zararlı yazılım ilk olarak 2001 yılında ortaya çıktı. Yerleştiği bilgisayarları ele geçiren ve sistemden seçtiği dosyaları rastgele iletişim listesindeki kişilere yollayan bu zararlı yazılım birçok kişiyi kandırmıştı.
Virüs insanlara hayvanların kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu bulaşır. Direkt hayvanlardan insanlara bulaşabildiği gibi insandan insana da kan ve vücut sıvıları ile temas sonucu bulaşabilmektedir. İdrar, dışkı, kusmuk, gözyaşı ve anne sütü gibi aklınıza gelebilecek bütün vücut sıvılarında virüs saptanmıştır.
Batı Afrika Ebola salgını, Aralık 2013'te Gine'de başlayıp Liberya, Sierra Leone başta olmak üzere Batı Afrika ülkelerine yayılan ve Haziran 2016'da sona eren Ebola kanamalı ateşi salgınıdır. Salgın sonucunda virüs 28 bin 616 kişiye bulaşmış, 11 bin 325 kişi hayatını kaybetmiştir.
Ebola virüsü hastalığı (EVH), ani başlangıçlı ateşli bir hastalıktır. İlk olarak ateş (≥38.6 derece), halsizlik, iştahsızlık, kas ve eklem ağrısı, baş ağrısı ve boğaz ağrısı görülüyor. Ardından kusma, ishal, vücutta döküntüler, göğüs ağrısı, nefes alma güçlüğü, yutmada zorluk ortaya çıkıyor.
Ebola virüsü hastalığı olan bir kişi, semptomlar ortaya çıkana kadar hastalığı yaymamaktadır. Bunun yanında ebola virüsü insanlar arasında yalnızca idrar, tükürük, ter, dışkı, kusmuk, anne sütü ve meni gibi enfekte vücut sıvılarıyla doğrudan temas edildiğinde yayılabilir.
Ebola virüsü, insanlarda ve insandışı primatlarda viral hemorajik ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan virüstür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir.
Ölüm vakalarının %38,4'ünü oluşturan dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bunu %19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, %12,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi. İskemik kalp hastalığından sonra sırasıyla %22,4 ile serebro-vasküler hastalık ve %8,3 ile hipertansif hastalıklar görüldü.
Bilim insanları, Afrika'da Ebola virüsü gibi kanamalı ve öldürücü yeni bir virüs keşfetti. Lusaka ve Johannesburg kentlerinde ortaya çıkan virüse "Lujo" adı verildi. Bilim insanları , Afrika'da Ebola virüsü gibi kanamalı ve öldürücü yeni bir virüs keşfederek, bu virüse "Lujo" adını verdi.
Halk arasında tokatlanmış yanak sendromu olarak bilinen ve çocuklarda sıklıkla rastlanan beşinci hastalık, Parvovirus B19'un sebep olduğu bir tür bulaşıcı enfeksiyon hastalığıdır. 5 ile 15 yaş aralığındaki okul çocuklarında sıklıkla görülen beşinci hastalığın, kız çocuklarında görülme sıklığı erkek çocuklara oranla ...
Eris Varyantı (Virüsü) Nedir? Covid-19'un son tespit edilen varyantı olan Eris Virüsü, hızlı bir şekilde yayılabiliyor olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün öncelikli konularından biri haline gelmiştir. Bilimsel adı EG.5.1 olan bu alt varyant, ilk olarak 31 Temmuz'da saptanmıştır.
Marburg virüsü, Afrika ülkesi Tanzanya'nın kuzey batısında beş kişinin ölümüne neden oldu. Son derece bulaşıcı olan virüs, ateş, kas ağrıları, ishal, kusma ve bazı durumlarda aşırı kan kaybı nedeniyle ölüm gibi semptomlarla Ebola'ya oldukça benzer.
Molluscum contagiosum, ciltte küçük pembe veya ten rengi kabarıklıklara neden olan virüs kaynaklı bir hastalıkdır. Zararlı değildir ve hastaların genellikle başka şikayetleri yoktur. Virüs şişliklerin içindedir ve hafif bulaşma riski bulundurmaktadır.
Kara Veba (75-200 milyon kişi)
Hasta olan kişilerin bedenlerinin öldükten sonra kısa süre içinde mor-siyah renk alması nedeniyle kara ölüm olarak da adlandırılan hastalık, 1346 ile 1353 yılları arasında Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika'da 75 ile 200 milyon arasında insanın hayatını kaybetmesine neden oldu.
Mers Virüsü Nasıl Bulaşır? Virüslerin insanlara, genellikle diğer canlı hayvanlardan geçtiği düşünülmektedir. MERS-CoV' un ise develerden bulaştığı değerlendirilmektedir. Enfekte bireyle aynı havayı solumak bakımını üstlenmek, yakınlık kurmak gibi yakın temas yoluyla geçmektedir.
Buna göre kolera 19. yüzyılda 1817- 1823, 1829-1851, 1852-1859, 1863-1879, 1881-1896 ve 1899-1923 yılları arasında olmak üzere altı büyük pandemi yapmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri