Ebû Mansûr el-Mâtürîdî bu hususta şu yorumu yapar: Tebbet sûresinde Resûl-i Ekrem'in hak peygamber oluşunun üç yönlü bir ispatı vardır. Birincisi, ilk inen sûrelerden biri olan bu sûrede Ebû Leheb'in ve karısının cehenneme gireceğinin bildirilmesi ve yaklaşık on yıl sonra ölen Ebû Leheb'in de küfür üzere ölmesidir.
“Tebbet sûresi yaşayan bir insan hakkında nazîl oldu. Yani Ebû Lehep hakkında nazîl oldu. Ebû Lehep bu sûre indikten sonra tam 8 sene daha yaşadı. Bu sûre onun ve karısının cehennemlik olduğunu bildiriyordu.
Ebu Leheb, 624'de gerçekleşen Bedir Muharebesi'ne hasta olduğundan dolayı katılamamış, savaştan sonra çok ağır bir hastalıktan dolayı ölmüş, cesedi bir süre bekletilmiş ve kokuşmaya başlayınca da oğulları tarafından merasim yapılmadan, alelacele Kalib Kuyusu adında bir yere gömülmüştür.
Öz. Mekke'nin ileri gelenleri arasında yer alan Ebû Leheb (ö. 2/624), Hz. Peygamber'in İslâm dönemine yetişen dört amcasından biridir.
Ebû Leheb Hz. Peygamber'i her yerde takip ederek sözlerini yalanlamaya, onun bir sihirbaz ve yalancı olduğunu, kavmini birbirine düşürdüğünü, sözlerine itibar edilmemesi gerektiğini söylemeye devam etti. Kendisinin ve karısının Resûl-i Ekrem'i rahatsız eden bu hareketleri üzerine Tebbet sûresi nâzil oldu (bk.
İlgili 15 soru bulundu
Meal (Kur'an Yolu)
Ebû Leheb'in elleri kurusun! Kurudu zaten. Ona ne malı fayda verdi ne de kazandığı başka şeyler.
Ebu Leheb ve karısı, Muhammed'e muhalefet olmakla da kalmıyor; kendisine her türlü eziyeti yapmaktan, örneğin onun geçeceği yollara dikenler sermekten veya pisliklerini onun evinin önüne atmaktan da geri kalmıyorlardı. Bu nedenlerle sure, tamamen Ebu Leheb ve karısının aleyhine indirilen beddua ayetlerini içermektedir.
Ebû Refi', "Vallahi, o gördüğün süvâriler, melekler idi." deyince Ebû Leheb hiddetlenip yüzüne şiddetli bir tokat indirdi. Sonra da üzerine çöküp dövmeye başladı. Ümmü Fadl, gayrete geldi, "Biçâre köleyi, efendisi burada yok diye dövüyorsun." diyerek bir çadır direği ile Ebû Leheb'in başını yardı.
Ebu Leheb'in elleri kurusun (yok olsun o), zaten yok oldu ya. Ebû Leheb'in *iki eli kurusun, kurudu da! * Arapçada “İki eli kurusun” tabiri, hüsrana uğrasın manasında bir bedduadır. “Kurudu da” yani Ebû Leheb hüsrana uğradı/kaybetti manasındadır.
O dönem Ebu Leheb'ler, Ebu Cehil'ler işbaşındaydı, şimdi de aynı misyonu onların torunları sürdürüyor… O meşhur jargonla: “Bir bitmediniz gitti be!”
Ebû Cehil, müşriklerin muharebe ihtiyaçlarının büyük bir kısmını bizzat karşıladığı Bedir Savaşı'nda ensardan Afrâ'nın oğulları Muâz ve Muavviz tarafından öldürüldü.
Ebu Cehil, Peygamberimizin (asm) amcası değildir, Ebu Leheb, Efendimizin amcasıdır. Ebu Cehil, İslâm'ın ilk döneminde Peygamber Efendimizin (asm) en azılı düşmanı ve Kureyş'in ileri gelenlerinden biri.
Ümmü Cemil Avra bint Harb b. Ümeyye (Arapça: أمّ جميل), Muhammed'e muhalefetiyle tanınan ve Tebbet Suresi'nde hicvedilen kadın, Ebu Leheb'in karısı, Ebu Süfyan'ın kız kardeşi. Babası Harb bin Ümeyye annesi Fahite bint Amir es-Sekafî'dir.
Ebu Leheb'in Hazreti Muhammed'e karşı düşmanlığı anlatılıyor. Allah, Ebu Leheb'i kınayarak sureye başlamış ve bu tür kişilerin her daim var olacağını ifade etmiştir. Surede Ebu Leheb'in ellerinin kuruyacağı ve kuruduğu belirtilmiştir. Tebbet Suresinin manası 'Kurusun ve Kahrolsun' olarak belirtilir.
Kur'ân'ın 111. sûresinin ilk ayeti, Kureyş'in Haşimoğullarının önde ge- lenlerinden ve Hz. Muhammed'in amcası olan Ebû Leheb ile ilgilidir. Birinci ayet, onun ellerine lânete yer verir: Tebbet yedâ Ebî Leheb…“Ebû Leheb'in elleri kurusun” (Tebbet kelimesi genellikle “beddua” olarak açıklanır).
Hatta Kureyş müşrikleri Resûl-i Ekrem'e ve müslümanlara düşmanlıklarını arttırınca Hâşim ve Muttalib oğullarını yardıma çağırmış, kardeşi Ebû Leheb dışındaki yakınları, kendilerine karşı girişilen boykot hareketine rağmen Ebû Tâlib mahallesinde onun etrafında toplanmışlar ve orada uzun bir süre sıkıntı içinde yaşamak ...
Ebu Cehil'in gerçek ismi Amr Bin Hişam'dır. Bazı kaymaklarda adı Ebu'l Hakem olarak geçer. Hz. Muhammed tarafından kendisine Cehaletin Babası anlamına gelen Ebu Cehil lakabı verilmiştir.
Örneğin Kur'an-ı Kerim'de geçen bir sure ile lanetlendiği iddia edilen Ebu Leheb'e, Hz. Ömer'e, Peygamber'in amcası Ebu Talib'e, Peygamber'in amcalarından Hz. Abbas'a dair paylaşımları bunlardan sadece bazıları.
Übey ibn-i Halef ve Ümeyye bin Halef… İki kardeş müşrik! Zekâlarını şirkte kullanan iki İslâm düşmanı! Peygamber Efendimiz'in (asm) defalarca tebliğ ettiği, ama defalarca cevab-ı red aldığı iki nasipsiz!
Dönüp yanıma gelinceye kadar hiç bir şey yapma!.." buyurdu. Bu nakilden Ebu Talib'i Peygamberimizin emriyle Hz. Ali'nin yıkayıp gömdüğü anlaşılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri