Gebelik serüveniniz başladığı ilk zamanlardan itibaren terlemeye başlayabilirsiniz. İlk trimester adı verilen zaman diliminde, yani gebeliğinizin ilk 13 haftasını kapsayan dilimde, ateş basmaları başlar. Bu yanma hissi ve terleme hamileliğiniz boyunca sürebilir.
Hamileliğin erken dönemlerinde terleme çok yaygındır. Gündüzleri sıcak basması ve gece terlemesi yaşayabilirsiniz. Hamilelik sırasında hormon seviyeleri yükselir ve kan akışı artar, bu da vücut sıcaklığının yükselmesine neden olur. Bu nedenle vücut soğumak için daha fazla terler.
Gebelikte ter bezlerinin çalışması daha fazladır. Bu nedenle terleme de daha fazla olur. Bunun faydası vücudu toksik maddelerden temizlemeye yardımcı olması ve karaciğer ve böbreğin yükünü azaltmasıdır.
Vücudunuz için yeni olan bir ağırlık taşıyorsunuz ve ayrıca bebeği sıcak tutmaya çalışıyorsunuz, bu da vücudunuz kendini düzenlemeye çalışırken alıştığınızdan daha fazla terlemeye yol açabilir. Hamilelikte aşırı terleme ise hamilelikte vücut kokusu arttırır.
İlgili 40 soru bulundu
Hamilelikte aşırı terlemenin önüne geçebilmek için bolca dinlenmeye çalış. Kendini susuz bırakma, mutlaka yanında bir şişede su bulundur. Soğuk şeyler tüketmek hamilelikte terlemeye iyi gelir. Taze meyve ve sebze sularını içebilirsin.
Sıcak basmaları ve terleme, hormonal dalgalanmalar, çevresel faktörler, stres, diyet, sigara içme, ilaçlar ve temel tıbbi durumlar gibi çeşitli faktörler nedeniyle tetiklenebilir.
Gebelikte parfüm kullanımı güvenli olmasına rağmen parfümler karşı daha duyarlı hale gelinebilir. Bazı kokular bulantı, baş dönmesi, sarsıntı ve baş ağrısına neden olabilir. Bazı problemlerin olmasını engellemek için başlangıçta parfüm kullanmayıp daha sonra kendinize uygun parfümü kullanmanız daha doğru olur.
Hamilelikte vajina kokusu da normal bir durumdur. Hormonal değişiklikler nedeniyle vajinal akıntının kokusu değişebilir. Ancak, rahatsız edici bir koku, yanma veya kaşıntı gibi belirtiler varsa bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Ancak bu koku bebeğin cinsiyeti hakkında bir ipucu vermez. Hamile kadınlarda vücuttaki sıvı miktarı azalır ve idrardaki yoğunluk artar. Bu nedenlerden dolayı hamilelerin idrarında amonyak gibi bir yoğun koku olur.
Aslında aşırı terleme hastalığı primer bölgesel hiperhidrozis denilen durumdur. Sekonder hiperhidrozis (aşırı terleme) ise başka hastalıklara bağlı yaşanan terlemedir. Bunlara örnek olarak diyabet (hipoglisemi), tiroid (hipertiroidi), obezite, alkolizm, menopoz, solunum ve kalp yetmezliği gibi hastalıklar sayılabilir.
Yorgunluk hissi ve aşırı uyku hali genellikle gebeliğin ilk haftalarında başlar ve 2. trimester'a kadar sürer.
Aşırı Terleme Nedenleri
Obezite, psikolojik bozukluklar sebep gösterilebileceği gibi menopoz da buna neden olabilmektedir. Genellikle sıcak basma olarak tanımlanan aşırı terleme kişiyi rahatsız edecek düzeyde ise doktor kontrolünde tutulmalıdır. Menopozun yanı sıra hamilelikte de aşırı terleme görülebilmektedir.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Güzel kokmak için düzenli olarak duş alman ve kendini yıkaman gerekir! Çoğu kadın için vajina etrafındaki alanı her gün nazikçe yıkamak iyi bir öneridir. Kendini yıkamak, vücutta başka herhangi bir yerde olduğu gibi, ciltte kokuya neden olan bir bakteri birikmesiyle savaşmaya yardımcı olacaktır. Doğru sabunları kullan.
Sık sık belirgin akıntıların gelmesi en erken hamilelik belirtileri arasında bulunur. Bu akıntılar beyaz ve süte benzer kıvamlı bir sıvı olarak görülebilir. Bunun dışında regl kanamasına benzemeyen ve az az gelen kanamalar da erken dönem hamileliğin belirgin bir belirtisidir.
Sağlıklı bir vajinanın tipik kokusu en iyi “misk” gibi olarak tanımlanabilir.
Hamilelikte Saç Bakımı
Her zaman kullandığınız şampuan ve saç kremi genellikle bir sorun yaratmayacaktır.
10- Vücut ısısının artması
Kadınlarda yumurtlama dönemindeki hormonların etkisiyle vücut sıcaklığı 1 dereceye yakın artar. Gebelik oluşmasıyla bu etki devam etmektedir. Bu nedenle sıcak basmaları ve terleme hamileliğin diğer belirtileri arasındadır.
Soğuk terleme soğuk, ısı veya hararetten kaynaklanmaz. Diaphoresis olarak da bilinen soğuk terleme, aslında vücudumuzun bizi tehlikeli durumlardan korumak için sahip olduğu "savaş veya kaç" tepkisinden kaynaklanır. Bu vücutlarımız korku, ağrı, şok, nefes darlığı veya düşük kan şekerine tepki verdiğinde tetiklenir.
Gece terlemesi sıcağa bağlı olarak gelişebileceği gibi enfeksiyon, hormonal sorunlar, reflü, uyku apnesi, kanser, şeker hastalığı, nörolojik rahatsızlıklar, menopoz, stres bozukluğu veya alkol kullanımına bağlı olarak da yaşanabilir. Gece terlemesi yaşayan kişilerin genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyacı olmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri