Edebiyat, yazın veya literatür; olay, düşünce, duygu ve hayalleri dil aracılığı ile estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır. Edebî yazılar yazan sanatçılara edebiyatçı denir. Daha kısıtlayıcı bir tanımla, edebiyatın; bir sanat formu olarak oluşturulan yazılar olduğu düşünülmüştür.
Edebiyat bir anlatım biçimidir. düşünce ve duyguları güzel ve etkili bir biçimde anlatma sanatı olarak da tanımlanabilir. herhangi bir metnin edebiyat eseri sayılabilmesi için sanatsal değerler taşıması gerekir. İşde bu nedenlerle edebiyat bir sanattır.
Edebiyat ise pek net biçimde bir bilim dalı değildir. Herhangi bir edebiyatçıyı, bir çalışma yaparken gözlem, hipotez, deney, veri, kuram gibi aşamalarla sorumlu tutamayız. Ve ayrıca her hangi bir edebi ürünü, veriyi, sonucu, yorumu, "yanlışlanabilirlik" yaklaşımı ile yargılayamaz ve inceleyemeyiz.
Sanat, insanın duygu, düşünce ve hayallerini, somut ve soyut malzemelerle yaratıcı gücünü kullanarak kişiyi etkileyecek biçimde anlatmasıdır.
Edebiyat bilimi; edebiyatı bilimin meselelere yaklaşım tarzıyla metodolojisiyle anlama ve açıklama çabasıdır. Bu çabanın bir sonucu olarak edebiyat tarihi, edebiyat psikolojisi, edebiyat sosyolojisi gibi alt dallar oluşmuştur. Edebiyat tarihi edebi metinleri tarihsel bir olay ya da veri olarak kabul eder.
İlgili 25 soru bulundu
Edebiyat (Yazın): Olay, düşünce, duygu ve hayallerin dil aracılığıyla sözlü veya yazılı olarak biçimlendirilmesi sanatıdır. Diğer bir tanımla edebiyat dille gerçekleştirilen güzel sanat etkinliğidir. Arapça "edeb" kökünden gelen edebiyat aslında ilm-i edeb'in bütün anlamlarını toplayan çoğul bir kelimedir.
EDEBİYAT SANATI VE BİLİMİ
Sanatın varlığında mutlak manada ihtiyaç duyulacak olan malzeme; dildir, taştır, mermerdir, ahşaptır, sestir, renktir. Edebiyat, şair veya yazarın doğuştan getirdiği sanat kabiliyeti ile zihni, ruhu ve muhayyilesini eseri üzerine teksif etmesi sonucu var ettiği bir "dil sanatı"dır.
Yedinci sanat, güzel sanatların geleneksel altı dalına (resim ve heykel, mimari, dans, tiyatro, edebiyat ve müzik) sonradan eklenen "sinema sanatı" nı anlatan deyim. Yedinci Sanat (dergi), 1973 - 1975 yılları arasında Türkiye'de yayımlanmış aylık sinema dergisi.
Strasbourg üniversitesi profesörlerinden Maurice Nedoncelle'in yukarıdaki anlayışa göre yaptığı sınıflandırma(1953) , sistemin bu iki sakıncasını da açıkça belirtir., burada edebiyat işitsel(auditif) bir sanattır , tıpkı müzik gibi ; tiyatro ve sinema ise işitsel görsel (audio-visuel) sanat sayılır İ mimari , resim ve ...
Sanat dalları, herkesin bildiği gibi mimari, heykel, resim, edebiyat, müzik, tiyatro ve sinema olmak üzere yedi tanedir. Sanat dalları ve özelliklerini bilmek, hem sanattan daha fazla zevk almamızı hem de sanatın hayatımızdaki rolünü anlamamıza yardımcı olur.
“Edebiyat eserinin amacı öncelikle bilgi vermek değil, sanatsal bir bakış açısıyla bir varoluşun tanıklığını yapmaktır. Bu tanıklık, tanımlanmış ve belirlenmiş bir kavramı, bir bilgiyi aktarmadığı için, her zaman bir “çok anlamlılık”, hatta bir “anlam kapalılığı” içinde kendini gösterir (Taşdelen, 2006: 43).
Eğitim bir bilim olduğu kadarda sanattır aynı zamanda. Eğitim de sanatla bilim arasında farklılıklar olsa da , karşıtlık yoktur. Mühendisliğin pratikte sanat olmakla beraber, teorikte bilimin rehberliğine ihtiyaç duyması, bilim-sanat ilişkisinin birbirini tamamlayan ilişkisinin ispatıdır.
Eserin son ve “Edebiyat Bilimi'' başlıklı ana bölümünde önce Edebiyat Bilimi, edebiyat biliminin alt dalları; “Edebiyat Tenkidi, Tahlili, Teorisi, Karşılaştırmalı Edebiyat, Edebiyat Sosyolojisi, Edebiyat Eğitimi, Edebiyat Eğitiminde Edebi Metnin Yeri ve Anlamı ve Edebiyat Biliminin Kaynakları”ndan bahseder.
Dil sanatları
Yazı ve gramer kullanılarak oluşturulan sanat eserlerine dil sanatı veya edebiyat denir.
Edebiyat ve Güzel Sanatlar Arasındaki İlişki
Edebiyatta aynı güzel sanatlar gibi estetiğe önem veren ve mesajlar içeren bir daldır. Edebiyat alanında birçok konuyu bulmak mümkündür. Yani edebiyatın geniş bir içeriğe sahip olduğu söylenebilir. Edebiyatın güzel sanatlardan birisi olduğu bilinmektedir.
Heykel, 3. Resim, 4. Müzik, 5. Edebiyat (şiir ve nesir), 6. Gösteri sanatları (dans ve tiyatro), 7. Sinema ve film, 8. Medya sanatları (radyo, televizyon ve fotoğraf), 9. Çizgi roman, 10. Video oyunları veya genel olarak dijital sanat formları.
İşitsel (Fonetik) Sanatlar: Kulağa hitap eden sanat türüdür. Müzik ve edebiyat bu grup içinde yer alır. Müziğin malzemesi ses ve nota edebiyatın ise dil dolayısıyla sözcüktür Yani işitsel sanatlar sese ve söze biçim verir.
Sanat en genel anlamıyla, yaratıcılığın veya hayal güacünün ifadesidir. Bu geniş alama zaman içinde kısıtlamalar getirilip yeni tanımlar yapılmıştır. Sanat, bir duygu veya düşüncenin en güzel ve en estetik haliyle görsel ve işitsel bir maddede vücut bulmasıdır.
SANATIN 7 DALI
O yedi dalı hemen sıralayalım. Yedi sanat dendiği vakit akıllara ilk önce resim ve heykel gelir. Bu ikili en eski sanat dalı olarak karşımıza çıkar. Tarih öncesi dönemlerde mağara duvarlarına çizilmiş resimlerden ve taşa verilen şekillerden günümüze kadar ulaşmayı başaran örnekleri bulunmaktadır.
Bu denemecinin özgün düşüncesinde sinema bir sanat biçimi olarak kendinden önceki altı geleneksel sanata (mimari, musiki, resim, heykel, şiir ve dans) eklenir çünkü sinema aynı anda plastik sanatların, ritmik sanatların, bilimin ve sanatın füzyonudur yani birleşimidir.
Genel olarak edebi sanatları 3 grupta inceleyebilir ve mecaza, anlama ve söze dayalı sanatlar olmak üzere ayırabiliriz. Her birinin kullanıldığı durum birbirinden farklıdır ancak amacı aynıdır.
Teşhis bir edebi sanat türüdür. İnsan dışındaki varlıkları insan özelliğiyle donatma, kişileştirme sanatıdır. Edebiyat dışında hitabet sanatında (retorik), görsel sanatlarda, dini metinlerde vs. de kullanılır.
Edebiyat insani tepkiler ve duygularla doludur. İnsan psikolojisi oyunlarda, romanlarda, şiirlerde, destanlarda, denemelerde ve günlüklerde ustaca temsil edilir. Edebiyatı okuyup analiz ederken aynı zamanda farklı karakterler üzerinden insan psikolojisini inceler ve onun hakkında daha fazla bilgi sahibi oluruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri