Edebiyat sözcüğünün sahip olduğu eş anlamlar arasında, yazın sözcüğü bulunuyor. Literatür sözcüğü de edebiyat sözcüğü yerine tercih edilen sözcüklerden biridir.
Edebiyat eş anlamlısı olan kelime yazın kelimesidir. Yani edebiyat yazın sözcüğüyle eş anlamlı olan sözcüktür. Cümle içerisinde edebiyat kelimesi yerine yazın kelimesi de kullanılabilir.
Türk Dil Kurumu (TDK) Güncel Türkçe sözlükte yer alan bilgilere göre Kelimenin eş anlamlısı söz, sözcük, lügat'tır. Aynı zamanda laf sözcüğü de kelimenin anlamdaşı (eş anlamlısı) olarak Türkçe'de kullanılmaktadır.
Nazik kelimesi, ince ve hassas sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Edebiyat sözcüğü Arapçadaki أدب, edeb teriminden gelir ve görgü, terbiye, konuk ağırlama adabı, yaşam tarzına ilişkin hikâye ve gözlemlerden oluşan gibi anlamlara gelir. Türkçede edebiyat sözcüğü Tanzimat Dönemi'nde kullanılmaya başlanmıştır. Bundan önce ilm-i edeb, şiir veya inşâ gibi terimler kullanılmaktaydı.
İlgili 26 soru bulundu
Edebiyat Nedir? Edebiyat, kişinin duygu ve düşüncelerini, kendine özgü bir dil kullanarak, estetik kurallar çerçevesinde, yazılı veya sözlü olarak dile getirmesidir. Yazar ve şairlerin ortaya koydukları eserlerde ele alıp işledikleri her şey, edebiyatın konusunu oluşturur.
Türk Dil Kurumunda geçen tanımına bakarsak “Edebiyat ve yazın; olay, düşünce, duygu ve hayallerin dil aracılığıyla estetik bir şekilde ifâde etme sanatıdır” (tdk.gov.tr Güncel Türkçe Sözlük).
Zor kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından ele alınan eş anlamlı sözcük 'güçlük' ya da 'sıkıntı' şeklinde geçmektedir.
Öğrenci kelimesi eş anlamlı olarak talebe üzerinden değerlendirilir.
Yapayın Eş Anlamlısı Olan Sözcükler
Yapmacık, içtenliksiz ve sahte manasına gelir. "Bana da diğer misafirlere de çok yapmacık davrandı." Yapay kelimesi insan davranışları için kullanıldığında sahte anlamına gelir. "Şehir hayatından da o sahte gülüşlerden de bıktım usandım artık."
Özlem kelimesi için Türk Dil Kurumu açısından eş anlamlı olarak 'hasret' sözcüğü karşımıza çıkıyor.
Yaşlı kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre eş anlamlısı olarak 'ihtiyar' sözcüğü karşımıza çıkmaktadır.
Beyaz kelimesinin eş anlamlısı ak kelimesidir. Beyazın eş anlamlısını öğrenerek beyaz yerine bu eş anlamlı kelimeyi kullanmak mümkündür. Beyaz eş anlamlısı olan sözcük ak sözcüğüdür.
Edebiyat sözcüğünün sahip olduğu eş anlamlar arasında, yazın sözcüğü bulunuyor. Literatür sözcüğü de edebiyat sözcüğü yerine tercih edilen sözcüklerden biridir.
Sesteş kelimeler, yazılışları ve söylenişleri aynı olup anlamları ve görevleri bakımından birbirleriyle ilişkisi bulunmayan sözcüklerdir. Her dilde olduğu gibi Türkçede de çok eski devirlerden beri sesteş kelimelere rastlanmaktadır: boy, dal, don, ög, tüy, yaş, yüz gibi.
Edebiyat'ın amacı estetik ve güzelliktir. Edebiyat'ı edebiyat yapan iki temel özellik vardır: 1) Dil-üslup 2) Estetik-güzellik. Bu özelliklerin ikisi de okuyucuya ve yazara göre değişkendir. Edebiyat duygu ve düşüncelerimizi karşımızdakine anlatabilmek için bir araç niteliğindedir.
Öğretmen kelimesinin eş anlamlı kelimesi muallimdir. Bu sebeple cümle içerisinde aynı anlam barındırdığından öğretmen ve muallim kelimeleri birbirlerinin yerlerine kullanılabilir. Bunun dışında hoca ve muallime kelimeleri de bazı kaynaklarda öğretmen kelimelerinin eş anlamlı kelimesi olduğunu açıklamışlardır.
Yasa kelimesinin eş ve yakın anlamlısı, anlamdaşı Kanun sözcüğüdür.
Öğrencilerin okuduğu alana ise okul denir. Aynı zamanda okul kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre, 'mektep' eş anlamlı sözcüğü üzerinden de değerlendirilmektedir.
SORUN EŞ ANLAMLISI NEDİR? Sorun kelimesinin eş anlamlı olan sözcükleri dert, problem, sıkıntı kelimeleridir.
Yıllar sonra bu sırt dayanan taşın ismi "arka-taş" iken arkadaş şeklinde yerleşmiş, bugün de iletişim içinde olunan ve samimiyetine güvenilen kişilere verilen isimdir. Arkadaşın eş anlamlıları ise bacanak, dost, eş, tomdaş, yoldaş sözcükleridir.
Zorunlu kelimesiyle özdeş olan eş anlamlı kelimeler, mecbur, kesinlikle, mutlaka, gerekli, öncelikli, farz, emir, zoraki, mecburi, zorunlu ve zaruri gibi kelimelerdir.
Mesut ismi Arapça kökenlidir ve mutlu anlamına geliyor.
Ritüel sözcüğü dilimizde aktif olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle Türk Dil Kurumu tarafından hazırlanan sözlükte de yer almaktadır. TDK bu sözcüğü "ayin" anlamıyla açıklamaktadır. Sözlükte ritüelin bir diğer anlamı da "adet haline gelen şey" şeklinde belirtilmektedir.
Bu kelimenin kökeni Latince olup İngilizcede ilk defa on dördüncü yüzyılın sonlarında “öğrenme, yazı, dil bilgisi” anlamlarında kullanılmıştır. “Edebî üretim ve edebiyat eseri” anlamını 1779'da kazanmışken “bir dönemin veya bir kişinin yazılarının toplamı” anlamını ise 1812'de kazanmış- tır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri