Musammat; ayrı bir nazım biçimi olmamakla birlikte bazı gazel ve kasidelerde uygulanan, dize ortasında da uyak bulunması temeline dayanan bir divan edebiyatı tekniğidir. Bu tekniğin kullanıldığı gazellere "musammat gazel" adı verilir.
Musammat kelimesi ipe dizilen inci anlamına gelir. Bendlerden meydana gelen nazımlar musammat ismi ile anılmaktadır. Bend ise, en az 3 mısradan meydana gelmiş olan nazım birimine verilen isimdir. Bend kelime anlamı bağ, rabıta bozum şeklindedir.
Musammat, terkib-i bend, terci-i bend bentler ile kurulan nazım biçimleri arasında; rubai, tuyuğ, şarkı ve murabba dörtlükler ile kurulan nazım biçimleri arasında; gazel, kaside, mesnevi, kıt'a ve bugünkü yazımızın konusun olan müstezat da beyitler ile kurulan nazım biçimleri arasında yer almaktadır. Mübalağa nedir?
Musammat, aynı vezinde üç ve daha fazla mısralı değişik sayıdaki bendlerden oluşan nazım şekillerinin genel adıdır.
İki şairin birlikte veya beyit beyit söyledikleri gazele müşterek gazel denir. Matladan sonra gelen beyitlerin ortalarI ilk beyit ile kafiyeli ise musammat gazel denir.
İlgili 30 soru bulundu
Musammat; ayrı bir nazım biçimi olmamakla birlikte bazı gazel ve kasidelerde uygulanan, dize ortasında da uyak bulunması temeline dayanan bir divan edebiyatı tekniğidir. Bu tekniğin kullanıldığı gazellere "musammat gazel" adı verilir.
Gazel ve kasidelerde uyağın mısra ortalarda olması beklenir. Dolayısıyla anlatılanların hepsi musammat gazel özelliklerine kapsamaktadır. Eğer ki bir musammat gazelin orta mısralarında uyak varsa ve orta mısralardan ikiye bölünebiliyorsa bu musammat gazeldir.
MUSAMMAT: *Sözlük anlamı; inciyi ipe dizmek demektir. *Mısra sayısı 4 ile 10 arasında değişen bentlerden meydana gelen şiirlerin genel adıdır.
geleneksel türk edebiyatında iç kafiyesi olan şiirlere verilen ad. murabba,muhammes,müseddes,terkib-i bend ve terci-i bend vb gibi bentlerle kurulmuş divan edebiyatı nazım şekillerine verilen genel bir isimdir.sanılanın aksine divan edebiyatında bir nazım türü değildir.
İştiyak, arzu etmek ve özlemek manasına gelirken, müştak da özleyen, hasret çeken demektir. Dil bilgisinde ise isim ya da fiil soylu bir kelimeden türetilmiş olan sözcüklere müştak denir.
Sözlükte, ''İfadenin kelimâtını müsecca '(kafiyeli) yapmak'' anlamına gelen tarsî bir sanat olarak ise şairin mısralarda yer alan kelimeleri ölçü ve kafiye bakımından birbirine denk gelecek şekilde oluşturmasıdır.
Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Mazmun, divan edebiyatının kendi dünyası içindeki bilinen hayal, inanış ve düşüncelerin beyit ya da beyitlerdeki dolaylı anlatımıdır. Bu tanımlardan üçüncüsünün, mazmun karşılığı eski sözlüklerde kullanılan nükteli, cinaslı, sanatlı sözle bağlantısı akla gelmektedir.
Ayaklı koşma, Musammat koşmanın ilk dörtlüğünün ikinci ve dördüncü, diğer dörtlüklerin yalnızca dördüncü dizelerine beş hecelik küçük dize, ayak ekleyerek oluşturulan koşmalardır. Musammat ayaklı koşmaya, "musammat müstezat" da denir.
Üçlü dizelerle yazılan güftelere ve manzum eserlere müselles denir.
Murabbâ' (Osmanlıca: مربع), bent adı verilen dört dizelik kıt'alardan oluşan şiir türüdür. Kelime anlamı "dörtlük" demektir. Aruz ölçüsüyle yazılır. Genelde 3-7 bentten oluşur.
Şarkıda her bentin üçüncü dizesine miyan (orta) denmektedir. Miyan bölümü şarkı için en önemli bölümdür çünkü burada en dokunaklı söz söylenir. Şarkılar çoğunlukla aşk, sevgiliye övgü, eğlence ve alemler hakkındadırlar. Şarkı türünü Divan şiirine Türkler kazandırmışlardır.
[1] Aynı ölçüde onar dizelik bendlerden oluşan nazım biçimi.
Bir uzun, bir kısa şekilde yazılan divan edebiyatı nazım şeklidir. Murabba, muhammes, rubai, kıta, beyit gibi şekillerle birleştirilerek yazılgelmiştir. En çok "gazel müstezat" şeklinde yazılmıştır. Bir nazım şeklinin her mısrası veya her beytinin sonuna aynı ölçüde bir kısa mısra ekleyerek meydana getirilir.
Bu türün en önemli temsilcileri arasında, Fuzulî, Nedim, Bâkî, Taşlıcalı Yahya Bey vardır. Aşağıda ise Fuzulî'nin yazmış olduğu bir musammat gazel örneği verilmiştir.
Genelde Türk Edebiyatında beyit sayısı 4 ila 15 beyit arasında yer alır. Genelde tekli olarak kaleme alınan beyitler 15'i de geçebilecek şekilde de yazılabilmektedir. Ancak örnekleri az bulunur. 15 beyiti geçen uzun gazeller; Gazel-i Mutavvel adı verilmektedir.
Müfred kelimesi divan edebiyatında terim anlamında kullanılır. Diğer beyitlerle anlamca ilişkisi bulunmayan , bu nedenle tek başına okunduğunda da anlamlı gelen beyitlere müfred denir. Müfredler genelde divanların son sayfalarında yer alır.
Herhangi bir şiirde iki mısrası birbirine kafiyeli olan bölüm musarra olarak ifade edilir. Aynı zamanda mukaffa ya da matla gibi isimler üzerinden de bilindiğini söylemek mümkün. İki mısra üzerinden cümlenin yüklemi kısımlarının birbirine uyumu musarra beyit olarak ön plana çıkar.
bir şiirin en güzel beyti. gazelde matla'dan sonraki beyt.
“Gazelin son beytine makta' (kesme yeri), makta'dan bir önceki beyte de hüsn-i makta' denir. Bu beytin de makta'dan güzel olmasına dikkat edilirdi.” (Dilçin, 1997, s. 107).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri