Edebiyatın malzemesinin dil olduğu bilinmektedir.
Edebiyatın asıl amacı estetik zevk duygusunu dil aracılığıyla gerçekleştirmesidir. Edebiyatın temel aracı “dildir”. Dil, edebiyatın dışında diğer bilim dallarının da anlatım aracıdır. Bu nedenle edebiyatın felsefe, psikoloji, sosyoloji, tarih, coğrafya, iktisat vb. bilim dallarıyla yakından ilişkisi vardır.
Edebiyatın temel konusu insandır.
Evet, insanın bütün ilişkilerini edebiyatta bulabiliriz. Edebiyat toplumun aynası olduğuna göre, toplumdaki değişmeleri edebiyatın yansıtması doğaldır. Bu toplum içerisinde yaşıyan yazarın da toplumla birlikte, yaşayışı, duyuşu, düşünüşü, inançları, dilekleri de değişir.
Edebiyat'ı edebiyat yapan iki temel özellik vardır: 1) Dil-üslup 2) Estetik-güzellik. Bu özelliklerin ikisi de okuyucuya ve yazara göre değişkendir. Edebiyat duygu ve düşüncelerimizi karşımızdakine anlatabilmek için bir araç niteliğindedir.
Edebiyatın en önem- li ifade aracı da dildir. Bir dil içerisindeki harf, ses ve sözcükler onun ifade edil- mesini sağlar.
İlgili 29 soru bulundu
“Edebiyatın kaynağı nedir?” sorusuna verilecek en genel ve en doğru cevap için “Edebiyatın kaynağı insandır, insana dair her şeydir?” demek yanlış olmaz. Edebiyat insan için vardır. Ede- biyat; insana dair şeyleri, insanlar için, insanlar tarafından anlatır.
“Edebiyat eserinin amacı öncelikle bilgi vermek değil, sanatsal bir bakış açısıyla bir varoluşun tanıklığını yapmaktır. Bu tanıklık, tanımlanmış ve belirlenmiş bir kavramı, bir bilgiyi aktarmadığı için, her zaman bir “çok anlamlılık”, hatta bir “anlam kapalılığı” içinde kendini gösterir (Taşdelen, 2006: 43).
SÖZLÜ EDEBİYAT(GENEL ÖZELLİKLERİ)
Türklerin henüz yazıyı kullanmadıkları dönemdeki edebiyattır. Bu dönem edebiyatı sözlü olarak üretilmiş ve kulaktan kulağa yayılarak varlığını sürdürmüştür. İslamiyet öncesi sözlü dönem ürünleri koşuk, sagu, sav ve destanlardan oluşur.
Bunlar; kişi, zaman, yer, olay örgüsü, anlatıcı, konu ve çatışmadır. Tüm bu unsurların neler olduğuna ve hikaye içindeki görevlerine bakacak olduğumuzda şu şekilde tanımlayabilmemiz mümkündür: Kişi: Hikâye içinde geçen olayları yaşayan karakterlerdir.
Edebiyat, yazın veya literatür; olay, düşünce, duygu ve hayalleri dil aracılığı ile estetik bir şekilde ifade etme sanatıdır.
Aktarılan yazılı yazısız her şey edebî üründür.” Cemil; edebî ürünlerde kültür ve kültüre ait ögelerin yer aldığını, yazılı ya da yazısız her şeyin edebî ürün olarak değerlendirilebileceğini ifade etmiştir.
Farklı bilim dalları ve güzel sanatlar gibi edebiyatın ve eğitimin de esas aldığı temel konu insan kavramıdır.
Edebi metin kendine özgü dili, gerçeklikle olan ilgisi, estetik yaşantı uyandırması, çok anlamlılığı, yazıldığı dönemi temsil etmesi, kendine özgü anlatma formlarına sahip olması gibi birçok niteliğe sahiptir.
Sözlü edebiyat: Yazının kullanılmadığı dönemlerde dilden dile söylenerek günümüze kadar ulaşmış ve anonim (halkın ortak malı) olarak gelişen ürünlerin tamamına sözlü edebiyat denir. 2. Yazılı edebiyat: Yazının kullanılmaya başlamasından itibaren yazarı belli olan her türlü edebiyat ürünlerine yazılı edebiyat denir.
Göktürk Kitabeleri (Orhun Yazıtları) Türk yazı dilinin Eski Türkçe Dönemi'ne ait yazılı ürünleridir. Bu kitabeler, Türk dilinin bilinen ilk yazılı kaynakları olması nedeniyle dilimizin tarihi ve gelişimi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.
*Bu bakımdan Türk tarihinin ve edebiyatının ilk yazılı ürünleri 8. yüzyılda Göktürk yazısıyla ortaya konulan Orhun (Göktürk) yazıtlarıdır. *Yenisey yazıtları, Yenisey Kırgızlarına ait balbal adı verilen mezar taşlarından ibarettir. Üzerinde adlar ve birkaç sözcükten oluşan sözler yer alır.
Sav; atasözü niteliğinde, az sözle çok şey anlatan, anlam yoğunluğu bulunan, özlü sözlerdir. Divân-ı Lügati't-Türk'te pek çok sav vardır. Bugünkü atasözlerinin karşılıklarıdır. Uygur alfabesinde de atasözü olarak kullanılmıştır.
Edebiyat, kişinin duygu ve düşüncelerini, kendine özgü bir dil kullanarak, estetik kurallar çerçevesinde, yazılı veya sözlü olarak dile getirmesidir.
Roman, anti roman gibi. Edebî türler, anlatım yolu bakımından (nesir-nazım; sözlü-yazılı oluşları), konu seçimi ve konuya uygun iletim tekniği bakımından ve boyutları bakımından (eserin uzun-kısa veya yoğun oluşu) olmak üzere üç ana başlık altında tasnif edilmektedir.
Belli bir tarihsel süreçte edebiyatı, tür ve yazarın milliyeti bakımından herhangi bir ayrım olmadan şekilsel ve içerik olarak etkileyen belli üslup, duygu ve düşünce dizisine edebiyat akımı veya edebi akım denir.
Edebi metnin özellikleri şu başlıklarla sıralanabilir; İşlenmiş bir dil ve anlatımla oluşur. İnsanda güzel duygular, hayaller ve zevkler uyandırır. İnsanın duygu düşünce ve hayallerini besler. Ait olduğu toplumun sosyal ve kültürel özelliklerini taşır.
ÖZ: Virginia Üniversitesi İngiliz Edebiyatı ve Karşılaştırmalı Edebiyat profesörü Rita Felski, “Edebiyat Ne İşe Yarar? (Uses of Literature)” adlı yapıtında edebiyatın işlevlerini özgün bir sınıflamayla ele almış ve bu işlevleri “tanıma, büyüleme, bilgilendirme, şaşırtma” olmak üzere dört ana başlık altında incelemiştir ...
Dilin ve kültürün devamlılığını sağlar. Edebiyat, bir toplumun dili, gelenekleri ve değerleri hakkında bilgi sunar. Edebi metinler, dilin evrimini ve kültürel değişiklikleri gözlemlememizi sağlar. Bu nedenle, edebiyatın okutulması, bir dilin ve kültürün devamlılığını sürdürmeye yardımcı olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri