Savant Sendromu, önemli düzeyde zihinsel engellere sahip olan bir bireyin bazı yetenekleri genel ortalamanın çok daha üzerinde sergilemesi ile karakterize bir tablodur.
Savant Sendromu Çeşitleri
Savantizme sahip insanlar yüksek bir IQ'ya sahiptir ve müzik aletleri çalmak veya karmaşık tasarımlar çizmek gibi karmaşık görevleri yerine getirebilirler. Savantizm genellikle otizm spektrum bozukluğu (OSB) ile ilişkilidir, ancak OSB'si olan herkes aynı zamanda savant becerileri sergilemez.
Savant sendromu her yaştan, cinsiyetten ve ırktan bireyde görülebilmekle birlikte erkeklerde kadınlara göre daha sık görülmektedir.
Savant sendromu doğuştan olabildiği gibi edinilmiş bir sendrom da olabilmektedir. Diğer bir deyişle, doğum sorasında mevcut olup erken çocukluk çağlarında kendini belli eder ya da merkezi sinir sisteminin bir hasara uğraması sonucunda ya da bir hastalık sonucunda da ortaya çıkabilmektedir.
Savant Sendromu, otistik hastalıklar da dahil olmak üzere zihinsel veya fiziksel engelleri bulunan ve bu engellere tezat olabilecek çoğunlukla hafızayla ilgili olağanüstü yeteneklere sahip olan bireyler için kullanılan nadir bir sendromdur.
İlgili 28 soru bulundu
Tıp fakültesini birincilikle bitiren ve Otizm Savant sendromlu bir doktor olan Ali Vefa ile tanışmamız, bir süredir ekranlarımıza konuk olan “Mucize Doktor” dizisi ile oldu.
Doğumsal olarak görülen veya sonradan gelişimli olabilen Savant Sendromu, otizm teşhisi almış her 10 bireyden 1 tanesinde görülür. Buna ek olarak zihinsel engele, gelişimsel geriliğe ve beyin hasarlarına neden olan birçok rahatsızlıkta da Savant Sendromu'na bağlı yetenek ve beceriler gözlenir.
Savant sendromu, aralarında öncelikle otizm spektrum bozuklukları olmak üzere ciddi zihinsel engelleri bulunan bireylerde, genellikle bu engel ile belirgin ve uyumsuz bir tezat oluşturan bir “deha adaları” olarak adlandırılan bir yeteneğin bulunduğu, nadir fakat olağanüstü bir durumdur.
Konuşma gecikmesi ya da Einstein sendromu bir çocuğun konuşma becerisini yaşıtlarına göre geç kazanması durumudur. Çoğunlukla erkeklerde görülme, ortalamanın altında sosyoekonomik durum ve ilgi sorunları bu olgunun ortak özellikleri arasındadır.
Asperger sendromu olan çocuklarda zeka sorunu bulunmamaktadır. Hatta zeka düzeyleri ortalamanın üzerinde olabilir. Tek bir konuya odaklanmış yoğun ilgi, Asperger sendromu olan kişilerin o konuda özel beceri ve yetenek geliştirmelerine sebep olur.
'İdiot Savant' ya da türkçe haliyle 'Aptal Dahi' olarak da adlandırılan Savant sendromu Matematik, müzik veya görsel alanda ileri derece yeteneklere sahip olmalarına karşı günlük hayatın gerektirdiği bazı becerilerde yetersiz kalan durumlarda ortaya çıkıyor.
Savant sendromu, ağır düzeyde gelişimsel ya da zihinsel yetersizliklerin yanında çoğu insanda bulunmayan sıra dışı zihinsel becerileri olan kişileri tanımlamaktadır. Kişinin genel zeka düzeyi ortalamanın altında olmasına karşın bir ya da birden fazla alanda aşırı düzeyde bilgi sahibidir.
Otizm, Asperger sendromu ve YGB-BTA genellikle otistik spektrum bozuklukları (OSB) ya da bazen otistik bozukluklar, olarak adlandırılabilirken otizm sıklıkla otistik bozukluk, çocukluk otizmi, erken infantil otizmi ya da bebeklik otizmi olarak adlandırılır.
Atipik otizm; yüksek işlevli otizm olarak bilinen asperger sendromundan ve otizmin orta ya da ağır spektrumundan farklı olarak daha az belirti gösteren otizmin bir alt türüdür. Halk arasında silik otizm, yalancı otizm, geçici otizm, yarı otistik gibi tanımlar kullanılmaktadır.
Doğadaki tüm seslerin frekanslarını ayırt edebilme yeteneği ile "müzikal deha" kabul edilen otizmli piyanist Buğra Çankır, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi'nde girdiği sınavda tüm aşamaları başarıyla geçerek Türkiye'nin otizmli ilk doktora öğrencisi olmayı başardı.
Ülkemizde, 0-19 yaş grubu arasında yaklaşık 434.010 otizmli çocuk ve gencimizin 30.050'si okullaşabilmiş ve eğitime ulaşabilmiştir. Nüfusa projeksiyon yaptığımızda ülkemizde yaklaşık 1.387.580 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen 5.550.320 aile ferdi bulunduğu tahmin edilmektedir.
Williams sendromu (Williams-Beuren sendromu), 7. kromozomun uzun kolunda 26 genin silinmesiyle ortaya çıkan; ektodermal displazi bulguları da içeren, otosomal dominant geçen kalıtsal bir sendromdur. Genel gelişme geriliği izlenir, hastaların çoğu zayıftır.
Sonradan otizm neden olur sorusuna yaşanan bir rahatsızlığın otizme yol açabileceği cevabı verilebilir. Beyni sonradan hasar gören çocuklarda otizm rahatsızlığının sonradan ortaya çıktığı görülebilmektedir. Bu duruma beyin iltihabının neden olduğu örneklere rastlanmaktadır.
DSM-5'de Asperger sendromu kaldırılmış olup AS da dahil bütün yaygın gelişimsel bozukluklar (YGB), otizm spektrum bozukluğu (OSB) olarak değiştirilmiştir (3).
Çalışma kapsamında otizmli bir doktoru anlatan ve “Good Doctor” adlı Güney Kore yapımı bir televizyon dizisinden uyarlanarak ülkemizde ekranlara gelen “Mucize Doktor”3 adlı dizi örneklem olarak alınmıştır. Dizinin ana karakteri otizmli bir doktordur.
İngiltere'de 500 çocuk üzerinde yürütülen araştırmanın verilerine göre Down Sendromu bulunan çocukların yaklaşık % 40'ı Otizm spektrum bozukluğu kriterlerini karşılamakta.
Otizmin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, tek bir nedeni de bulunmamaktadır. Yapılan araştırmalarda otizmin nedeni genetik ve genetik olmayan veya doğum komplikasyonları, viral enfeksiyonlar ve çevre kirliliği gibi çevresel etkiler olarak görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri