Mimar Sinan'ın 80 yaşında inşa ettiği ve “ustalık eserim“ diye nitelediği yapıt olan Selimiye Camii, Osmanlı-Türk mimarlık tarihinin olduğu kadar, dünya mimarlık tarihinin de başyapıtları arasında gösterilmektedir.
Süleymaniye, Kanuni Sultan Süleyman (1520-1566) tarafından tahta çıkışının otuzuncu yıldönümünü kutlamak amacıyla yaptırılmış. İnşaat 1550 senesinde başlamış ve sadece temel çalışmaları üç yıl sürmüş.
Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir.
Çamlıca Camii, Türkiye'nin İstanbul şehrinde yer alan bir camidir. Çamlıca, Üsküdar'da yapımına 29 Mart 2013'te başlanan ve 3 Mayıs 2019'da açılışı yapılan cami, cumhuriyet tarihinin en büyük camisidir. 63 bin kişi kapasiteli ve 6 minareli cami 57 bin 500 metrekarelik alana sahiptir.
Özgün mimarisiyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın da dikkatini çeken Abdülhamithan Camisi, 46 metre yüksekliğindeki kubbesi, 81 metre yüksekliğindeki 4 minaresi ve 46 bin metrekare kapalı alanıyla Adanadaki Sabancı ve Ankaradaki Kocatepe camilerinden sonra Türkiyenin üçüncü büyük camisi olma özelliğini taşıyor.
İlgili 15 soru bulundu
Ani Antik Kentinde yer alan Ebul Manucehr Camii, Büyük Selçuklu Imparatorluguna bağlıdır ve Türkiyede ki ilk camidir. 1072 de inşa edilmiş olan cami Orta Asya Turk mimarisi izlerini taşımaktadır.
Yapılış tarzı açısından Osmanlı mimarisinde özgün bir yapı olan Ulu Camii, 55,00 x 69,00 metre ölçülerinde, dikdörtgen planlı bir yapıdır. Toplam iç alanı 3.165,5 m2'dir. Türkiye'deki “Ulu Cami” ismindeki camilerin en büyüğüdür.
Ankara Kocatepe Camii, İstanbul Sultanahmet Camii ve Adana'daki Merkez Sabancı Camii'den de daha büyük olarak tasarlanan cami, 14 bin 700 m2'lik alana inşa ediliyor. Türkiye'nin en büyük ikinci Camisi olacak olan Akkent Cami'nin kubbe yüksekliği 67 metre olurken, kubbe çapı ise 34 metre genişliğinde olacak.
Sivas'ın Şarkışla ilçesinde bulunan 4 metrekarelik, çift minareli mescit dikkat çekiyor.
Hürrem Sultan Türbesi, Eminönü'nde bulunan Süleymaniye caminin külliyesinde yer almaktadır.
Osmanlı Padişahı olması. Camiye yakın olan iki minarede üçer, uzak olan ikisinde ise ikişer şerefe yapılmış. Minarelerde bulunan toplam 10 şerefe, Kanuni Sultan Süleyman'ın, Osmanlı İmparatorluğu'nun 10. Padişahı olmasını temsil ediyor.
Yapılan simülatör deneylerinde ise Süleymaniye Camii'nin 1999 depremi büyüklüğünden tam 7 kat büyüklüğündeki bir depremden bile sağlam çıkabileceğini gösterdi. Bunu sağlayan şey ise binanın sadece büyüklüğü değil aynı zamanda esnek olmasıdır.
Şehzade Camii ve Süleymaniye Camii'ne atfedilen bu şehir efsanesine konu “Mimar Sinan'dan mektup” bulunmamıştır. Aslı astarı olmayan mektup hikâyesinin uydurulduğu, mektubun kaynağı tarafından kabul edilmektedir.
Süleymaniye Camii haziresinde mezar ve türbesi olanlar
Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan, Sadrazam M. Ali Paşa, Hattat Ali Fuat, Serasker Hüseyin Avni Paşa, Kaptan- ı Derya Kayserili Ahmet Paşa, Safiye Sultan. Mimar Sinan'ın açık türbesi ise caminin arka tarafında yer alır.
Bazı sanat tarihçileri, Ayasofya'da iç mekânın topluluk ve ferahlık itibariyle Süleymaniye'ye üstün olduğunu söylemişlerdir. Gerçekten, Ayasofya'nın yerden itibaren kubbe yüksekliği 56 metre olduğu hâlde, Süleymaniye'ninki 48 metredir.
20.000 fazla İznik çinisiyle bezenen Sultanahmet Camii, kubbelerinin içindeki mavi süslemeler nedeniyle “Mavi Cami” olarak da anılıyor. Sultanahmet Cami ayrıca dünya üzerindeki ilk altı minareli camidir. Her yıl binlerce turistin ziyaret ettiği Sultanahmet, Türkiye'nin de en güzel camilerinden kabul ediliyor.
Huaisheng Cami
Çin'deki en eski cami olarak bilinir.
Habib-i Neccar Camisi, Antakya'nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiştir. Bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilmektedir.
Mescidin içinde bulunan kuyudan dolayı halk arasında mescide Kuyulu Mescit denilmektedir. Asıl ismi Ertuğrul Gazi Mescidi olan eser Osmanlı'nın ilk eseri olarak bilinmektedir.
ilki Padişahın yaptırdığı Selatin Cami'dir. Ama. İstanbul'da yapılan ilk cami İstanbul'un fethinden önce. Kocamustafapaşa'da Sümbül Efendi'nin olduğu yerdir"
Yıldırım Bayezid Han oğlu Emir Süleyman tarafından 1403 senesinde yapımına başlanmıştır. Ölümünün ardından cami inşası 1414 yılında Çelebi Mehmet zamanında tamamlanmıştır. Caminin yan kapısı üzerinde yer alan kitabeye göre Mimarı Konyalı Hacı Alâeddin ve kalfası İbrahim oğlu Ömer'dir.Kare plan iç mekân 2116 m2'dir.
Türkiye'nin en güzel Camisi: Aziziye Camisi, Konya, Türkiye - Tripadvisor.
İstanbul'un fethinden önce Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan Edirne'nin en önemli anıtsal eseri olan ve şehrin siluetini taçlandıran Selimiye Camii ve Külliyesi, 16. yy.'da Sultan II. Selim adına yaptırılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri