Yenidoğan bebeklerde işitme kaybının en önemli nedeni genetik faktörlerdir. Anne ve babada işitme kaybına neden olmayıp sessiz kalan genler, çiftin çocuklarında aktif hale gelebiliyor. İşitme kaybı olacağını düşünmediğiniz bir bebek işitme kaybıyla doğabiliyor.
Yenidoğanda işitme süreci;
10. aydan sonra bebek, adı söylendiğinde reaksiyon vermeye başlar. 12. aydan sonra bazı sözlü komutlara yanıt verir. 18-24 aydan sonra ise kelime haznesi geliştiğinden işitme sistemi sözlü olarak araştırılır.
İlk testte bebeğin testi geçememesi sıkça rastlanan bir durumdur. Bebeklerin birinci testte kalma nedenleri arasında orta kulakta sıvı bulunması veya dış kulak yolunun dar olması sayılabilir. Bebek ilk testten geçemez ise, iki hafta sonra tarama testi tekrarlanır.
Tarama testi olarak adlandırılan Otoakustik Emisyon Testi'nde, bebeğin kulaklarına belli şiddette sesler verilir ve iç kulak hücrelerinin verdiği cevap ölçülerek duyup duymadığı anlaşılır. Bu test, bebeğe acı vermez, rahatsız etmez.
Çocuk doğduğunda işitme testini geçse bile daha sonra işitmesini kaybedebilmektedir. Birçok çocuk hayatlarının ilk yıllarında işitme kaybı yaşayabilmektedir. İşitme kaybı enfeksiyon veya yaralanmalar kaynaklı olarak oluşabilmektedir. Çocuk testi geçse bile bu her zaman testi geçebileceği anlamına gelmemektedir.
İlgili 27 soru bulundu
"Doğduklarında ise seslere, özellikle insan sesine karşı çok hassastırlar. Üç aylıkken seslere gülücükle tepki vermeye, 6 aylıkken “agu” lara başlarlar. İşitmeyen bebekler bu gelişme safhalarından geçerken, kısıtlı ipucu alacak ve çevreleri ile iletişim kurmakta zorlanacaktır.
Bebeklerde yaşanan işitme kayıpları yine dış kulak, iç kulak, orta kulak ya da santral sinir sistemiyle ilgili olabilir. Dış kulak ve orta kulak problemleri tedavi edilebilir işitme kayıpları arasında yer alır. İç kulak ve santral işitme merkezlerinde olan işitme kayıplarının genellikle geri dönüşü yoktur.
Bunlar genelde doğumdan önce veya doğum sırasında meydana gelen bir hastalığın veya travmanın sonucudur. Annenin özellikle de hamileliğin ilk aylarında çeşitli uyuşturucular ve ilaçlar alması da kalıtımsal olmayan doğuştan işitme kaybına yol açabilir. Bebeklerde ve küçük çocuklarda işitme kaybını saptamak zor olabilir.
İşitme: Yenidoğanlar ilk ay içinde insan seslerine ve özellikle sık duyduğu seslere ilgi gösterirler. Konuştuğunuzda sesin kaynağını bulmak için sesin geldiği tarafa yönelirler. Bebeklerde işitme azlığı; zihinsel gelişim, konuşma ve dil gelişimini etkilediğinden çok önemlidir.
Bebeklerde işitme kaybının temel nedenleri
Erken doğum, Bebeğin yoğun bakımda kalması, Orta kulakta sıvı toplanması, Uzun süren sarılık.
Yapılan bu odyometre testi (işitme testi) subjektif bir testtir, yani %100 kesinliği olmayan bir testtir. Bu test'in tutarlığını etkileyen öncelikle hastanın dikkatli ve doğru cevaplar verip vermediğidir, hastanın kulaklarında uğultu ve çınlamalar olduğunda hastanın doğru cevap vermesi zorlaşır.
Beyin sapı odyometrisi testinde, bebeğe ya da çocuğa birçok elektrot takılır. Bu nedenle test yapılırken, çocuğun uyuması ya da sessiz durması gerekir.
Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı 2004 yılından itibaren yenidoğan bebeklerde işitme tarama testini zorunlu kılmıştır. Yenidoğan işitme tarama testleri, yenidoğan ve infantlarda işitme kaybının erken tanısında basit ve güvenilir yöntemlerdir [5].
Bebekler göz teması kurmaya ise ortalama üç aylıkken başlamaktadır. Odaklanma süresi kısadır ancak zamanla bu süre de artar. Dört aylık bir bebek nesnelere ve kişilere daha uzun süre bakabilir ve hareket halindeki nesneleri daha hızlı algılayabilir.
1 aylık bebek; Bu dönemde insan seslerine çok duyarlı olur. Bol bol bebeğinizle konuşabilirsiniz. Yanına yaklaşılıp yumuşak sesle konuşulunca sakinleşir.
Bebeklerin doğduklarında en zayıf duyusu görme duyusudur. Yetişkinler kadar net görme ancak dört-beş yaşlarında gerçekleşir. Yeni doğan döneminde görme duyusunun desteklenmesi için yetişkin, bebeği onun yüzünü görebilmesi için kendine yakın tutmalı, ona parlak canlı renkte nesneler göstermelidir.
Bunlar; taşıyıcı taraması, ultrason taraması ve son olarakta kan tetkikleri ile yapılan taramadır. Tarama testi sonuçları pozitif çıkarsa, bebeğin sağlığını kontrol etmek için ileri tanı testleri önerilir. Bütün hamile kadınlar için önerilen bazı sakatlık testleri vardır.
Sıçrama refleksi olarak bilinen moro refleksi, yenidoğanların sağlıklı olduğunu gösteren en önemli reflekslerden biri. Bebeğin iki elinden tutularak baş ve vücut, hafif kaldırıldıktan sonra kollar aniden bırakılır. Elle gürültü çıkarma, ani ses bile refleksin ortaya çıkmasını sağlayabilir.
Yeni doğan bebekler işitme duyusunda herhangi bir sorun yoksa seslere tepki vermeye başladığını belirten Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Korkmaz, "2 aylık bebekler annesinin sesini duyduğu zaman sessizleşiyor. Yaklaşık 4-5 aylık olduğunda ise sesin geldiği yöne bakıyor.
Hızlı ve ani gelişen işitme kayıplarının bir kısmı erken dönemde ilaç tedavisi ile düzeltilebilir. Ancak aradan birkaç aydan uzun zaman geçmişse bu kayıpları ilaç tedavisi ile düzeltmek genellikle mümkün değildir. Bu hastaların işitme kaybı olan kulakta işitme cihazı kullanmaları gerekir.
Nedeni bilinmeyen ve bulunamayan ani işitme kayıpları, ilk günlerde hemen müdahale edilmezse kalıcı işitme kaybına yol açabiliyor. Oysa doğru tedavi ile işitmenin normale dönmesi mümkün olabiliyor. Ani işitme kaybında ilk 48 saat müdahale ve doğru tedavi büyük önem taşıyor.
Hastaların %65'inde kendiliğinden tam veya kısmi düzelme görülebilir fakat tedaviye ne kadar erken başlanırsa hastaların iyileşme oranları da bir o kadar yüksek olacaktır.
Bahar Çolpan, doğumsal işitme kaybı yaşayan çocuklarda işitme implantları ile işitme engelinin tamamen ortadan kaldırılabildiğini belirterek, çocukların yaşıtlarıyla birlikte okula giderek, başarılı bir akademik hayat sürebildiklerini kaydetti.
İşitme testi bir diğer adıyla odyometri testi ne kadar ses işitebildiğinizi ölçer. Bu testlerin uzman bir odyometrist tarafından yapılması önem taşır. İşitmeye dair şikayetleriniz varsa, en başta tercihen KBB uzmanına gitmeniz önerilir. KBB uzmanı gerekli gördüğü durumda sizi bir odyometriste yönlendirecektir.
20 dB ve daha fazlasını kabul eden araştırmacılar da vardır ani işitme kaybının yıllık görülme sıklığı 100.000'de 5-20 arasında olduğu tahmin edilmektedir. Genellikle 30-60 yaşlar arasında görülür, %90 tek taraflıdır. Düzelme süresi genelde ilk 2 haftadır. Buna paralel olarak iyileşme geciktikçe seyri kötüleşmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri