EEG"de Radyasyon etkisi yoktur ve beyine zarar vermez. EEG çekimi süresince hasta sakin bir şekilde oturmalı veya yatmalıdır. Parazitsiz, kaliteli kayıt alabilmek için aksi istenmedikçe, hasta, gözlerini kapalı, çene ve boyun kaslarını gevşek tutmalıdır. EEG teknisyeninin direktiflerine göre söylenenleri yapmalıdır.
Uyanık haldeki birinin beyninden çıkan dalga frekansı 8 ve üstü normal kabul edilirken, çocuklarda veya uyumakta olan birinde 7 ve altı normal kabul edilir.
Anormal EEG:
Anormal aktivite içeren EEG kaydı. Anormal bir EEG kaydı genellikle anormal beyin işlevinin göstergesidir, ancak çok nadiren herhangi bir beyin hastalığı olmayan kişilerde de görülebilir.
Bu aktivite sayesinde sinir hücreleriyle birbiriyle haberleşebilir, duyu organlarının algıladığı hisler beynin ilgili bölgelerine aktarılabilir veya beyin tarafından verilen komutlar ilgili organa iletilir. EEG tetkikiyle beyinde gerçekleşen elektriksel aktivitenin yoğunluğu, tipi ve şiddeti tespit edilebilir.
Kafada, saçlı deri arasında EEG elektrodlarının yerleştirileceği noktalar uluslarası 10-20 sistemine göre ve tercihen ölçülerek belirlenir. Daha sonra genelde 20 kadar elektrod yapıştırılır.
İlgili 40 soru bulundu
EEG kayıt öncesinde elektrodların yerleşimi çok önemli bir hazırlık aşamasıdır. EEG Ortalama 23 tane küçük elektrodun bir tür jel yardımı ile saçlı kafa derisine yerleştirilmesi ve bir bilgisayar yardımıyla beyinin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi suretiyle yapılır.
Testin uygulanmasında kullanılan EEG cihazı, beyin hücrelerin tarafından üretilen elektriksel dalgaları kaydederek beyindeki işlevsel bozukları ve bu bozuklukların yerini tespit eder. Testin uygulanması için altın ya da gümüş alaşımdan üretilmiş elektrotlar jel ile kafaya yapıştırılır.
EEG tetkiki iki şekilde yapılabiliyor. Uyanıklık EEG elektrotların bağlanması şeklinde baş üzerindeki saçlı deriye elektrotların yerleştirilmesi işlemidir. Bu yerleştirme işlemi yaklaşık 15 dakika sürerken çekim işlemi de 30-40 dakikalık sürmektedir.
EEG incelemesi epilepsi hastalarında nöbet hali dışında normal çıkabilir. Ancak EEG nöbet sırasında çekilmişse anormal elektriksel aktivitenin görülmesi gerekir. Bu durumda EEG normalse epilepsi dışında bir tanının araştırılması uygundur.
EEG Çekimi Sonrasında Saç Temizliği Nasıl Yapılır? Çekim sonrasında peçete ya da ıslak mendille elektrotların takıldığı alanlar silinir. Daha sonrasında ise hasta eve gidince duş alarak saçlarını temizleyebilir.
Uyku testinde diğer testlere ek olarak EEG kaydı da kullanılmaktadır. Beynin elektriksel aktivitesi kaydedilerek, uyku ve uyanıklık, uykunun evreleri, uykuda ortaya çıkabilen beynin işlev bozuklukları vs kaydedilir ve hekim tarafından incelenerek yorumlanır.
Epilepsi tanısı dışlanmış olur mu? EEG'de epilepsi eğilimi anlamına gelen epileptiform dalgalar saptanmazsa, tanı dışlanmış olmaz. Çünkü, bazı hastalarda EEG'de tekrarlar yapılsa bile hiç bulgu olmaz ama hastaların klinik olarak epilepsi atakları iyi gözlenmişse tanı ve tedavi klinik bulgularla yapılır.
Böylece, EEG entropilerini ölçmek suretiyle hastanın bipolar olup olmadığı belirlenebilir.
Elektroensefalografi (EEG)'de serebral potansiyeller ile birlikte hasta ve çevre kaynaklı serebral olmayan potansiyeller de kaydedilir. Bu ekstraserebral potansiyellere artefakt denir. Artefaktlar ile bazı patolojik EEG bulgularının benzeşmesi, hastaların yanlış Epilepsi tanısı almalarına neden olabilmektedir.
Hastaya elektrik verilmesi söz konusu değildir. EEG ile akıldan geçen düşünceler okunmaz ve zeka ölçülemez. Her yaşta insana EEG çekilebilir. EEG'de RADYASYON ETKİSİ YOKTUR ve zarar vermez.
EEG incelemesinin acil durumlar dışında tokluk durumunda yapılması tercih edilir. Yapılacak işlemlerde derinizin elektriksel iletkenliği önemlidir. Bu nedenle, saçlarınızın temiz olması, EEG öncesinde sabun ya da kremsiz şampuan ile yıkanmış olması önemlidir.
Anlık dalmalar, ellerde sıçrama, çığlık atma, kol ve bacaklarda kasılmalar, bilinç kaybı, ağızdan köpükler gelmesi, idrar kaçırma, olduğu yere yığılma, başdönmesi gibi birçok belirti epilepsi nöbetlerinde görülebilir.Epilepsi, genetik yatkınlıktan, beyindeki yapısal bir bozukluktan, beyin travmaları ve tümörlerinden ...
Elektroensefalografi (EEG), epilepsi tanısı için oldukça önemli bir tetkiktir. Bu test sırasında kafatasına yerleştirilen çeşitli elektrotlar sayesinde beyinde meydana gelen elektriksel aktiviteler kayıt altına alınabilir. Bu elektriksel aktiviteler hekim tarafından yorumlanır.
Beyindeki elektrik akımının değerlendirildiği EEG incelemesi öncesinde tok karna olunması, saçların temiz olması ve herhangi bir köpük jöle sürülmemiş olması gerekmektedir.
EEG çekimine gelirken karnınızın tok, saçınızın temiz olması trasenin kalitesini arttırır. Çekim sırasında teknisyenin sizden yapmanızı isteyeceği bazı manevralar (sık nefes alma, göz açma-kapama veya ışık reaksiyonu) olacaktır.
Yeni doğmuş bebeklerden en sonyaşa kadar tüm yaştan hastalara EEG tetkikleri yapılabiliyor. EEG tetkiklerinin bugüne kadar bulunmuş hiçbir yan etkisi yoktur. Sağlık açısından en SAĞLIKLI güvenli tanı sistemidir.
Hastanelerde, MSS (Merkezi Sinir Sistemi) problemlerinden doğan hastalıkların teşhis edilebilmesi için nörofizyolojik ölçümler yapan cihazlar bulunur. EEG (Elektroansefalografi), EMG (Elektromiyografi), PSG (Polisomnografi) gibi cihazları uzman hekim denetiminde kullanan kişiye Elektronörofizyoloji Teknikeri denir.
öncelikle eeg pastasını kafanızdan hemen temizlemek istiyorsanız bunun en hızlı yolu zeytinyağı ya da asetonu diş fırçası ile pasta sürülen bölgeye uygulamak. eğer aseton kullanacaksanız fazla solumamaya ve gözlerinizden uzak tutmaya dikkat etmelisiniz.
Hem uyku değerlendirilmesinde hem de bazı epilepsi tiplerinin tanısında kullanılan uyku EEG'si de nöroloji biriminde uygulanır.
EEG cihazı genellikle yukarıdaki şekilde gösterildiği gibi dört bloktan oluşan bir yapıdadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri