Hastanelerde, MSS (Merkezi Sinir Sistemi) problemlerinden doğan hastalıkların teşhis edilebilmesi için nörofizyolojik ölçümler yapan cihazlar bulunur. EEG (Elektroansefalografi), EMG (Elektromiyografi), PSG (Polisomnografi) gibi cihazları uzman hekim denetiminde kullanan kişiye Elektronörofizyoloji Teknikeri denir.
Nörolojik hastalıklarda tanı ve tedavi
Başta epilepsi ve diğer bilinç bozuklukları olmak üzere çeşitli hastalıklarda tanıda önemli olan uyanıklık ve uyku EEG (elektroensefalografi) tetkiklerinin yapıldığı EEG laboratuvarı, hastanemiz nöroloji bölümünün bünyesinde bulunmaktadır.
Nöroloji Uzmanı, beynin elektriksel faaliyeti, hastanın saçlı derisi üzerine yerleştirilen küçük metal elektrodlar aracılığıyla EEG aletine iletilirek, verilerin ortalama 20 dakika süreyle bilgisayara kaydedildiğini, çekim sırasında hastaya elektrik verilmesi sözkonusu olmadığını söyledi.
Nasıl Olunur? Elektronörofizyoloji teknikeri olabilmek için meslek yüksekokulların Elektronörofizyoloji ön lisans programını bitirmek gereklidir. Ayrıca eğitim döneminde, günde 8 saat ve haftada toplam 40 saat süreyle EEG, uyarma potansiyelleri, EMG ve uyku Laboratuvarları olan kliniklerde yaz uygulaması vardır.
EEG beyindeki sinir hücreleri tarafından üretilen elektriksel işlemlerin uyanıklık ve uyku halindeyken kağıt üzerine beyin dalgaları şeklinde aktarılması işlemidir. Epilepsi, sinir hastalıkları, baş ağrılarının sebeplerini araştırma, beyin fonksiyonlarının analiz edilmesi gibi durumlar için EEG gereklidir.
İlgili 42 soru bulundu
EEG, epilepsi, uyku bozuklukları, beyin hasarı ve diğer nörolojik hastalıkların teşhisinde kullanılır. EEG kayıtları, beyin dalgalarının frekansı, amplitüdü ve paterni hakkında bilgi sağlar. Uyandırılmış, uyuyan veya uykuda olan kişilerde EEG kullanılabilir.
EEG tetkiki iki şekilde yapılabiliyor. Uyanıklık EEG elektrotların bağlanması şeklinde baş üzerindeki saçlı deriye elektrotların yerleştirilmesi işlemidir. Bu yerleştirme işlemi yaklaşık 15 dakika sürerken çekim işlemi de 30-40 dakikalık sürmektedir.
Nörodizyolog, tedaviden çok tanı ile ilgilenir. Klinik nörofizyoloji, sinir ve kas sistemini ilgilendiren rahatsızlıklarının teşhis ve tedavisine yönelik olarak çalışan bir branştır. Özellikle de EEG beyin testlerinin yapılması ve EMG sinir testi ve yorumlanması doğru bir tanı koymaya çalışır.
eleman.net verilerine göre, Elektronörofizyoloji Teknikeri 2023 yılında ortalama 15.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Elektronörofizyoloji Teknikeri , Ocak 2023 yılında ortalama 11.440 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 7.128 TL maaş alıyordu.
EEG testi nedir ? EEG testi, beyindeki bu elektriksel dalgalanmaların cihaz yardımı ile ölçülmesi yoluyla beyin fonksiyonları hakkında fikir sahibi olunmasını sağlayan bir testtir. EEG çekimi için elektrotlar, pasta adı verilen özel bir yapıştırıcı madde ile saçlı kafa derisi ve bazen iki kulak memesine yapıştırılır.
Bu aktivite sayesinde sinir hücreleriyle birbiriyle haberleşebilir, duyu organlarının algıladığı hisler beynin ilgili bölgelerine aktarılabilir veya beyin tarafından verilen komutlar ilgili organa iletilir. EEG tetkikiyle beyinde gerçekleşen elektriksel aktivitenin yoğunluğu, tipi ve şiddeti tespit edilebilir.
Hastaya elektrik verilmesi söz konusu değildir. EEG ile akıldan geçen düşünceler okunmaz ve zeka ölçülemez. Her yaşta insana EEG çekilebilir. EEG'de RADYASYON ETKİSİ YOKTUR ve zarar vermez.
Elektroensefalogram için EEG, beynin elektriksel aktivitesinin ölçülmesine dayanan bir incelemedir. Bu, kafa derisine temas edecek şekilde yerleştirilen elektrotlar vasıtasıyla gerçekleştirilir. EEG, bir nöroloji bölümünde devlet hastanesinde veya özel hastanede veya şehirdeki bir nöroloji muayenehanesinde yapılabilir.
Açlıkta kan şekerinin düştüğü durumlarda EEG de düzensizlikler ortaya çıkabilir. EEG incelemesinin acil durumlar dışında tokluk durumunda yapılması tercih edilir.
Eğer epilepsi hastalığınız varsa flaş ışık nöbetinizi tetikleyebilir veya derin nefes alma sırasında nöbetiniz ortaya çıkabilir. Böyle bir durum olursa endişelenmeyin EEG teknikeri size yardımcı olacaktır. EEG sonuçlar ne zaman çıkar? Sonuçlar aynı gün ya da bir sonraki gün çıkar.
Elektronörofizyoloji teknikerleri, hekimlere hastalıkları, yaralanmaları ve anormallikleri teşhis etmede yardımcı olmak için hastaların merkezi ve periferik sinir sistemlerinin elektriksel aktivitesini kaydetmek ve değerlendirmek için hassas elektronik teşhis ekipmanı kullanır.
Elektronörofizyoloji Bölümü, Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu kapsamında yer alan bir eğitim programıdır. Sinir ve kas hastalıklarının teşhis edilmesine destek olan elemanlar yetiştirir. Bu ön lisans bölümü, kısaca ENF ismi ile de anılır.
Elektronörofizyoloji bölümü, merkezi sinir sisteminde olan bozukluklardan kaynaklı hastalıkların tanısı ve tedavisinde uzman doktorlara yardım edecek olan nörofizyoloji teknikeri yetiştirmeyi amaçlar. Bu bölümde yetişen kişiler uzman bir hekim gözetimi altında gerekli nörofizyolojik yöntemleri kullanmayı öğrenirler.
Beyin ve kas kaynaklı rahatsızlıkların tedavi edilmesi amacıyla nörolojiye başvurulur. Nöroloji cerrahi olmayan girişimsel yöntemler ile tedavi sağlarken bununla beraber Nöroşirürji tedavi için cerrahi yöntemler kullanır.
Çalışma Alanları: Elektronörofizyoloji teknik personeli olarak, kamu hastaneleri, özel hastaneler ya da özel muayenehanelerde; nöroloji, KBB, psikiyatri, pediatri, göğüs hastalıkları ve fizyoloji uzmanının gözetimi ve denetiminde çalışabilirler.
Elektronöromiyografi (ENMG) veya daha yerleşmiş adı ile Elektromiyografi (EMG), elektro (elektriksel), nöro (sinir), miyo (kas) ve grafi (yazı) sözcüklerinden oluşan bileşik bir sözcük olup sinirler ve kasların elektriksel sinyallerinin yazdırılması anlamını taşır.
EEG Ortalama 23 tane küçük elektrodun bir tür jel yardımı ile saçlı kafa derisine yerleştirilmesi ve bir bilgisayar yardımıyla beyinin elektriksel aktivitesinin kaydedilmesi suretiyle yapılır. EEG tamamen ağrısız ve zararsız bir inceleme yöntemidir. Her yaşta insana EEG çekilebilir.
EEG tıp literatüründeki açılımıyla elektroensefalografi, insan beynindeki elektriksel aktiviteleri ölçmek için kullanılır. Nörolojik sorunların tespit edilmesinde 1940'lı yıllardan beri kullanılan bu test, güvenilir sonuçlar verir.
Hastaya belirli elektrotlar takılarak gece boyu uyutulur ve cihazlar yardımıyla hastada olan anormal durumlar saptanmaktadır. Uyku bozukluklarının teşhisinde hastaya EEG testi(elektroensefalografi) testi de uygulanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri